Čista geometrija

Simfonija audio-vizualnih elemenata i interijera

Dok kućna zabava postaje sve zabavnija, kako televizori i kućna kina mogu još kvalitetnije upotpuniti dnevni boravak? Odgovor leži u načinu na koji se elementi iz različitih proizvoda međusobno upotpunjuju.

Sklad koji obuhvaća sve kategorije proizvoda

Kod BRAVIA® televizora, naša potraga za dizajnom koji će u kristalno jasan fokus staviti zapanjujući vizualni doživljaj započela je 2010. godine uz Monolithic Design, a nastavila se 2013. uz Sense of Quartz. Sljedeća faza u 2014. je Čista geometrija. Osnovne kvalitete televizora uobličene su u čiste, minimalističke geometrijske oblike. Dizajn nadahnut takvim načinom razmišljanja podigao je doživljaj gledanja u nove visine, osiguravajući usklađenost televizora s namještajem i drugim, uglavnom također geometrijskim oblicima u prostoriji.

Sustavi za kućnu zabavu tvrtke Sony u 2015. godini postali su još upečatljiviji, jer ta se estetika pretočila s televizora na tanke zvučnike, Blu-ray Disc™ reproduktore i druge proizvode čija kombinacija daje ton izgledu prostorije. To je sklad na novoj razini, a usklađenost oprema tek je početak. Ti se sustavi također dobro uklapaju uz namještaj i osiguravaju uravnoteženost čitave prostorije. Temeljne kvalitete svakog uglađenog uređaja su jasne, a njihove uloge ili funkcije predstavljaju čisti geometrijski oblici. U pozadini svake kategorije proizvoda postoji upečatljiv međuodnos oblika. Uređaji u kombinaciji djeluju prirodno, bez obzira na to kako ih posložite, a dobro povezuju i čitavu prostoriju.

Isticanje funkcija
Isticanje funkcija
na skladan način

Ono što daje još više naglašava praktične uloge zaslona, zvučnika, stalaka i drugih elemenata kontrastne su teksture; primjerice, završne obrade od brušenog metala i imitacija kože. Ti upečatljivi materijali dio su zajedničkog dizajnerskog jezika ovih uređaja koji se odražava i u detaljima kao što je konzistentna zaobljenost rubova. Zbog toga će uređaji u kombinaciji izgledati sjajno, bez obzira na to u koji dio prostorije ih stavite.

Dizajn demonstrira namjenu

Tako, glavni umjetnički direktor

Dizajn je nebitan ako ne utjelovljuje ono zbog čega su elementi uređaja dizajnirani – njihovu svrhu. Nema potrebe za prekomjernim dodacima. Uklonite sve nebitno, omogućite elementu da ispunjava svoju ulogu i to neizbježno rezultira geometrijskim oblicima. Čistoća te geometrije posljedica je toga što čak i različiti oblici izgledaju savršeno prirodno jedan pored drugog. Kombinacija oblika djeluje toliko prirodno da su i uređaji iz različitih kategorija proizvoda vizualno usklađeni.

Čistoća dizajna i lagani dodiri

Čista geometrija sada prožima asortiman uređaja BRAVIA®, odražavajući kvalitetu televizora. Predstavljamo novi BRAVIA® dizajn. Povezat će vaš životni prostor, pritom ga ne opterećujući.

Oblik i funkcije

4K televizori BRAVIA® iz 2015. u vašem će dnevnom boravku izgledati kao kod kuće. Svi su elementi izgledom prilagođeni svojoj ulozi, zbog čega televizori izgledaju uravnoteženo. Ključni elementi, zasloni, tanji su i još više izgledaju kao uglađena ploča. Stalci su još tanji, ali jednako čvrsti. Aluminijski potporni stalak osigurava stabilnost velikim zaslonima, uz minimalan broj dodirnih točaka s podom. Usklađivanje je očigledno i u drugim detaljima, primjerice kod značajke Intelligent Core iza zaslona, koja je tanja i kompaktnija. Ta temeljita poboljšanja televizorima daju dojam lakoće.

