Slika reciklirane plastike SORPLAS s modelom ZV-1F Slika reciklirane plastike SORPLAS s modelom ZV-1F

ZV-1F – obuhvaća našu ekološku viziju

Rad na ostvarenju nulte stope utjecaja na okoliš

Inspirirana ljepotom svijeta, tvrtka Sony vodi brigu o očuvanju Zemlje, a istovremeno umjetnicima omogućuje stvaranje još ljepših i kreativnijih fotografija.
Cilj nam je postići nultu stopu emisija u cijeloj grupaciji Sony do 2040. i u potpunosti eliminirati utjecaj na okoliš do 2050., stoga pokrećemo brojne inicijative.
Slika koja ilustrira Sonyjevu inicijativu Road to Zero

Uređaji za ljude i okoliš

Novorazvijena zaštita od vjetra proizvedena od PET boca0

U Sonyju smo proširili upotrebu recikliranih materijala, pa ih osim za izradu kućišta fotoaparata upotrebljavamo i za zaštitu od vjetra. Razvijena je pomnim testiranjem kvalitete zvuka i učinkovitosti zaštite od vjetra, a izrađena isključivo od recikliranih PET boca0, smanjuje naš utjecaj na okoliš, ali zadržava sve radne značajke.
Slika zaštite od vjetra i plastične boce
Ilustracija koja prikazuje sustav recikliranja u kojem se otpadna plastika pretvara u SORPLAS i upotrebljava u proizvodima tvrtke Sony
[1] Drobljenje  [2] Oblikovanje  [3] Proizvodi  [4] Prikupljanje iz tvornica i s tržišta

Stvaramo bolju budućost uz SORPLAS™

SORPLAS se izrađuje od korištenih boca za vodu i otpadnih optičkih diskova prikupljenih iz tvornica i s tržišta te originalno razvijenog usporivača gorenja. Upotrebljava se u raznim Sonyjevim i eksternim proizvodima. SORPLAS se neće previše degradirati čak ni nakon što se nekoliko puta reciklira, stoga se nadamo da će se  SORPLAS reciklirati i ponovno upotrijebiti u novim proizvodima.

Visok udio recikliranog materijala, do 99 %

Udio reciklirane plastike u elektroničkim uređajima uglavnom iznosi samo oko 30 %0. Naš revolucionarni usporivač gorenja na bazi sumpora daje plastiku konzistentno visokih radnih značajki, čak i pri upotrebi do 99 %2 recikliranog sadržaja.

 

[1] SORPLAS
[2] Reciklirani sadržaj, 99 %2 [3] Usporivači gorenja, drugi aditivi, 1 %


[4] Tipična reciklirana polikarbonatna plastika3
[5] Djevičanska plastika na bazi nafte, 55 %4  [6] Reciklirani sadržaj, 30 %  [7] Usporivači gorenja, drugi aditivi, 15 %

Kružni dijagram koji prikazuje veliku upotrebu recikliranog sadržaja u plastici SORPLAS u usporedbi s tipičnom recikliranom polikarbonatnom plastikom s usporivačem gorenja

Poboljšali smo model ZV-1F s recikliranom plastikom SORPLAS

Upotrebljavamo SORPLAS0 za unutarnje i vanjske dijelove fotoaparata ZV-1F. Ta reciklirana plastika visokih performansi pruža dvostruku korist poboljšanja proizvoda uz smanjenje njegovog utjecaja na okoliš.
Slika fotoaparata ZV-1F sa zaštitom od vjetra i otvorenim zaslonom

SORPLAS u širokom spektru naših fotoaparata

Tijekom proteklih 10 godina upotrijebili smo oko 379 tona0 reciklirane plastike SORPLAS za svoje digitalne fotoaparate i videokamere.
Slika Sonyjevih fotoaparata sa SORPLAS-om

Ambalaža za bolju budućnost

Reduciranje plastične ambalaže

Kako bismo eliminirali upotrebu plastike u ambalaži, za omatanje proizvoda upotrebljavamo netkani tekstil0 na biljnoj osnovi ili papirnate vrećice, ako su materijali dostupni1istovremeno zadržavajući zaštitna i amortizirajuća svojstva.
Slika ambalaže fotoaparata ZV-1F

Smanjujemo svoj ugljični otisak u proizvodnim pogonima

Snimka iz zraka proizvodnog pogona tvrtke Sony sa solarnim pločama

100 % obnovljiva energija za proizvodnju modela ZV-1F

U Sonyju smanjujemo potrošnju energije ne samo dizajnom proizvoda, već i proizvodnim procesima. Proizvodni pogoni u Tajlandu i Kini gdje se proizvodi ZV-1F sada se pokreću sa 100 % obnovljivom energijom. No ne stajemo na tome: ubrzavamo naš plan uvođenja obnovljive energije na lokacijama diljem svijeta.
Slika fotoaparata ZV-1F sa zaštitom od vjetra

Fotoaparat za vlogove ZV-1F