Mišljenja članova projekta AX700

Novi Handycam®
– za sve
profesionalce i obožavatelje
snimanja filmova.

Upoznajte naše inženjere.

Profesionalni fotoaparati za snimanje filmova tvrtke Sony već su dugo priznat odabir u svijetu snimanja filmova, uključujući televizijske studije i filmske produkcije. Sony je sada objedinio stručnost i napredne tehnologije kamkordera u jednom modelu za potrošače – FDR-AX700. Zašto Sony uvodi ovaj Handycam® model visokih performansi (koji gotovo da se može nazvati i profesionalnim kamkorderom) na tržište za sve potrošače? Razgovarali smo s tri člana razvojnog tima koji su s nama podijelili svoje uvide i ciljeve.

Junichiro
Junichiro Tamagawa 

[Planiranje proizvoda]

Nobuhiro
Nobuhiro Onouchi 

[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)]

Hitoshi
Hitoshi Ueda

[Tehnologija softvera (AF)]

Koncept

Funkcionalnost i dizajn zaslužni su za sjajne performanse snimanja filmova koje osvajaju profesionalce i zadovoljavaju potrebe amatera.

Za početak, kako je AX700 dosegao naprednu fazu razvoja? Kakva je njegova pozadina?
AX700

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

U današnje vrijeme 4K televizori postaju sve popularniji, a općenita se upotreba softvera za uređivanje filmova povećava, čime se postižu dramatične promjene u cjelokupnom okruženju snimanja filmova. Amateri koji uživaju u snimanju filmova kao hobiju traže visoke performanse i jednostavnost upravljanja koja je usporediva s profesionalnim modelima. To znači da granica između profesionalaca i amatera nestaje. Sony je u prošlosti predstavio jasno definirane fotoaparate za obične korisnike i profesionalnu upotrebu za televizijske prijenose i filmske produkcije. Sada proizvode za snimanje bez ograničenja odabiru obje vrste korisnika. Tako, primjerice, seriju digitalnih fotoaparata s izmjenjivim objektivom α visokih performansi za obične korisnike s entuzijazmom podržavaju i profesionalni filmaši. Predstavili smo tri modela kamkordera, XDCAM PXW-Z90 (nadalje "Z90"), NXCAM HXR-NX80 (nadalje "NX80") i Handycam® FDR-AX700 (nadalje "AX700"), koji će zadovoljiti potrebe profesionalaca i amatera na području videokamera.

Z90 i NX80 imaju karakteristike profesionalnih videokamera, dok se AX700 nalazi u kategoriji videokamera za potrošače Handycam®. Sva su tri modela zapravo slična jer dijele gotovo jednake performanse kada je riječ o kvaliteti slike. Kada su u pitanju konkretne razlike, Z90 i NX80 imaju praktične ručke za snimanje iz žablje perspektive i jednostavno prenošenje, ali i XLR priključke potrebne za profesionalnu upotrebu. Osim toga, Z90 ima i dodatni priključak koji podržava profesionalni XAVC format koji je popularan u industriji prijenosa.

Koji je bio cilj prilikom razvoja modela AX700 u sklopu asortimana uređaja Handycam®?
Junichiro Tamagawa

Junichiro Tamagawa
Planiranje proizvoda

FDR-AX100 (nadalje "AX100"), predstavljen 2014., prethodni je Handycam® model. Podrška za snimanje 4K filmova i mogućnost snimanja slika iznimno visoke kvalitete (npr. precizne fotografije pretvorene u prekrasne filmove) veoma su cijenjene značajke. AX700 sada nadmašuje prethodnika i pri tome objedinjuje naslijeđene performanse visoke kvalitete i nove značajke velike iskoristivosti. Budući da napredni amateri istražuju svijet snimanja filmova u obliku hobija, često možemo čuti da žele veći užitak pri snimanju filmova i mogućnosti precizne promjene postavki. Osim toga, profesionalci koji koriste Handycam® kao alat za rad traže prave profesionalne funkcije. Ta smo mišljenja i želje objedinili prilikom razvoja modela AX700.

