Dizajn značajke

Signature Series
 Serija proizvoda za reprodukciju glazbe najviše klase namijenjenih vrhunskom doživljaju glazbe putem slušalica

Da bi zadovoljili potrebe audiofila u potrazi za idealnim zvukom, inženjeri i dizajneri zajedno su stvorili pojačalo, uređaj za reprodukciju i slušalice koje pružaju vrhunski glazbeni doživljaj. 

 Nemojte samo slušati… Osjetite glazbu

"Što za audiofile predstavlja idealan zvuk?" Sony serijom uređaja Signature Series odgovara na to pitanje – reprodukcija najfinijih detalja zvuka. Sony je nastojao postići reprodukciju koja će svojom snagom slušateljima omogućiti da na intiman način dožive zvučni prostor i da se osjećaju kao da mogu razlikovati temperaturu i sam doživljaj zraka. Cilj je bio dočarati najsitniji detalj svakog zvuka, od trenutka prije početka izvođenja i udaha prije pjevanja, do završnog utišavanja. Zvučni prostor kolekcije Signature Series predstavlja fizički doživljaj koji slušateljima omogućuje potpunu udubljenost u širinu i dubinu stereofonskog zvuka.

Tijekom stvaranja glazbene kulture utemeljenje na slušalicama, cilj tvrtke Sony bio je postići reprodukciju najfinijih detalja zvuka pomoću komponente najmanje moguće veličine. Uz pomoć bogatog iskustva tvrtke Sony na području analognih i digitalnih tehnologija za reprodukciju zvuka visoke kvalitete uz puno truda razvili smo seriju proizvoda koja će doživljaj visokokvalitetnog zvuka dodatno poboljšati. Općenito govoreći, željeli smo da glazbu više samo ne slušate, već da je osjećate. 

 Prepoznatljiv dizajn za vrhunsku kvalitetu zvuka

U fazi dizajna u potpunosti smo se koncentrirali na vrhunsku kvalitetu zvuka bez šumova. Materijali su odabrani prema njihovim akustičnim svojstvima, dok je kućište oblikovano da bi na optimalan način prenosilo zvuk. Čak je i put signala na ploči sa sklopovima prilagođen zvuku. Često smo se ponovno vraćali na osnove tražeći optimalan oblik, materijale i način obrade zvuka, ne mareći pritom za troškove. U obzir smo uzeli i elemente koji pridonose visokoj kvaliteti zvuka i naposljetku se odlučili za dizajn koji na najbolji način koristi većinu svojstava tih elemenata bez nepotrebnih dodataka i stvorili jednostavan i originalan dizajn koji u potpunosti odiše vrhunskom kvalitetom zvuka. 

Razbijanje predrasuda o dizajnu

Da bismo poboljšali kvalitetu zvuka u odnosu na prethodne modele najviše klase, naš je cijeli tim dizajnera ponovno morao iznova analizirati svoje predrasude o tome što je "dobar dizajn" i preusmjeriti svoj fokus. Inženjeri i dizajneri od početnih su faza razvoja zajedno radili na ključnim strukturama, oblicima i idejama radi postizanja visoke razine kvalitete zvuka. To je zahtijevalo veliku količinu truda, ali se pokazalo neizostavnim dijelom cijelog procesa.

Tomoaki Takuma, glavni umjetnički direktor

Dizajn inspiriran vjetrom

MDR-Z1R

Prilikom izrade modela MDR-Z1R fokusirali smo se na dizajn kućišta koje može reproducirati zvučni prostor istovjetan izvornom zvuku. Kućište ima veliki utjecaj na kvalitetu zvuka i može stvoriti neželjenu rezonanciju i izobličiti zvuk. Vratili smo se osnovama i dizajnirali kućište koje u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje rezonanciju. Slika napuhanog jedra bila nam je ključna inspiracija. Željeli smo dizajnirati kućište koji će, baš poput tkanine, prirodno apsorbirati tlak zvuka koji stvara membrana. Taj nas je koncept doveo do valovitog, prirodno zakrivljenog dizajna kućišta. Blago zakrivljenje na najbolji mogući način smanjuje razinu rezonancije i vibracije.

Struktura duplog kućišta s propusnim akustičnim otpornikom i zaštitom od žičane mreže kontrolira protok zraka kroz kućište radi reprodukcije potpune širine prirodnog zvuka. Tom kombinacijom nismo postigli samo sjajan zvuk, već i željenu ambijentalnu tišinu.

slika uređaja MDR-Z1R
slika uređaja MDR-Z1R
slika uređaja MDR-Z1R
slika uređaja MDR-Z1R
Uzorci iz prirode

Još jedna značajka slušalica MDR-Z1R mogućnost je reprodukcije izrazito visoke frekvencije zvuka od 120 kHz. Da bi tu značajku iskoristili na najbolji način, promijenili smo dizajn mrežice ispred membrane, komponente koja proizvodi zvuk. Tijekom razvoja shvatili smo da jednostavan oblik mrežice namijenjen poboljšanju trajnosti ne bi bio pogodan za reprodukciju kvalitete zvuka visoke rezolucije pri 20 kHz ili više. U potrazi za savršenom mrežicom koja će vjerno prenijeti čak i najmanje razlike u zvuku isprobali smo mnogo različitih oblika. Naposljetku smo se odlučili za Fibonaccijev niz, uzorak koji je prisutan svuda oko nas. Takav uzorak mrežice bez problema prenosi željena svojstva zvuka na svim frekvencijama. Mrežica je izražena od tvrde smole da bi bila tanka i čvrsta i da bi se minimiziralo prigušenje zvuka koje uzrokuje pri frekvencijama visoke razlučivosti.

