TriporousTM pridonosi čistom svijetu

Revolucionarni novi materijal za filtriranje visokih performansi tvrtke Sony recikliran iz otpadne biomase.

Revolucionarni novi materijal za filtriranje vode i zraka

TriporousTM tvrtke Sony jedinstveni je višenamjenski materijal za filtriranje namijenjen pročišćavanju vode i zraka te povećavanju razine sigurnosti, higijene i komfora u različitim okruženjima diljem svijeta. Sony uz TriporousTM zamišlja budućnost u kojoj su čista voda i čisti zrak dostupni svima.
Dobitnik poticajne nagrade za izume za 21. stoljeće i nagrade za doprinos 21. stoljeću Japanskog instituta za izume i inovacije.

Slika logotipa Triporous
Prenamjena bačenog otpada
Slika Triporous se u cijelosti proizvodi od otpadnih rižinih ljuski
TriporousTM se u cijelosti proizvodi od otpadnih rižinih ljuski

TriporousTM se proizvodi iz 100-postotne biomase. Sonyjeva tehnologija reciklira višak biomase radi proizvodnje materijala TriporousTM, čime se smanjuje štetan utjecaj na okoliš.

Godišnje bacanje rižinih ljuski u otpad po regiji

Diljem svijeta u otpad ih se baci se otprilike 150 milijuna tona godišnje

[1] Azija (Bangladeš, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Japan, Mijanmar, Pakistan, Filipini, Tajland, Vijetnam): 136 Mt
[2] Afrika (Egipat, Nigerija): 6,16 Mt
[3] Južna Amerika (Brazil): 4,74 Mt
[4] Sjeverna Amerika (SAD): 2,04 Mt
[5] Europa (EU): 0,84 Mt
[6] Oceanija (Australija): 0,06 Mt

Što je TriporousTM ?
Brža adsorpcija i veće čestice

TriporousTM ima pore triju različitih veličina, što mu omogućuje hvatanje većih organskih tvari te mnogo brže i učinkovitije hvatanje nekih organskih tvari nego konvencionalni filtri od aktiviranog ugljika. Organske tvari koje hvataju veće pore obuhvaćaju bakterije i viruse, velike bjelančevine, npr. neke alergene i enzime, te široku lepezu velikih organskih molekula.

[1] TriporousTM [2] Aktivirani ugljik

Slika Brža adsorpcija i veće čestice
TriporousTM je učinkovitiji od aktiviranog ugljika

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj mikrostrukturi, TriporousTM učinkovito adsorbira plinove i mirise. Uz to, mnogo učinkovitije uklanja veće organske tvari, kao što je bakteriofag MS2, iz tekućina nego aktivirani ugljik proizveden od kokosovih ljuski, koji se obično koristi za pročišćavanje vode.

[1] Kontaminacija [2] Vrijeme (min) [3] Rezultat za TriporousTM [4] Aktivirani ugljik proizveden od kokosovih ljuski

Slika Triporous je učinkovitiji od aktiviranog ugljika
Mogućnosti tehnologije TriporousTM

Zamislite sportsku odjeću bez neugodnih mirisa, brže i učinkovitije pročišćivače vode i zraka i poboljšanja prehrambenih, kozmetičkih, elektroničkih i drugih proizvoda. Nevjerojatno, ali to su sve mogućnosti tehnologije TriporousTM.

Poboljšavanje kvalitete vode

Filtriranje pomoću tehnologije TriporousTM omogućuje opskrbu čistom vodom za piće i u najnehigijenskijim okruženjima. To je posebice korisno u zemljama u razvoju.

Poboljšavanje kvalitete zraka

TriporousTM čisti zrak adsorpcijom onečišćujućih tvari kao što su industrijska para i plin. Time se znatno smanjuje izlaganje nekim vrstama mikroskopskih čestičnih tvari (PM2.5) i fotokemijskom smogu.

Slika dr. Seiichira Tabate
Očuvanje okoliša uz pomoć rižinih ljuski

Dr. Seiichiro Tabata

Izumitelj materijala Triporous
Sony Corporation

Tijekom osnovnog istraživanja materijala za baterije radio sam na razvoju novog poroznog materijala TriporousTM. Proizveden od otpadne biomase od rižinih ljuski, taj materijal ima tri vrste pora različitih veličina („tri” u nazivu odnosi se na vrste pora). Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj mikrostrukturi, materijal može imati različite namjene. Na primjer, zahvaljujući svojoj sposobnosti uklanjanja čestica virusa, TriporousTM omogućuje opskrbu čistom vodom u dijelovima svijeta koji nisu povezani s elektroenergetskom mrežom. Istraživanje i razvoj još su u tijeku. Pomoću tog novog materijala koji čisti vodu i zrak želim pridonijeti omogućivanju ugodnijeg i održivijeg života cijelom čovječanstvu.

Slika materijala Triporous
TriporousTM

Inovativni novi materijal za pročišćavanje vode i zraka (samo na engleskom)

Slika Smanjenje utjecaja tvornica na okoliš
Smanjenje utjecaja tvornica na okoliš
Slika Projektori za sljedeći generaciju
Projektori za sljedeći generaciju
Slika Inovacija načina opskrbe električnom energijom
Inovacija načina opskrbe električnom energijom
Upiti o licenciranju

Sony je počeo s licenciranjem tehnologije TriporousTM. Tvrtke koje žele koristiti TriporousTM u svojim proizvodima i tvornicama ili su zainteresirane za poslovnu suradnju za TriporousTM mogu ovdje postaviti upit.