Fotografija prikazuje krov tvornice sa solarnim pločama i logotipom “SONY” Fotografija prikazuje krov tvornice sa solarnim pločama i logotipom “SONY”

Ekološki osviještena proizvodnja u Sonyju

Dijagram koji prikazuje životni ciklus proizvoda s oznakama, od proizvodnje do recikliranja: [1] Proizvodnja proizvoda u proizvodnim pogonima [2] Logistika [3] Upotreba proizvoda od strane kupaca [4] Nabava i odlaganje resursa [5] Postrojenja za reciklažu [6] Izrada dijelova od strane dobavljača [7] Nabava resursa

Bolji proizvodi za korisnike i okoliš

U tvrtki Sony težimo stvaranju proizvoda boljh za naše korisnike, ali i za okoliš. Naš ekološki plan “Road to Zero” podrazumijeva razumijevanje utjecaja proizvoda tijekom cijelog ciklusa, uključujući nabavu resursa, proizvodnju, logistiku, upotrebu od strane kupaca, recikliranje i odlaganje te provođenje ekoloških inicijativa na proizvodnim mjestima.

[1] Proizvodnja proizvoda u proizvodnim pogonima [2] Logistika  [3] Upotreba proizvoda od strane kupaca  [4] Nabava i odlaganje resursa  
[5] Postrojenja za reciklažu  [6] Izrada dijelova od strane dobavljača  [7] Nabava resursa
Fotografija koja prikazuje krov tvornice prekriven solarnim pločama Fotografija koja prikazuje krov tvornice prekriven solarnim pločama

Energija

Iako je električna energija neophodna za proizvodnju, nastojimo smanjiti potrošnju energije i utjecaj proizvoda koje isporučujemo na okoliš, uključujući povezane emisije stakleničkih plinova.
Dijagram koji prikazuje rasporede konvencionalnih i novih (visokoučinkovitih) sustava rashladne opreme

Energetski učinkovitiji pogon

Doprinosimo očuvanju energije uvođenjem visokoučinkovitih rashladnih uređaja, klima uređaja i opreme koja se temelji na pretvaračima u proizvodnim pogonima. Na primjer, tvrtka Sony EMCS (Malezija) Sdn. Bhd (SOEM) uvela je visokoučinkovitu rashladnu opremu posebno za uštedu energije. Obično su potrebne velike količine hladne vode za klimatizaciju proizvodnih prostora uz upotrebu velikih pumpi. Upotrebom kompaktnih pojedinačnih pumpi za svaki klima uređaj i sustav upravljanja koji ih pokreće samo po potrebi, potrošnja energije smanjuje se za oko 40 %.

Razlika između općeg sustava klimatizacije (lijevo) i sustava predstavljenog na SOEM-u (desno)
[1] Velike pumpe u stalnom radu [2] Rashladna oprema [3] Male pumpe rade samo po potrebi [4] Visokoučinkovita rashladna oprema
Fotografija kompaktnih pumpi koje se upotrebljavaju za pogon visokoučinkovite opreme za rashladne uređaje

Visokoučinkoviti rashladni uređaj

Fotografija kompaktnih pumpi koje se upotrebljavaju za pogon visokoučinkovitog rashladnog postrojenja

Kompaktne pumpe

Vizualizacija potrošnje električne energije

Također provodimo niz malih ekoloških aktivnosti kao što su gašenje električne energije za vrijeme praznika, upotreba LED rasvjete i upravljanje klima uređajima, što zajedno može doprinijeti uštedi energije u tvornici. U postrojenju Kohda u Japanu potrošnja se električne energije vizualizira radi podizanja ekološke svijesti. Cilj nam je kombinirati naše snage u prepoznavanju i mjerenju kako bismo uspostavili nove ekološke tehnologije kao što je praćenje okoliša temeljeno na IoT tehnologiji.
Fotografija ploče koja se upotrebljava za vizualizaciju potrošnje energije u proizvodnom pogonu
Ploča za vizualizaciju potrošnje električne energije u postrojenju Kohda tvrtke Sony Global Manufacturing & Operations Corporation
Fotografija krova tvornice Sony EMCS-a (Malezija) prekrivenog solarnim pločama
Krov tvrtke Sony Technology (Tajland) Co., Ltd. sa solarnim pločama, obnovljivim izvorom električne energije koji ne emitira stakleničke plinove.