Slušalice MDR-Z1R osmišljene su za vrhunsku kvalitetu zvuka, ali i za ugodno korištenje. Meka ovčja koža ugodna je za uši i održava ih suhima, dok su jastučići dodani 3D postupkom šivanja na temelju ergonomskog dizajna za ostvarenje najveće razine udobnosti. 

Sjajan doživljaj zvuka praćen jedinstvenom pričom

U kolekciji Signature Series nema nepotrebnih dizajnerskih elemenata, već svaki element u svojoj suštini pridonosi funkcionalnosti . Na to smo se odlučili da bi korisnici jednim pogledom na proizvod mogli prepoznati visoku kvalitetu zvuka i sve što iza nje stoji. Želimo da korisnici uživaju u nenadmašnoj kvaliteti zvuka uz jedinstvenu priču na kojoj se proizvod temelji.

Shogo Yashiro, umjetnički direktor

Prijenos protoka zvuka sa stilom

NW-WM1Z

S ciljem da osvježimo Walkman uz naglasak na vrhunsku kvalitetu zvuka, iznova smo konfigurirali ploču sa sklopovima i dizajnirali materijale kućišta za NW-WM1Z. Da bismo postigli još bolju kvalitetu zvuka, koncentrirali smo se na protok zvuka u kojem se stvara najmanja razina šuma. Da bismo minimizirali šum, konfigurirali smo unutrašnjost tako da se signal iz memorije jedinice izravno usmjerava u gornji priključak za slušalice. Ta konfiguracija ploče sa sklopovima jasno je vidljiva iz jedinstvenog položaja dvaju priključaka za slušalice s obje strane vrha kućišta. Time smo dobili poseban dizajn koji osim izravnog protoka zvuka svojim tankim kućištem korisniku omogućuje jednostavno držanje i pritom štiti tipke od udaraca. 

slika uređaja NW-WM1Z
slika uređaja NW-WM1Z
slika uređaja NW-WM1Z
slika uređaja NW-WM1Z
Čvrsto poput metalne ploče

Prilikom biranja materijala za NW-WM1Z bili smo izrazito izbirljivi, pa smo odabrali bakar bez kisika da bismo ostvarili čim bolju akustičnost. Obrada rezanjem površine iskorištena je da bi se naglasila čvrstoća pažljivo odabranog metala, dok su uglovi zaobljeni da bi kućište bilo izdržljivije i otpornije na udubljenja. Kućište modela NW-WM1Z obloženo je zlatom da bi se istaknula prirodna ljepota materijala koji je poznat po stvaranju zvuka visoke kvalitete.

Razvili smo i novo korisničko sučelje s analognim mjeračem za prikaz jačine zvuka i analizatorom spektra za prikaz frekvencije zvuka. Stupnjevi mjerača glasnoće također su vrlo precizno izrađeni da bi korisnici i vizualno uživali u vrhunskoj kvaliteti zvuka.

Povratak korijenima uređaja Walkman prve generacije

Tražeći idealna rješenja za prilagođavanje kvalitete zvuka na prijenosnim uređajima modernim stilovima slušanja glazbe vratili smo se začecima inovativnog koncepta tvrtke Sony za slušanje glazbe u pokretu, uređaju Walkman prve generacije, i stvorili NW-WM1Z. Ništa nije važnije od kvalitete zvuka i smatram da smo novim modelom to uspješno dočarali.

Tanaka , Designer 

Korištenje zida za uklanjanje izobličenja i vibracije

TA-ZH1ES

TA-ZH1ES je nepomično pojačalo za slušalice koje je namijenjeno poboljšanju radnih značajki slušalica. Da bi se u električnim krugovima u potpunosti uklonilo izobličenje, kućište mora čvrsto štititi ploču sa sklopovima. To je ostvareno pomoću aluminijske futrole do 12 mm debljine besprijekorno izrađene ekstruzijskim modeliranjem kojim je postignuta vrhunska čvrstoća koja garantira vrhunsku kvalitetu zvuka bez izobličenja. Gornja je ploča izrađena od kombinacije aluminija i čelika i na površini ima male izbočine za kontrolu nepotrebne rezonancije. Oko gornje ploče ostavljeno je nešto prostora koji ističe impresivnu debljinu stranica i služi za oslobađanje topline. 

slika uređaja TA-ZH1ES
slika uređaja TA-ZH1ES
slika uređaja TA-ZH1ES
slika uređaja TA-ZH1ES
Potraga za dizajnom s najvećom iskoristivošću kućišta

Želja da postignemo vrhunsku kvalitetu zvuka bez izobličenja rezultirala je razvojem besprijekornog aluminijskog kućišta. Umjesto uobičajenog bušenja rupa za priključak iznutra, krenuli smo s vanjske strane aluminijske ploče i uz priključke ostavili samo sitna udubljenja. Time smo istaknuli čvrstoću materijala i kućištu dodali estetsku vrijednost.

Kombinacija autentičnog zvuka i praktičnosti

Kako pomoći korisnicima da intuitivno upravljaju oblikom i rasporedom koji su ponajprije namijenjeni postizanju vrhunske kvalitete zvuka? To je pitanje bilo ključno za kolekciju Signature Series koja predstavlja kombinaciju ključnih funkcija i praktičnosti i omogućuje korisniku istinski ugodno uživanje u vrhunskoj kvaliteti zvuka.

Deguchi , dizajner

Dobro došli u Signature Series, doživljaj zvuka koji je tvrtka Sony osmislila da bi oduševila istinske audiofile sa strašću prema savršenom zvuku.