Nobuhiro Onouchi
[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)] 

Da bismo razvili AX700, okupili smo članove odjela za videokamere za obične korisnike i profesionalce, a taj je usklađeni tim potaknuo napredak projekta. Takva vrsta organizacije, a ne puki odabir članova iz dva tima, do sada nije bila viđena. Budući da smo željeli dizajnirati kamkorder profesionalne kvalitete, koji bi tim bio idealan odabir? Neprestano smo raspravljali o odgovoru na to pitanje i zaključili da bismo trebali odabrati osobe iz odjela za profesionalne videokamere kao vodeće članove, no posuditi i znanje tima za fotoaparate za široku potrošnju kao pomoć u suočavanju s izazovima pri razvoju novog fotoaparata.

Nobuhiro Onouchi
Koje posebne zahtjeve ispunjava model AX700?
4k

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda] 

Najčešća je želja korisnika modela AX100 bio AF, pa smo tijekom razvoja modela AX700 stavili naglasak na tu mogućnost. Kombinacijom velikog slikovnog senzora od 1,0'' i funkcije 4K snimanja moguće je snimiti slike male dubine polja, no takve značajke zahtijevaju iznimno precizno fokusiranje. Čak i ako se čini da je objekt u fokusu tijekom snimanja filma, korisnici su ponekad razočarani kada pogledaju snimku na velikom zaslonu 4K televizora kod kuće i shvate da objekt nije onoliko precizno fokusiran kako su očekivali. Fotoaparat mora biti cijelo vrijeme precizno fokusiran na objekt, naročito u ključnim trenucima, jer se scene ne ponavljaju. To može zvučati kao obična značajka, no korisnicima moramo omogućiti snimanje objekata u bilo kojem trenutku bez ikakvih pogrešaka kada se nađu u prilici da snime ono što žele. To je bio naš temeljni cilj i razlog zašto smo se fokusirali na performanse AF-a.

Je li AX700 naslijedio i neke druge važne značajke profesionalnih videokamera?

Nobuhiro Onouchi
[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)]

Jednostavnost rukovanja ključna je za profesionalne korisnike. Struktura izbornika i rukovanje glavne su razlike u odnosu na Handycam® modele. AX700 omogućuje još više promjena postavki, a naglasili smo i jednostavnost rukovanja. Povećali smo rezoluciju OLED elektroničkog tražila (EVF-a) i ploče LCD zaslona radi smanjenja umora očiju pri provjeri slika i AX700 proaktivno opremili premium uređajima koji se koriste u profesionalnim videokamerama. Osim toga, tijekom razvoja modela AX700 pregledali smo i oblik drške da bismo postigli veću stabilnost prilikom snimanja i posvetili pozornost standardima izdržljivosti profesionalnih modela da bismo omogućili korištenje u nepovoljnim uvjetima.

lcd oled tražila
Tehnologija

Brzina AF-a dokazana u fotoaparatima s izmjenjivim objektivom α sada pokazuje pravi potencijal na polju snimanja filmova.

Recite nam nešto više o automatskom fokusiranju modela AX700 i načinu na koji su mu inženjeri posvetili posebnu pozornost.
Hitoshi Ueda

Hitoshi Ueda
[Tehnologija softvera (AF)]

Prvi put u povijesti Handycam® kamkordera model AX700 obuhvaća sustav brzog hibridnog AF-a u sklopu tehnologije automatskog fokusa, koji je stekao sjajnu reputaciju zahvaljujući seriji izmjenjivih objektiva α i kompaktnih digitalnih fotoaparata Cyber-shot tvrtke Sony. Istaknuta je značajka novi AF s prepoznavanjem faza u kombinaciji sa standardnim AF-om s kontrastom, čime se postižu izvanredne značajke AF-a – iznimno brzo, precizno i postojano praćenje. Dodatna je prednost i to što LCD zaslon pokazuje položaj fokusa fotoaparata u zelenom okviru AF-a.

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Ono što je važno prilikom automatskog fokusiranja u slučaju slika jest brzina i preciznost kojom se fotoaparat može fokusirati na željeni objekt. Pri snimanju filmova koristi se proces pretvaranja slike izvan fokusa u sliku koja je u fokusu radi postizanja posebnih filmskih efekata. U tom slučaju brzo fokusiranje neće nužno rezultirati sjajnim slikama iz filma. Prilikom produciranja filmova sporo, uglađeno fokusiranje češće se namjerno odabire radi postizanja impresivnih efekata. U nekim se slučajevima naravno odabire i brzi i precizni AF, no važno je i uglađeno fokusiranje i efekt koji se tako postiže.