Na putu smo stopostotne upotrebe obnovljive električne energije

Cilj je Grupe Sony postići stopostotnu upotrebu obnovljive električne energije do 2030. godine kroz kombinaciju mjera, uključujući uvođenje solarnih panela i kupnju certifikata za obnovljivu električnu energiju. U & Poslovnoj grupi za tehnološke usluge (ET&S) tvrtke Sony blizu smo postizanja stopostotne obnovljive električne energije, a za dovršetak prijelaza nam je preostao samo Japan / regija Istočne Azije i Panazijska regija u fiskalnoj godini 2023..
Slika vode Slika vode

Resursi i voda

Kako bismo smanjili naš utjecaj na okoliš, preispitujemo resurse i vodu koji se upotrebljavaju u proizvodnji i nastojimo minimizirati otpad koji proizvode naša postrojenja.

Ponovna upotreba i recikliranje sekundarnih materijala

Otpad se smanjuje ponovnom uporabom i recikliranjem sekundarnih materijala kao što je ambalaža koja se upotrebljava za transport dijelova. Tvrtka Shanghai Suoguang Visual Products Co., Ltd.0 U 2021 je. godini reciklirala i ponovno upotrijebila ukupno 1,9 milijuna zračnih jastučića za oblaganje proizvoda, 3000 kutija za transport TV panela i 15 000 kutija za zaštitu dijelova koji se prevoze zračnim teretom.
Slike amortizirajućih zračnih jastuka (lijevo) i ponovno upotrijebljeni sekundarni materijali koji se upotrebljavaju u proizvodnji kartonske ambalaže (desno)
Ponovno upotrijebljeni materijali za oblaganje (lijevo) i kartoni za transport TV panela (desno)

Cilj nam je u potpunosti eliminirati upotrebu odlagališta otpada

Naš je cilj stopa upotrebe odlagališta od 1 % ili manja. Kroz svoje napore za smanjenje otpada, tvrtka Sony Technology (Tajland) Co., Ltd. od 2020. godine postigla je postojanu stopu odlaganja otpada ispod 0,1 % i nastojat će održati tu vrijednost i dalje.
Dijagram prikazuje stopu otpada na odlagalištima tvrtke Sony Technology (Tajland). Ciljana stopa otpada na odlagalištima je 1 % ili manje, a stvarna stopa otpada na odlagalištima je ispod 0,1 % od 2020. godine.
[1] Stopa otpada na odlagalištima tvrtke Sony Technology (Thailand) Co., Ltd. [2] Otpad na odlagalištima izražen u postotcima [3] Ciljani otpad na odlagalištima

Recikliranje vode

U ET&S-u radimo na ponovnoj upotrebi vode koja se upotrebljava za čišćenje dijelova, upotrebljavamo vodu kondenzata klima uređaja, kišnice i vodu iz bunara. U tvrtki Sony Digital Products (Wuxi) Co., Ltd. (SDPW) (Kina) cijevi su premještene na krov radi lakšeg otkrivanja curenja i popravka.
Dijagram s lijeve strane (L) prikazuje premještanje vodovodnih cijevi na nadzemne lokacije radi pojednostavljenja održavanja curenja i fotografija vodovodnih cijevi s desne strane (R).