Sadržaj lebdi u zraku na iznimno tankom zaslonu

Serija X900C

Okvir zaslona spartanski je jednostavan. Tako prozračan zaslon zaslužuje podjednako minimalističke, elegantne geometrijske značajke, a upravo to pronaći ćete kod uređaja serije X900C. Tanki je okvir na najužem dijelu debeo svega 4,9 mm, što je moguće zbog kombiniranja nove strukture i "tehnologije premaza rubova" tvrtke Sony. Zaslon koji gledate djeluje kao da lebdi u zraku. Podupire ga stalak od ekstrudiranog aluminija koji je podjednako tanak, ali iznimno čvrst. Ta je prozračna struktura prikladna za tako lagan zaslon. U slučaju montiranja na zid, zaslon će prionuti blizu stjenke zida, kao da je u nju ugrađen. Udaljenost između zaslona i zida iznosi približno 40 mm. Strukture na poleđini ekonomične su i praktične, od učinkovito provučenih kabela i ventilacije do pametno postavljenog dodatka za nosač. Zahvaljujući elegantnoj završnoj obradi poleđine u imitaciji kože, televizor će izgledati atraktivno iz svakog kuta.

Kvalitetna slika
i dobar zvuk

Serija X930C

Oblici koje pronalazimo ovdje veliki su pravokutni okvir 4K zaslona i trokutasti stalak, dovoljno velik da na njega možete postaviti impresivne zvučnike. Kod modela X930C to izgleda kao da se prekrasni zaslon naslanja na kućište izrađeno za snažnu reprodukciju zvuka. S bočne strane, dizajnom se naglašava zaslon, jer završna obrada kosine tamnija je, zagasita. Završna obrada poleđine u imitaciji kože podsjeća na luksuzne naslonjače, čineći televizor još pogodnijim za dnevne boravke. U konačnici, čvrst aluminijski stalak osigurava stabilnost, ali istovremeno i eleganciju obrisa. Pridržava zaslon i zvučnike, ne opterećujući ih pritom svojom prisutnošću. Pažljivo odmjerena ravnoteža objedinjuje kontrastne oblike zaslona i zvučnika.

Primjer istinske jednostavnosti

Serija X850C

Oblikom najjednostavniji od svih novih modela BRAVIA® televizora, X850C postavlja novi standard za dizajn 4K televizora. Sastoji se samo od najosnovnijih elemenata – zaslona i stalka – koji savršeno pristaju u gotovo svaki dnevni boravak. Brušena završna obrada ističe jasno definirane rubove, čineći tanki zaslon i aluminijski stalak još atraktivnijima. Stalak je izrađen od čvrstog aluminija koji unatoč tome ne djeluje robusno. Zrcalna završna obrada stalka reflektira okruženje televizora, smanjujući tako njegov vizualni utjecaj na prostor.

Umjetnost dizajna koji se savršeno uklapa u prostor

Yokota, dizajner

Zahvaljujući tanjim zaslonima, novi BRAVIA® televizori u dnevnom boravku izgledaju bolje no ikad. Međutim, za postizanje izgleda lakoće i prozračnosti bio je potreban izuzetan napor i minuciozan rad na svakom pojedinačnom elementu. Kod televizora serije X900C razvili smo naprednu novu "tehnologiju premaza rubova" i iskazali se u izradi ekstrudiranog aluminija, koji je iznimno tanak, a istovremeno snažan. Uređaje serije X930C karakterizira profesionalno obrađeni aluminijski stalak. Dizajn u korak prati stručnost izrade.

Dizajn koji povezuje uređaje i osigurava usklađenost interijera

Sveobuhvatan dizajn uređaja donosi vrhunsku zabavu u vaš dnevni boravak koordinirajući izgled i zvuk televizora tvrtke Sony, tankih zvučnika i Blu-ray Disc™ reproduktora. Ta nova perspektiva daje novu definiciju kućnim kinima.

Geometrijski objedinjen izgled

Potraga za svježim estetskim rješenjima za kućna kina koja će se uklopiti uz namještaj u dnevnom boravku – a posebice BRAVIA® televizore – neizbježno je rezultirala konceptom Čista geometrija za tanke zvučnike i Blu-ray Disc™ reproduktore. Ključne su značajke pojednostavljene, a funkcije uokvirene u minimalističke geometrijske oblike. Krajnji proizvodi djeluju usklađeno i dobro se uklapaju u prostor, unatoč tome što se radi o uređajima iz različitih kategorija.

Sve važne namjene – primjerice, reprodukcija snažnog zvuka ili prikazivanje upečatljivih slika – popraćene su savršenim geometrijskim oblicima i dopadljivom obradom površine. Kod tankih zvučnika, ti jednostavni geometrijski oblici predstavljaju elemente koji osiguravaju reprodukciju vrhunskog zvuka (npr. zvučnici i pojačala). Kod Blu-ray Disc™ reproduktora predstavljaju elemente koji se brinu za očitavanje i kontrolu diskova, primjerice ladicu za disk i kontrole. Te ključne značajke dodatno se izdvajaju dopadljivom obradom površine koja može biti matirana, sjajna ili pak posve osebujna. Konzistentni detalji na razini kategorija proizvoda – primjerice specifična zaobljenost rubova za bolji zvuk ili imitacija kože kod određenih površina – poboljšavaju uravnoteženost sustava u cjelini.