Hitoshi Ueda
[Tehnologija softvera (AF)]

Tehnologija AF-a ne samo da postiže brzo već i prirodno, uglađeno fokusiranje objedinjujući slikovni senzor s AF-om s prepoznavanjem faza i novim algoritmom razvijenim isključivo za snimanje filmova. Kako fotoaparat mijenja trenutnu točku fokusa na sljedeći objekt? Odgovor je zahvaljujući sustavu za AF s prepoznavanjem faza koji predviđa željeni cilj, pa fotoaparat može izračunati odgovarajuću brzinu fokusiranja radi postizanja uglađenog fokusiranja na sliku iz filma. AX700 stoga je opremljen sa sedam različitih brzina fokusiranja.

Spomenuli ste postojanu kvalitetu automatskog fokusiranja. Možete li nam reći nešto više?
AF

Hitoshi Ueda
[Tehnologija softvera (AF)]

Naravno. Postojana priroda praćenja objekata još je jedan poticaj na kupnju modela AX700. Ukupno 273 točke za AF s prepoznavanjem faza ostvaruju otprilike 84-postotnu pokrivenost cijelog područja slike, a svaka od tih točaka AF-a ima važnu ulogu u izračunavanju točke na objektu u fokusu. Nakon toga sustav objedinjuje podatke iz svih točaka AF-a i prepoznaje željeni objekt. Štoviše, on prepoznaje i veličinu i pokrete određenog objekta i postojano ga prati.

Postojano praćenje nije uvijek obavezno. Ako, primjerice, vi [korisnik fotoaparata] odjednom dođete u novu situaciju gdje vam dijete utrčava u kadar prilikom snimanja pejzaža, možda ćete poželjeti brzo u fokus staviti samo dijete. U nekoj drugoj situaciji postojano vam praćenje možda neće trebati jer ćete brzo mijenjati željeni smjer fotoaparata, pa ćete tražiti brzi prijelaz s jednog fokusiranog objekta na drugi. Zbog toga smo modelu AX700 dodali razine osjetljivosti prebacivanja AF-a. Korisnik ima mogućnost odabrati jednu od pet razina osjetljivosti, počevši od mogućnosti ODZIVNO do ZAKLJUČANO. Osim toga, fotoaparat ima i pet razina postavki raspona dubine praćenja AF-a, počevši od mogućnosti ŠIROKO do USKO. Zahvaljujući tim izrazito prilagodljivim značajkama, korisniku je omogućeno da snima baš one slike koje je želio.

Novi algoritam također ima važnu ulogu pri procjeni prebacivanja s jednog subjekta na drugog. Osim toga, da biste iskoristili sve postavke, potrebna je iznimno razvijena vještina prilagodbe. Kao član tima za razvoj tvrtke Sony i pojedinac imam dosta znanja na tom području. Novi fotoaparat obuhvaća ono što mi se činilo potrebnim, no i nekoliko ideja koje sam osmislio kada sam bio zadužen za razvoj AF-a s prepoznavanjem faza u žarišnoj ravnini za fotoaparate s izmjenjivim objektivima α. Želio sam korisnicima pružiti mogućnost snimanja različitih vrsta filmova uz različite uzorke postavki. Neprestano sam pregledavao mnoge uzorke postavljanja i konačno dobio željene rezultate.

Dakle AX700 odgovara različitim potrebama i situacijama snimanja. Imate li prijedloga za kupce koji žele isprobati ovaj fotoaparat?
Hitoshi Ueda

Hitoshi Ueda
[Tehnologija softvera (AF)]

U Japanu velik broj korisnika fotoaparata snima vlakove, no oni nisu uvijek česti. Uz ograničene prilike snimanja, snimiti vlakove uz jasno ručno fokusiranje postaje zaista teško, a još je teže prilikom snimanja filmova o vlakovima u 4K kvaliteti koja zahtijeva napredne tehnologije fokusiranja. U takvim situacijama snimanja AX700 pruža brzi hibridni AF radi postizanja učinkovitih rezultata. U drugim situacijama, npr. pri snimanju filmova u užurbanim prostorima punim složenih pokreta, postavka postojanog AF-a pruža pomoć prilikom snimanja.

