TriporousTM pridonosi čistom svijetu

Sonyjev revolucionarni novi porozni ugljični materijal recikliran od viška biomase.

Revolucionarni novi porozni ugljični materijal za pročišćavanje vode i zraka

Sonyjev Triporous™ jedinstveni je porozni ugljični materijal za pročišćavanje vode i zraka, čime se pridonosi sigurnosti, higijeni i kvaliteti života u raznim okruženjima diljem svijeta. Uz TriporousTM Sony je zamislio budućnost u kojoj čista voda i zrak mogu biti dostupni svima.
Dobitnik "nagrade za poticanje izuma u 21. stoljeću" i "nagrade za doprinos 21. stoljeću" Japanskog instituta za izume i inovacije.

Slika logotipa Triporous
Prenamjena bačenog otpada
Slika Triporous se u cijelosti proizvodi od otpadnih rižinih ljuski
TriporousTM proizvodi se od rižinih ljuski bačenih u otpad

TriporousTM proizvodi se od viška biomase. Sonyjeva tehnologija reciklira višak biomase prilikom proizvodnje materijala TriporousTM, čime se može smanjiti štetan utjecajna okoliš.

Godišnje emisije rižinih ljuski po regiji

Diljem svijeta generira se otprilike 150 milijuna tona godišnje

[1] Azija (Bangladeš, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Japan, Mijanmar, Pakistan, Filipini, Tajland, Vijetnam): 136 Mt
[2] Afrika (Egipat, Nigerija): 6,16 Mt
[3] Južna Amerika (Brazil): 4,74 Mt
[4] Sjeverna Amerika (SAD): 2,04 Mt
[5] Europa (EU): 0,84 Mt
[6] Oceanija (Australija): 0,06 Mt

Što je TriporousTM ?
Brža adsorpcija i adsorpcija većih tvari

TriporousTM ima pore tiju različitih veličina, čime se omogućuje adsorpcija većih organskih tvari te mnogo brža adsorpcija nekih organskih tvari u odnosu na klasični aktivirani ugljik. Organske tvari koje adsorbiraju veće pore obuhvaćaju bakterije i viruse, velike bjelančevine i razne velike organske molekule.

[1] TriporousTM   [2] Klasični aktivirani ugljik

Slika Brža adsorpcija i veće čestice
TriporousTM nadmašuje klasični aktivirani ugljik

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj mikrostrukturi, TriporousTM učinkovito adsorbira plinove i mirise. Uz to, mnogo učinkovitije uklanja veće organske tvari, kao što je bakteriofag MS2, iz tekućina nego aktivirani ugljik proizveden od kokosovih ljuski, koji se obično koristi za pročišćavanje vode.

[1] Kontaminacija [2] Vrijeme (min) [3] Rezultat za TriporousTM [4] Aktivirani ugljik proizveden od kokosovih ljuski

Slika Triporous je učinkovitiji od aktiviranog ugljika
Mogućnosti tehnologije TriporousTM

Zamislite sportsku odjeću bez neugodnih mirisa, brže i učinkovitije pročišćivače vode i zraka i poboljšanja prehrambenih, kozmetičkih, elektroničkih i drugih proizvoda. Nevjerojatno, ali to su sve mogućnosti tehnologije TriporousTM.

Poboljšavanje kvalitete vode

Filtriranje pomoću tehnologije TriporousTM omogućuje opskrbu čistom vodom za piće i u najnehigijenskijim okruženjima. To je posebice korisno u zemljama u razvoju.

Poboljšavanje kvalitete zraka

TriporousTM čisti zrak adsorpcijom onečišćujućih tvari kao što su industrijska para i plin. Time se znatno smanjuje izlaganje nekim vrstama mikroskopskih čestičnih tvari (PM2.5) i fotokemijskom smogu.

Slika dr. Seiichira Tabate
Očuvanje okoliša uz pomoć rižinih ljuski

Dr. Seiichiro Tabata

Izumitelj materijala Triporous
Sony Group Corporation

Tijekom osnovnog istraživanja materijala za baterije radio sam na razvoju novog poroznog materijala TriporousTM. Proizvodi se od rižinih ljuski i ima tri vrste pora različitih veličina ("tri" u nazivu). Ta jedinstvena mikrostruktura omogućuje različite potencijalne primjene materijala. Na primjer, sposobnost materijala TriporousTM da uklanja čestice virusa znači da bi mogao osigurati čistu vodu u dijelovima svijeta koji nisu povezani s električnom mrežom. Istraživanje i razvoj još su u tijeku. Pomoću ovog novog materijala koji čisti vodu i zrak želim svima na svijetu omogućiti kvalitetniji i održiviji život.

Slika materijala Triporous
TriporousTM

Inovativni novi materijal za pročišćavanje vode i zraka (samo na engleskom)

Slika Smanjenje utjecaja tvornica na okoliš
Smanjenje utjecaja tvornica na okoliš
Slika Projektori za sljedeći generaciju
Projektori za sljedeći generaciju
Slika Inovacija načina opskrbe električnom energijom
Inovacija načina opskrbe električnom energijom
Upiti o licenciranju

Sony je počeo s licenciranjem tehnologije TriporousTM. Tvrtke koje žele koristiti TriporousTM u svojim proizvodima i tvornicama ili su zainteresirane za poslovnu suradnju za TriporousTM mogu ovdje postaviti upit.