RAZGOVORI S IZVOĐAČIMA TVRTKE SONY

Chiyomaru Shikura

Glazbeni producent klasičnih igara među kojima su "Fire Pro Wrestling" i "Clock Tower", producent popularne grupe "Akihabara" i skladatelj animiranih pjesama.

Budućnost glazbene industrije

Chiyomaru je višestruki talent glazbenog svijeta koji radi kao producent glazbe za video-igre, producent pop grupe, izvršni direktor i čak tekstopisac. S njime razgovaramo o tome kakav će utjecaj zvuk visoke rezolucije imati na budućnost glazbene industrije.

Razgovor: blueprint / Fotografija: Yohei Takeuchi

P: Dobro poznajete sve aspekte tehnologije za zvuk i čak profesionalno podučavate digitalnu kompresiju. Što mislite o zvuku visoke rezolucije kao izvoru?

O: Pa sjećam se kada sam čuo zvuk visoke rezolucije kada se tek pojavio. U to vrijeme niste ga lako mogli čuti na uređaju Walkman® i mislio sam da je u redu za slušanje u posebnim prilikama. No sada smatram da bi se trebao više koristiti, naročito za skladanje. Zvuk je potpuno drukčiji od onoga što nudi CD.

P: Zašto je slušanje zvuka visoke rezolucije tako fascinantno?

O: Ono što je nevjerojatno je da možete osjetiti pjevačev dah, kao da ste s njim u studiju.

P: "Stand Up! Project" i glumci koji daju glas Vaši su trenutni suradnici. Je li glas novi smjer za Vas?

O: Apsolutno. Naša tvrtka kreira CD-e za mlade djevojke. Koristimo mikrofone oblika glave i sav zvuk reproduciramo preko njih. Tako brzo naučite prepoznavati tko vam govori i iz kojeg smjera. Bogat zvuk visoke rezolucije doista odlično zvuči.

P: Što ljudi očekuju od glazbe u ovom novom dobu visoke rezolucije?

O: Ono što slušatelji doista žele – i što će kupiti – glazba je koja potiče želju da je posjedujete. Kada glazbu čujete na dobrom reproduktoru sa zvukom visoke rezolucije, ona mnogo bolje zvuči; jednostavno je poželite imati, posjedovati.

P: Što mislite, kako bi zvuk visoke rezolucije mogao utjecati na mnoge glazbene aktivnosti koje imate?

O: Pa, ako zvuk visoke rezolucije postane standard, onda će se javiti potreba za "majstorima", nazovimo ih tako, koji mogu stvarati autentičan novi zvuk. Osim toga, upotrebu zvuka visoke rezolucije mogu vidjeti i u ponovnoj interpretaciji remek-djela klasične glazbe.

Marty Friedman

Od glavnog gitarista heavy-metal benda "Megadeath" do odanog JPOP obožavatelja, saslušajte što Marty ima za reći i što misli o zvuku visoke rezolucije.

Doista onako kako je to izvođač zamislio

Uživajte u profinjenim nijansama zvuka studijske kvalitete zahvaljujući zvuku visoke rezolucije. Strast prema glazbi ujedinjuje svaku komponentu od signala do zvučnika, dok napredne tehnologije kao što je digitalno poboljšanje zvuka pomažu u stvaranju vrhunskog doživljaja slušanja.