Aparat

Snaga tvrtke Sony utemeljena je na činjenici da sami razvijamo sve glavne uređaje. To nam omogućuje da postignemo najbolju kombinaciju rješenja i tehnologije.

Dakle brzi hibridni AF postiže jasan fokus radi maksimalnog iskorištavanja 4K kvalitete. Možete li nam sada objasniti što privlači korisnike 4K videozapisima?
Nobuhiro Onouchi

Nobuhiro Onouchi
[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)]

AX700 ima slojeviti CMOS slikovni senzor Exmor RS™ od 1,0''. Dizajn tog slikovnog senzora krasi slojevita struktura sklopa koja omogućuje obradu signala velikom brzinom te obradu piksela na različitim razinama, što rezultira brzim očitavanjem podataka. To ne samo da pridonosi poboljšanju kvalitete slike već i smanjuje njezino izobličenje nastalo efektom pokretnog zatvarača.

Exmor RS CMOS senzor koristi se u kombinaciji s iznimno brzim sustavom za obradu slika BIONZ X radi postizanja prirodnih nijansi i tekstura; objektiv ZEISS® Vario Sonnar T* koristi tanki AA (napredni asferični) objektiv tvrtke Sony radi postizanja iznimno detaljnog prikaza od kuta do kuta, a tu je i algoritam koji je tvrtka razvila sama radi postizanja iznimno kvalitetnih slika iz filma. Ta četiri temelja – slikovni senzor, procesor slike, jedinica objektiva i algoritam – rezultat su rada tima tvrtke Sony. To je najveća snaga tvrtke Sony.

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Ovaj se Exmor RS CMOS senzor koristi u kombinaciji s iznimno brzim sustavom za obradu slika BIONZ X radi postizanja prirodnih nijansi i tekstura; objektiv ZEISS® Vario Sonnar T* koristi tanki AA (napredni asferični) objektiv tvrtke Sony radi postizanja iznimno detaljnog prikaza od kuta do kuta, a tu je i algoritam koji je tvrtka razvila sama radi postizanja iznimno kvalitetnih slika iz filma. Ta četiri temelja – slikovni senzor, procesor slike, jedinica objektiva i algoritam – rezultat su rada tima tvrtke Sony. To je najveća snaga tvrtke Sony.

bionz x
Je li 4K HDR (nadalje "HDR") sada dodan kao značajka radi iskorištavanja privlačnosti 4K videozapisa?
HDR

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Prvo ćete se možda zapitati što je HDR. Ukratko, HDR proizvodi slike slične ljudskoj percepciji stvarnosti. U usporedbi s klasičnim televizorima ta tehnologija postiže širi dinamički opseg suptilnijih gradacija. Prekrasna slika ne obuhvaća samo izvanrednu rezoluciju već i različite elemente. HDR smo počeli istraživati da bismo postigli prošireni spektar boja i reprodukciju boja, idealne gradacije od istaknutih detalja do sjenovitih dijelova slike i općenito slike koje će ljudima izgledati prekrasno.

Za uživanje u HDR filmovima potrebni su televizori koji podržavaju HDR, čiji je broj u neprestanom rastu. Zbog toga smo odlučili stvoriti okruženje za snimanje filmova koje omogućuje snimanje HDR filmova i neposredno uživanje u ljepoti HDR kvalitete na televizorima koji podržavaju HDR bez uređivanja. Sony je već predstavio profesionalne kamkordere za snimanje HDR filmova, a ta je napredna tehnologija korištena i za AX700. Članovi tima za profesionalne fotoaparate čak su se i pridružili njegovu razvoju. Nadamo se da će korisnici modela AX700 uživati u gledanju filmskih uradaka na BRAVIA televizoru tvrtke Sony koji podržava 4K HDR i tako u potpunosti iskusiti njihovu ljepotu na velikom ekranu. Napomena: za prikaz HDR filmova AX700 može se povezati s televizorom tvrtke Sony koji podržava HDR (HLG) putem USB kabela. Pri povezivanju putem HDMI kabela potrebna je dodatna TV postavka.

4K HDR kompatibilnost
Mogućnost upotrebe

Odgovorili smo na zahtjeve za praktičnim izbornicima i dodacima te tako osmislili dizajn koji pomaže korisnicima da brzo i jednostavno donose odluke i koriste ono što su odabrali.

