Xperia™: prestanak korištenja plastike

Dostupnost proizvoda i usluga ovisi o regiji.

Put prema prestanku korištenja plastične ambalaže

Program Green Management 2025 (GM2025), koji je počeo u travnju 2021., skup je srednjoročnih ekoloških ciljeva koji su dio Sonyjeva plana "Road to Zero". GM2025 progresivno smanjuje količinu plastike u ambalaži naših prijenosnih proizvoda na putu ka potpunom prestanku njezina korištenja.

Prestanak korištenja plastike u ambalaži uređaja Xperia

[1]   Navedene su brojke omjeri (postoci prema masi) plastike korištene u pojedinačnim pakiranjima globalnih modela.
[2]  Promjene od 2018. do 2019.: plastične posudice zamijenjene su papirnatim posudicama / plastični razdjelnici zamijenjeni su kartonom.
[3]  Promjene od 2019. do 2020.: revidirana konstrukcija kutije / smanjena upotreba materijala, uključujući plastiku (u načelu PP folija). 
[4]  Promjene od 2020. do 2021.: folija na površini kutije zamijenjena premazom / plastična folija na priloženom USB kabelu zamijenjena papirnatom oblogom / folija na površini naljepnice zamijenjena premazom.

Dizajniranje zaštitne i funkcionalne ambalaže bez plastike

Prestanak korištenja jednokratne plastike

Promjena i prestanak korištenja plastične zaštitne ambalaže

U sklopu našeg poticanja održivosti smanjujemo korištenje plastike u ambalaži, prestajemo koristiti plastične dijelove ili ih mijenjamo papirnatim materijalima. Primjeri obuhvaćaju zamjenu plastičnih obloga premazom otpornim na grebanje za uređaj Xperia 1 III te zamjenu plastičnog omota USB kabela papirnatom oblogom.

[1] Plastična obloga → Premaz otporan na grebanje    [2] Plastični omot → Papir    [3] Plastika → Karton ili papirnata smjesa
[4] Naljepnica    [5] Obloga za USB kabel

Slika papira pripremljenog za recikliranje
Pažljivo odabrani materijali za izbjegavanje izbjeljivanja

Posudice u kutijama s pametnim telefonima izrađene su od otpadnog papira u posebno izrađenom prilagođenom kalupu. Papirnata je smjesa pažljivo odabrana da bi se dobila željena bijela boja bez potrebe za izbjeljivanjem.

Smanjenje plastičnog sadržaja ambalaže

Održavanje zaštite proizvoda i funkcionalnosti pakiranja

[1] Plastika → Papir    [2] Prestanak korištenja plastične posudice

Put prema prestanku korištenja plastične ambalaže

Tomoyuki Nishizaki

inženjer za dizajn ambalaže
Sony Corporation, Poslovna grupa za mobilnu komunikaciju, 
Odjel za razvoj proizvoda, Ured za dizajn proizvoda

Portret inženjera za dizajn ambalaže

Svijest o okolišu sve je veća. Zagađenje mora uzrokovano neodgovarajućim zbrinjavanjem jednokratne plastike odnedavno se sve više spominje u medijima, a u Sonyjevim srednjoročnim ciljevima za zaštitu okoliša (Green Management 2025.) smanjenje plastičnih ambalažnih materijala istaknuto je kao prioritet. Svijest o okolišu odavno je jedna od tema pri dizajniranju ambalaže za uređaje Xperia. Radimo na uklanjanju ili zamjeni plastičnih materijala u ambalaži uređaja Xperia uz održavanje potrebnih radnih značajki. S modelom iz 2019., primjerice, oblikovana postolja od plastike zamijenili smo postoljima od oblikovanog kartona te smo zadržali doživljaj otvaranja novog uređaja, a ujedno izbacili plastiku iz ambalaže. Cilj je poslovne grupe za mobilnu komunikaciju u potpunosti izbaciti plastične ambalažne materijale u roku od sljedećih nekoliko godina.