Prirodno svjetlo i njegov utjecaj na snimku

 Albert Dros

Albert Dros ne voli ništa prepustiti slučaju, posebice kad je riječ o osvjetljenju. "Sve isplaniram. Kada ću dobiti najbolje svjetlo? Kada sunce izlazi i zalazi? Kakvo će biti vrijeme? Ako fotografiram odraze, informiram se o brzini i smjeru vjetra. Upoznat sam sa scenom fotografiranja i prije nego dođem na nju."

Ta precizna usmjerenost na detalje čini nevjerojatne pejzaže na Albertovim slikama zadivljujućima. Njegov osjećaj za kompoziciju i boju temelji se na njegovu iskustvu grafičkog dizajnera.

"Ozbiljnije sam se počeo baviti fotografijom prije šest godina dok sam bio u Hong Kongu. Tamo je bilo puno motiva za fotografiranje! Od neonskih svjetala koja izgledaju divno dok se odražavaju na mokrim gradskim ulicama do često neistraženih planina i nacionalnih parkova koji se nalaze tek 45 minuta od grada."

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-duga-ekspozicija-pejzaza-provanse-nocu
© Albert Dros | Sony α7R II | 25 s, ISO 6400

U tom se okruženju Albert zaljubio u pejzažnu fotografiju. "Otkrio sam da mogu velik broj elemenata svog dizajna unijeti u pejzažne fotografije. Od osnovnih pravila kompozicije i korištenja linija do načina na koji svjetlo naglašava boje i kontrast. Velik je broj elemenata s kojima se mogu poigrati."

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-dramaticno-osvjetljenje-na-udaljenom-vulkanu
© Albert Dros | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 10 s @ f/1,8, ISO 3200

Planiranje koje Albert ulaže u svoja snimanja osmišljeno je tako da mu pruži najbolju priliku za sjajnu fotografiju. Kao i svih pejzažni fotografi, Albert i dalje ovisi o vremenu.

"Planiranje u skladu s vremenom može biti zahtjevno, posebice u Nizozemskoj. Gledam sve prognoze – visoke i niske oblake, smjer vjetra. Naravno, to ne uspije svaki put i poneka fotografiranja propadnu, no volim istraživati. Otići ću negdje tek toliko da vidim što će se dogoditi. Često već imam na umu mjesto koje želim fotografirati, no ponekad snimam i neočekivana mjesta."

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-duga-ekspozicija-amsterdamskog-kanala-nocu
© Albert Dros | Sony α7R II | 30 s, ISO 50

Albert uz svoj fotoaparat koristi samo nekoliko objektiva, većinom FE 12 – 24-milimetarski f/4 G objektiv, kojim snima savršene širokokutne pejzažne fotografije. Objašnjava: "Volim široke perspektive jer mi omogućuju ekstremnu kreativnost. Uz 12 mm dobivam drukčiju perspektivu, koju drugi ne koriste često". Iznimka je kada planinari, a tada sa sobom nosi svoj FE 70 – 300-milimetarski f/4 – 5,6 G objektiv jer njegov lagani zum omogućuje novu perspektivu na fotografijama.

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RIII-prvo-danje-svjetlo-obasjava-snjeznu-padinu
© Albert Dros | Sony α7R II + 70 – 300 mm f/4,5 – 5,6 G | 1/320s @ f/10, ISO 100

Albert je planinario i koristio taj objektiv kada je snimio ovu zadivljujuću fotografiju, samotan planinski vrh okupan suncem. 

"Još se sjećam trenutka snimanja u planinama. Kad izlazi i zalazi sunce, prisutan je određeni sjaj, kao da se sunce nalazi ispod horizonta, a vrhovi planina dovoljno su visoko da budu obasjani. Kada živite u planinama, to vam je poznato, no ja sam iz ravne Nizozemske pa je meni to bilo nešto novo. Najbolje svjetlo često je 30 minuta prije i nakon izlaska ili zalaska sunca, pa možete dobiti one lude boje. Kada pogledate scenu, to često ne vidite jer nisu jake, no fotoaparat ih može vidjeti dulje i zaista naglasiti na slici."

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-pejzaz-brda-morskih-pasa
© Albert Dros | Sony α7R II + 16 – 35 mm f/2,8 GM | 1/50s @ f/8,0, ISO 100

Zahvaljujući planiranju i pripremi, Albert stvara fotografije koje koriste zapanjujuće prirodno svjetlo koje naglašava njihovu ljepotu. Potrebna je još samo jedan završi korak do završne slike. "Volim naglasiti svjetlo u slikama i tako ih prikazati najboljima što mogu biti. Volim dramatične fotografije i upotrebu već prisutnog svjetla, a tijekom obrade samo naglašavam taj magični trenutak."

Vrhunski savjeti za jedinstvene pejzaže

Fotoaparat svuda ponesite sa sobom i otkrijte koji vas stil fotografije najviše oduševljava.

Pronađite vlastiti stil i perspektivu te pokušajte biti drukčiji.

Planirajte svoja snimanja do u najmanje moguće detalje prije nego izađete iz kuće. To će povećati šansu za savršenu fotografiju.

Dajte si dovoljno vremena – dođite na lokaciju sat vremena prije nego želite snimiti fotografiju, primjerice sat vremena prije izlaska ili zalaska sunca.

Obradite svoje fotografije tako da istaknete prirodne boje i svjetlo.

ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Albert Dros
Alpha universe

Albert Dros

Nizozemska

Opsjednut sam potragom za savršenom fotografijom.

Prikaz profila