Osim pružanja vrhunske kvalitete slike i raznolikih načina izražavanja prilikom snimanja, na koje još načine Sony pomaže korisnicima da udahnu više strasti u snimanje filmova?
Junichiro Tamagawa

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Trenutno postoje brojni načini snimanja videozapisa. Budući da je AX700 kamkorder za snimanje videozapisa, trebao bi pružiti iznimnu udobnost za snimanje filmova. Cilj je bio učiniti AX700 najboljim odabirom za jednostavno rukovanje jer vjerujemo da korisnici tvrtke Sony to očekuju i žele.

Nobuhiro Onouchi
[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)]

Željeli smo postići osjećaj upravljanja u kojem će korisnici uživati, kao da je fotoaparat dio njihova tijela. AX700 dizajniran je tako da korisnicima omogući da jednostavno snimaju željene slike bez poteškoća. Vodeći računa o tome, dodali smo odlična dizajnerska rješenja, uključujući uravnoteženost težine koju korisnici uočavaju kada drže fotoaparat prilikom snimanja, lakoću pritiskanja tipki te jednostavnost rukovanja izbornikom. AX700 tako je, primjerice, veći od modela AX100. Rezultat je veća drška koja je češća kod profesionalnih kamkordera i omogućuje jednostavnost profesionalnog korištenja. Korisnici zbog toga mogu čvrsto držati fotoaparat i neometano unositi sitne prilagodbe brzine zumiranja. Osim toga, prsten za zumiranje na objektivu prilagođen je tako da odgovara prstima i da korisnici njime mogu precizno rukovati. Obradovalo bi me kada bi korisnici uočili te suptilne značajke.

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Iako korisnici odvajaju vrijeme za usporedbu specifikacija prilikom odabira ovakvih proizvoda, mi smo posvetili pozornost ne samo specifikacijama već i dojmu korištenja proizvoda. Zaista smo željeli omogućiti korisnicima da im bude ugodno prilikom snimanja filmova i da se mogu usredotočiti na snimanje. EVF i LCD zaslon tako su, primjerice, postali precizniji i pružaju pouzdanu provjeru nalazi li se objekt u fokusu i omogućuju promjenu postavki i rukovanje snimanjem bez poteškoća. Spomenuli smo i povećanu rezoluciju EVF-a i LCD zaslona te naglasili da zeleni kvadratni okviri označavaju područje fokusa senzora za AF s prepoznavanjem faza. Budući da se ti zeleni indikatori pojavljuju upravo na željenoj točki za fokusiranje, pomični okviri mogu ometati ako se uključuju i isključuju tijekom pomicanja oko objekta. Stoga smo prije odabira rješenja koje zadovoljava naše želje neprestano razgovarali o broju, veličini i boji takvih okvira, i to ne samo s članovima tima za razvoj softvera, već i s dizajnerima.

Nobuhiro Onouchi
Dizajn proizvoda (voditelj projekta)

Preciznost funkcije isticanja vršnih boja, koja pokazuje područje fokusiranja prilikom snimanja uz ručno fokusiranje, znatno je poboljšana. Čak i prilikom snimanja 4K videozapisa u visokoj rezoluciji, fokusiranjem je moguće ručno upravljati uz željenu preciznost zbog unaprijeđenog sustava koji osigurava jasan prikaz područja fokusa. Vjerujemo da će korisnici biti zadovoljni. Riječ je o sjajnoj prednosti koju omogućuje unaprijeđena rezolucija EVF-a i LCD zaslona.

U dizajn su dodani i uređaji visokih performansi jednaki onima prisutnima u profesionalnim videokamerama. Primjeri su takvih uređaja EVF i LCD zaslon, za koji smo se nadali da će zadovoljiti visoka očekivanja korisnika. Vjerujem da je odličan omjer između cijene i performansi velik aspekt privlačnosti modela AX700.

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Nakon povratnih informacija korisnika o modelu AX100 pobrinuli smo se za to da AX700 ima mnogo praktičnih funkcija za snimanje filmova, uključujući veliku tipku za zumiranje i dvostruki utor koji omogućuje istovremeno umetanje dvije SD kartice. 

