BRAVIA – održivost u svakoj sceni

Uz sve veću potražnju za TV-ima velikog zaslona sve je veća opasnost od veće potrošnje resursa i energije.  No Sonyjev angažman na području održivosti daje rezultate u pogledu učinkovitosti od razvoja do gledanja televizora.

Prožimajući doživljaj uz brigu za okoliš

Velika količina zabave uz manje neobnovljivih resursa

Televizori BRAVIA nude najbolji doživljaj gledanja i fantastičan dizajn uz inovacije koje smanjuju korištenje neobnovljivih resursa i negativan utjecaj na okoliš.

Smanjenje potrošnje nereciklirane plastike i ukupne potrošnje plastike

Sonyjev napredni inženjering za održivost

U potpunosti integriramo strategije smanjenja korištenja nereciklirane plastike od pakiranja do velikih dijelova kao što je stražnji poklopac glavnog kućišta.

Grafikon koji pokazuje 50-postotno smanjenje korištenja nereciklirane plastike u odnosu na model iz 2018.
Vrlo visok udio reciklirane plastike uz Sonyjev „SORPLAS™”

Razmatranjem svakog aspekta dizajna, od razvoja materijala do estetike, nastavljamo povećavati korištenje recikliranih materijala ne žrtvujući dizajn. Reciklirana plastika SORPLAS™ koju je razvio Sony koristi se za poklopce serije A80 od 55 inča radi smanjenja korištenja nereciklirane plastike za približno 50 % i kvalitetne završne obrade.

Ubrizgavanje vanjskog zraka

Pomoću postupaka preciznog kalupljenja dobivaju se strukturalno jake i lijepe ploče uz znatno smanjenje težine. Za klasične kalupe potrebno je prepunjavanje da bi se spriječila neravna površine, ali uz ubrizgavanje vanjskog zraka dijelovi od smole tlače se zrakom da bi se spriječilo izobličavanje i otpad.

[1] Udubljenja zbog neravnomjernog pritiska [2] Bez udubljenja uz kalupljenje s ubrizgavanjem vanjskog zraka [3] Vanjska površina [4] Unutrašnja površina [5] Umjesto prepunjavanja plastike pritisak se primjenjuje straga da bi se izbjegao neravnomjeran pritisak.

Slika usporedbe postupka kalupljenja s ubrizgavanjem vanjskog zraka i uobičajenog postupka kalupljenja
Slika na kojoj se prikazuje smanjena težina i poboljšana struktura pakiranja u odnosu na model iz 2018.
Pakiranje za zaštitu okoliša

Obično je materijal za pakiranje potreban iznad i ispod televizora BRAVIA te na lijevoj i desnoj strani. No nakon brojnih simulacija i višegodišnjeg iskustva u logistici Sony je otkrio kako poboljšati materijale za pakiranje na vrhu i dnu tako da štite televizore bez dodatnih elemenata pakiranja – čime je težina smanjena za 25 %.

Visoka kvaliteta slike uz štednju energije
Slika na kojoj se prikazuje svjetlina zaslona prilagođena okruženju
Automatska svjetlina za optimalno gledanje i potrošnju energije

Uz senzor ambijentalnog osvjetljenja svjetlina zaslona optimizira se za osvjetljenje u vašoj sobi i potrošnja energije može se smanjiti.   

[1] Tamnije okruženje  [2] Svjetlije okruženje

Slika na kojoj se prikazuje upravljanje potrošnjom energije u skladu sa svjetlinom zaslona.
Učinkovita potrošnja energije u skladu sa svjetlinom svakog dijela slike

Uživajte jasnim i živopisnim slikama s jedinstvenom obradom signala kojom se optimiziraju svi dijelovi slike.

[1] Tamno  [2] Uobičajena svjetlina  [3] Svijetlo

Preobrazba plastike za okoliš

Shusuke Tomonaga

Sony Home Entertainment & Sound Products Inc.
TV sektor . Odjel za dizajn proizvoda 2, sektor za dizajn

Slika zvučnika koji se spominju u razgovoru

Od 2010. naš odjel za televizore aktivno koristi SORPLAS™, recikliranu plastiku visokim udjelom recikliranog sadržaja, za dizajniranje proizvoda na ekološki osviješten način.

Kako televizori postaju veći i kako se povećava broj isporučenih jedinica, tako povećava i negativan utjecaj na okoliš. Da bismo proizvodili veće televizore uz manji utjecaj na okoliš, od 2018. u suradnji s drugim tvrtkama razvijamo materijale i koristimo SORPLAS™ ne samo za unutrašnje dijelove, već i za vanjske, koji su velikim dijelom načinjeni od plastike.

Da bismo SORPLAS™ koristili za vanjske dijelove, potrebna je visoka razina stručnosti u pogledu dizajna, ali nakon brojnih prototipa i poboljšavanja postupka razvili smo SORPLAS™ koji se može koristit za stražnji poklopac, koji ima najveću površinu i koristit će se na nekim modelima BRAVIA XR za 2021., čime se dvostruko smanjuje upotreba nereciklirane plastike u odnosu na prethodne modele.

Sonyjeva grupacija za televizore osim materijala SORPLAS™ uvest će druge reciklirane materijale u svojim tvornicama i nastavit će pridonositi smanjenju štetnog utjecaja na okoliš diljem svijeta.