Putujte s manje opreme. Snimajte let. 

Petar Sabol 

Fotograf Petar Sabol dokaz je da korištenje bridge fotoaparata nije kompromis. Štoviše, Petrove slike pokazuju da postoje mnoge prednosti.

Kada pomislite na fotografe divljih životinja, lako je odmah u glavi prizvati slike velikih fotoaparata i još većih objektiva. Hrvatski fotograf Petar Sabol nije iznimka. No tijekom dvodnevnog posjeta mjestu Pusztaszer u Mađarskoj Petar je zamijenio svoj uobičajeni komplet manjim i mnogo lakšim fotoaparatom RX10 IV tvrtke Sony.

"Bilo mi je neobično koristiti relativno malen fotoaparat s tako velikim rasponom zumiranja. RX10 IV ima objektiv čiji je raspon jednak onome od 24 – 600 mm, što je fantastično kada se sjetite da je riječ o jednom fotoaparatu. To znači da mogu putovati uz manje opreme ako ponesem samo ovaj fotoaparat. Mogu snimati pejzaže sa širim kutom objektiva, ali i istovremeno koristiti objektiv jednak onome od 600 mm za divlje životinje, što je zaista sjajno." 

petar-sabol-sony-rx10IV-krupni-plan-insekta-u-kljunu-ptice

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/640 s @ f/5,6 ISO 2500

Objektiv fotoaparata RX10 IV tvrtke Sony zaista je impresivan, no on nije jedina značajka tog fotoaparata koja je Petra impresionirala. Tehnologiju koja je prisutna u seriji Alpha tvrtke Sony moguće je pronaći i u fotoaparatu RX10 IV. 

"Mnogo je zajedničkih stvari između ovog fotoaparata i fotoaparata serije Alpha. Odmah sam se navikao na sve njegove značajke. Veoma ga je jednostavno postaviti i odmah početi koristiti."  

Iako su telefoto objektivi očiti preduvjet za fotografe divljih životinja, postoje i druge značajke koje nisu toliko vizualne i skrivene su u samom fotoaparatu. Jedna je od njih i brzina snimanja; što brže fotoaparat može snimati slike, veća je vjerojatnost da će fotograf uspjeti uhvatiti čaroban trenutak. 

petar-sabol-sony-rx10IV-dvije-bijele-ptice-asimetrično-lete-plavim-nebom.

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250 s @ f/4,0 ISO 200

"Jedna od najdražih slika koje sam snimio fotoaparatom RX10 IV jest ona s dvije bijele ptice koje lete tako da im se krila nalaze u suprotnim položajima. Jedna je okrenuta tako da joj krila idu prema gore, dok su drugoj spuštena. Ta je slika bila moguća zbog brzine snimanja fotoaparata RX10 IV od 24 sl./s. To mi je omogućilo da snimim taj savršeni trenutak. Uhvatio sam i druge kadrove u nizu, no oni nisu tako sinkronizirani. Uhvatio sam pravi dio sekunde."

Snimanje pri brzini od 24 sl./s jedna je stvar, no mogućnost automatskog fokusiranja pri snimanju tom brzinom zaista je nešto posebno. 

petar-sabol-sony-rx10IVa-ptica-izvlači-ribu-iz-vode-koju-je-upravo-ulovila

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

"Čak i pri snimanju pri brzini od 24 sl./s postoji velika vjerojatnost da će slike biti precizno fokusirane. Automatsko fokusiranje veoma je responzivno i zadivilo me koliko se brzo zaključava na željenom objektu, baš kao na fotografiji leta dvije europske čaplje koju sam snimio. Fotoaparat može nakon toga odlično pratiti ptice, a ako neki objekt uđe u kadar i ugrozi scenu (npr. grane drveta), automatsko će fokusiranje i dalje odlično pratiti ptice. Zaista ostaje zaključano na objektu. S ovim se fotoaparatom osjećate moćno." 

Na kraju svega najvažnija je kvaliteta slika. Srećom, senzor od impresivnih 20,4 megapiksela veličine 1 inča u središtu fotoaparata RX10 IV ne samo da postiže vrhunsku rezoluciju, već i impresivan dinamički raspon koji omogućuje maksimalnu jasnoću u svijetlim i tamnim područjima. 

petar-sabol-sony-rx10IV-krupni-plan-ptice-koja-u-kljunu-drži-žohara

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

"Navikao sam na 42 megapiksela fotoaparata α99 i α7R III, no i 20 megapiksela je sjajno, naročito kada se koristi zumiranje. Dodatno mi zumiranje omogućuje da manje obrezujem slike, pa je 20 milijuna piksela sasvim dovoljno. Čak i kada koristim veću ISO osjetljivost, kvaliteta slika ostaje veoma dobra. Impresioniran sam radom senzora u usporedbi s većim senzorima punog kadra koje sam do sada koristio." 

RX10 IV ne samo da može snimiti udaljene objekte, objektiv je odličan i za snimanje objekata u krupnom planu, a Petar to koristi kao prednost pri snimanju slika vilinskih konjica.

petar-sabol-sony-rx10IV-krupni-plan-vilinskog-konjica-na-kraju-grančice

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125 s @ f/5,6 ISO 640

"Fotoaparat ima sjajne mogućnosti snimanja izbliza. Kada pozorno pogledate, možete zaista vidjeti i one male pojedinosti; na očima insekata moguće je vidjeti sve točkice malih očiju. Na nekim slikama vilinskog konjica mogao sam se još više približiti objektu, no odlučio sam ostaviti malo mjesta oko njega da bi fotografija bila upadljivija." 

petar-sabol-sony-rx10IV-leptir-sjedi-na-rubu-stabljike-uvijena-lista

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30 s @ f/8,0 ISO 125

"Leptir je zapravo sićušan i snimljen je objektivom od 600 mm, do prišao sam mu toliko blizu da slika izgleda kao da sam koristio makro objektiv. Uspio sam postići odličnu dubinu polja i uhvatiti cijelog leptira u fokusu, no istovremeno zamutiti pozadinu tako da ne odvlači pažnju od objekta." 

Petar je zaključio da je RX10 IV sjajan fotoaparat za fotografiranje divljih životinja i razmislit će o njemu kao dodatnom fotoaparatu uz α7R III. "Moguće je dobiti gotovo sve značajke DSLR-a u jednom fotoaparatu, i to bez potrebe za promjenom objektiva. 

 Proizvodi spomenuti u ovom članku 
DSC-RX10M4
RX10 IV s 0,03s. AF/25x optički zum
Petar Sabol
alpha universe

Petar Sabol

Hrvatska

Uvijek pokušavam postići da moje fotografije izgledaju još bolje, ma koliko vremena i napora to tražilo. Svaki od sastojaka mora biti prisutan: svjetlo, kompozicija, trenutak, priča i tehničko savršenstvo. Na taj način pomičem granice još dalje i uživam u procesu stvaranja.

Prikaz profila