Jasan i snažan,
baš poput zvuka koji reproducira

HT-ST9

HT-ST9

HT-ST9 vrhunski je tanki zvučni sustav visoke rezolucije čiji se visoki zvučni standardi odražavaju i u dizajnu. Produljeno šesterokutno kućište odraz je impresivnog zvučnog polja i upečatljivosti uređaja. Detalji s obje strane ostavljaju dojam kvalitete, a istovremeno odišu elegantnim stilom. Zbog manjeg broja paralelnih površina, šesterokutno kućište pruža i akustične prednosti u odnosu na kvadratne stereo sustave. Konstrukcija od ekstrudiranog aluminija pojačava dojam čvrstoće i luksuza kakav se i očekuje od vrhunskih komponenti. Bočne stranice ukrašava imitacija kože. Osim toga što sjajno pristaje uz BRAVIA® televizore, upečatljiv je znak kvalitete zvučnika. Praktična tehnološka prednost takve završne obrade bolje su karakteristike Wi-Fi® veze.

Oblikovana za mogućnost dvostranog postavljanja

HT-CT780/HT-CT380

Paralelogram koji ovi tanki zvučnici nepogrešivo tvore kada ih se gleda s boka karakterističan je i u slučaju montaže na stol i montaže na zid. U svakom slučaju, HT-CT780 i HT-CT380 jamče doživljaj slušanja za pamćenje. Kod uređaja koji se često postavljaju ispred televizora, taj romboidni oblik omogućava velikim zvučnicima da ne zaklanjaju zaslon; nakošeni su, niskog su profila i omogućavaju neometan pogled. U slučaju montaže tankog zvučnika na zid, svojim će oblikom zadržati prostornu ekonomičnost, a zvučnik će biti usmjeren izravno prema van. Tim se dizajnom osigurava optimalan doživljaj slušanja kod gledanja televizora, a nezanemariva je i estetska komponenta kojom će zvučnici obogatiti dnevni boravak.

Prekrasno ugniježđeni kockasti oblici

BDP-S6500 / BDP-S5500

BDP-S6500 / BDP-S5500

Blu-ray Disc™ reproduktori obično se postavljaju tik do televizora i zvučnika. Jednostavnim pravokutnim oblikom idealno se uklapaju pored drugih komponenti. Kod minimalističkog izgleda uređaja BDP-S6500 i BDP-S5500, svaka funkcionalna jedinica reproduktora zauzima svoj vlastiti pravokutni blok na kućištu. Ti se dopadljivo jednostavni kockasti oblici međusobno razlikuju završnim obradama (npr. brušeni metal oko ladice za disk, sjajna završna obrada površine pored kontrola, matirano postolje). Zajedno čine prekrasnu cjelinu. Oblici koji u kombinaciji daju jednostavne geometrijske oblike – u ovom slučaju, ugniježđene kockaste oblike – glavna su odlika koncepta Čista geometrija.

Dizajn koji prati funkcije uređaja

Oikawa, voditelj odjela za dizajn

Čista geometrija ne ogleda se tek u površnom stilskom dizajnu. Koncept se odražava kroz same funkcije uređaja. Kod tankih zvučnika, iskren pristup akustički savršenim oblicima približio nas je geometrijskim oblicima. U potrazi za najboljim doživljajem zabave, išli smo za dizajnom koji će osloboditi sve potencijale uređaja. Televizori i kućna kina tvrtke Sony dijele tu estetiku, tako da će se čak i raznovrsni uređaji međusobno nadopunjavati u vašem dnevnom boravku.

Sveobuhvatan dizajn uređaja osigurava njihovo savršeno uklapanje u vašem dnevnom boravku. To vrijedi za BRAVIA® televizore i kućna kina tvrtke Sony. Vizualno i zvučno stopit će se s vašim boravkom, osiguravajući prožimajuću zabavu koja će vas se zacijelo dojmiti.

Sony dizajn Negativni prostor

Otkrivamo što se krije iza vrhunskog zvuka. Otkrijte insajderske priče o nadahnuću za dizajn.