Full Array LED

Kinematografski kontrast s preciznim dubokim crnim i izrazito svijetlim nijansama.

Televizori Sony BRAVIA® s tehnologijom Full Array LED osvjetljenja, kao što je novi 4K HDR Full Array LED TV XG95, poboljšavaju vaš doživljaj gledanja te vam omogućuju uživanje u prekrasnom kontrastu s bogatim tamnim i živopisnim svijetlim bojama uz maksimizaciju najsvjetlijih i najtamnijih područja na televizoru.

Standardno Edge LED pozadinsko osvjetljenje

Problemi s dubokim crnim i svijetlim nijansama.

Jedan red LED osvjetljenja mora pokušati uravnotežiti cijelu sliku. Tamni dijelovi da ne budu tako tamni, a svijetli da ne budu tako svijetli – poput probijanja svjetlosti.

Standardno Edge LED pozadinsko osvjetljenje

*Simulirane slike.

Full Array LED pozadinsko osvjetljenje

*Simulirane slike.

Full Array LED pozadinsko osvjetljenje

Svjetlije svijetle i dublje crne.

Intenzitet LED osvjetljenja može se prilagoditi ovisno o sceni. Svijetlo kada je potrebno svijetlo i tamno kada je potrebna tama.

*Simulirana slika.

Zašto Full Array LED?

Prave prednosti Full Array LED osvjetljenja s lokalnim zatamnjenjem realističnije su najviše razine svjetline, točniji detalji sjena te dublje crne nijanse. Dobar je primjer gledanje mjeseca na noćnom nebu. Na televizoru s tehnologijom Edge-lit ili Direct-lit žrtvovali biste svjetlinu mjeseca za tamnije noćno nebo (ili obrnuto), a nijanse crne težile bi plavoj ili sivoj. Na Full Array LED televizoru s lokalnim zatamnjenjem (kao što je XG95) dobivate prekrasnu prirodnu sliku s jasnim, svijetlim mjesecom i tamnim, autentičnim noćnim nebom. 

Full Array LED s lokalnim zatamnjenjem
Edge-lit i Direct-lit

Mnogi LED televizori imaju tehnologiju "Edge-lit", što znači da izvor svjetlosti dolazi iz niza LED žaruljica na dnu ili na jednoj od bočnih strana zaslona. To omogućuje izradu tankih i povoljnih televizora, ali nije pogodno za prikaz scena s istodobno vrlo svijetlim i tamnim područjima. Svijetla područja nisu dovoljna svijetla, a crna područja mogu izgledati sivo ili plavkasto.

Taj je problem moguć i na televizorima s tehnologijom Direct-lit. Niz LED žaruljica umjesto na rubovima postavljen je izravno iza zaslona i šalje svjetlost izravno kroz zaslon. To može rezultirati boljom svjetlinom, ali i uzrokovati ometajuće krugove svjetlosti oko svijetlih objekata na tamnim pozadinama, netočniju boju u tamnim područjima i veću debljinu televizora.

edge lit
STANDARDNO RUBNO LED OSVJETLJENJE
full array led
FULL ARRAY LED

*Simulirane slike.

S druge strane, Full Array LED televizor s lokalnim zatamnjenjem ima velik broj LED žaruljica koje je moguće precizno kontrolirati (pomoću jedinstvene tehnologije tvrtke Sony naziva X-tended Dynamic Range Pro). To znači da, zahvaljujući naprednoj tehnologiji pozadinskog osvjetljenja, određeni dijelovi zaslona mogu bit izrazito svijetli, a drugi potpuno tamni, što vam jamči sjajan i prirodan užitak gledanja u odnosu na tradicionalne televizore s osvijetljenim rubovima ili pozadinom. 

Bilježenje cijelog raspona svjetlosti i tame
8k x-tended
x-tended

Preciznom ravnotežom svjetla na cijelom zaslonu, zatamnjenjem i isticanjem područja X-tended Dynamic Range™ PRO otkriva raspon svjetline nekoliko puta veći u odnosu na televizore sa standardnim LED pozadinskim osvjetljenjem te tamne prizore čini tamnijima, a svijetle svjetlijima.