Smanjenje upotrebe kemikalija

Kemikalije i otapala upotrebljavaju se učinkovitije, uzimajući u obzir zbrinjavanje uz zadržavanje kvalitete proizvodnje i proizvoda. Na primjer, SDPW je uspio smanjiti količinu upotrebe alkoholne otopine za čišćenje za 84 kg u odnosu na prethodnu godinu.
Dijagram koji prikazuje smanjenu upotrebu kemijskih sredstava za čišćenje i otapala
Fotografija koja prikazuje djecu uključenu u aktivnosti sadnje Fotografija koja prikazuje djecu uključenu u aktivnosti sadnje

Proizvodnja i bioraznolikost

Bitno je da su proizvodna mjesta u skladu sa zajednicama, kojih su dio. Zaposlenici tvrtke Sony u raznim zemljama i regijama potiču se da rade sa svojim lokalnim zajednicama na održavanju parkova i šuma te sudjeluju u očuvanju biološke raznolikosti i čišćenju.
Fotografija koja prikazuje događaj u svrhu podizanja svijesti o okolišu koji se održava u šumi unutar mjesta Kohda u Japanu

Tvrtka Sony Global Manufacturing & Operations

U šumi Sony Forest na lokaciji Kohda u Japanu održavaju se različiti događaji za zaposlenike i njihove obitelji. Oni pomažu u produbljivanju svijesti o okolišu i zdravlju te promiču volonterske napore. Događaji uključuju šetnje prirodom kroz Sony Forest i razne aktivnosti za djecu, poput obrade drveta i rukotvorina.
Fotografija koja prikazuje lokalne aktivnosti sadnje mangrova u kojima sudjeluju zaposlenici tajlandskog postrojenja

Sony Technology (Tajland) Co., Ltd.

Tvrtka Sony Technology (Tajland) Co., Ltd. održavala je ekološke aktivnosti u Centru za obrazovanje o okolišu Khlong Tamru u Chonburiju. Volonteri iz proizvodnih pogona Chomburi i Bangkadi sudjelovali su u lokalnim aktivnostima sadnje mangrova.
Fotografija koja prikazuje zaposlenike postrojenja Wuxi u Kini kako sudjeluju u aktivnostima čišćenja u zajednici

Sony Digital Products (Wuxi) Co., Ltd. (SDPW)

Od 2018. SDPW je u suradnji s gradskim uredom novog okruga Wuxi i Ministarstvom ekologije i okoliša osnovao 16 volonterskih skupina unutar grada za provođenje aktivnosti čišćenja u zajednici. Do listopada 2022. oko 700 volontera već je sudjelovalo u 177 akcija čišćenja, prikupivši oko 5 tona otpada.
Fotografija koja prikazuje zaposlenike malezijskog postrojenja kako sudjeluju u aktivnostima čišćenja plaža

Sony EMCS (Malezija) Sdn. Bhd.

Osim planiranja aktivnosti čišćenja plaža u sklopu Sonyjevih aktivnosti One Blue Ocean i sudjelovanja u aktivnostima čišćenja u zajednici, tvrtka Sony EMCS (Malezija) Sdn. Bhd. postavila je štand sa svojim suradničkim partnerima kako bi educirali javnost o tome kako pravilno odlagati elektronički otpad iz kućanstva, također su pružali uslugu prikupljanja takvog otpada na samom štandu.
Fotografija koja prikazuje zaposlenike postrojenja u Šangaju u Kini kako sudjeluju u aktivnostima čišćenja

Shanghai Suoguang Visual Products Co., Ltd.

Tvrtka Shanghai Suoguang Visual Products Co., Ltd. Od 2021. godine razvija suradničke poljoprivredne0 aktivnosti u tvrtki i izvan nje. Izvan tvrtke prakticira zadružnu poljoprivredu i provodi obrazovne aktivnosti s Udrugom za osobe s invaliditetom Shanghai Pudong New Area Tangzhen i centrom Tangzhen Children's Service kako bi pomogla u promicanju razumijevanja simbioze između ljudi i prirode.