Mnogo se toga može reći i o korisničkom sučelju, zar ne?
izbornik

Nobuhiro Onouchi
[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)]

Broj stavki izbornika znatno je povećan. No ako izbornik postane previše kompliciran, to će "poboljšanje" postati beznačajno. Zato smo na kućište fotoaparata postavili šest tipki kojima korisnici mogu dodijeliti funkcije radi brzog pristupa željenim funkcijama. Te je funkcije moguće unaprijed postaviti odabirom neke od više od 40 stavki izbornika.

Ako je jednoj od tipki dodijeljen "Izravni izbornik", korisnik će moći kontrolirati i prilagođavati postavke, kao što su vrijednost otvora blende, ISO osjetljivost i brzina zatvarača putem drugih tipaka. Štoviše, te je promjene postavki moguće izvršiti desnom rukom, a da je lijeva slobodna za druge zadatke.

Hitoshi Ueda
[Tehnologija softvera (AF)]

Kada je u prostoru snimanja na otvorenom previše svjetline, pa ne možete ni provjeriti stanje na LCD zaslonu, preporučujem korištenje EVF-a i tipke križića, koji zajedno sjajno funkcioniraju.

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Još je jedna prednost činjenica da čak i ako je na LCD zaslonu prikazan prozor izbornika, on neće u potpunosti prekriti cijeli zaslon. Mnogim se profesionalcima ne sviđaju značajke koje prekrivaju ono što se trenutno snima. Ovo korisničko sučelje stoga odražava mišljenja korisnika s profesionalnim iskustvom.

Poruka

Postoji mnoštvo načina snimanja zanimljivih filmova. Nadamo se da će se AX700 svidjeti što većem broju ljudi.

Objasnite nam kako funkcije snimanja usporene i ubrzane snimke i izuzetno usporeno snimanje proširuju raspon načina izražavanja putem filmova.
Iznimno usporeno snimanje

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

Osim mnogih drugih načina snimanja filmova, AX700 ima i dva posebna načina snimanja vremena. Zahvaljujući Exmor RX CMOS senzoru, jedna je od tih značajki način izuzetno usporenog snimanja, koje omogućuje snimanje slika pri brzini od 960 sl./s. Kao rezultat, AX700 može snimati i do 40 puta usporenije filmove, što je do prije nekoliko godina bilo moguće samo s pomoću skupih profesionalnih videokamera. Druga je značajka način snimanja usporenih i ubrzanih snimaka, što omogućuje korisniku da odabere brzinu snimanja od 120 do 1 sl./s. Budući da se tehnika usporenog snimanja može često vidjeti na TV-u, mnogi su s njom već upoznati. Osim toga, tehnika ubrzanih snimaka povezuje niz slika snimljenih u intervalima radi stvaranja filma koji izgleda kao da se odvija pri velikoj brzini. Fotoaparat snima zaista zanimljive trenutke. Nadam se da će mnogi korisnici uživati u tom efektu.

Čuo sam da ciljni segment modela AX700 nije određeni spol ni cijela obitelj, već da model privlači korisnike koji su izbirljivi kada je riječ o snimanju filmova. Pošaljite poruku tim obožavateljima filmova.
Junichiro Tamagawa

Junichiro Tamagawa
[Planiranje proizvoda]

U zadnje vrijeme filmove ne snimaju samo profesionalci već i obični korisnici koji uživaju u produkciji nadahnjujućih videozapisa. Sada svi mogu objaviti svoje uratke putem društvenih mreža i podijeliti ih s osobama diljem svijeta. Vjerujem da su autori takvih filmova (uključujući one koji ih planiraju snimati s pomoću modela AX700) predani snimanju filmova i svojim djelima. Upravo zato želim nastaviti s razvojem proizvoda, ispunjavati očekivanja tih entuzijastičnih korisnika. Pokažite svoje filmove snimljene modelom AX700 i podijelite ih s drugima. Jedva čekam vidjeti uratke koji iskorištavaju prednost prekrasnih efekata AF-a. 

Hitoshi Ueda
[Tehnologija softvera (AF)] 

Ovog sam puta naišao na mnoge izazove tijekom razvoja brzog hibridnog AF-a i zadovoljan sam time što smo AX700 obogatili tehničkim dostignućima i funkcijama. AX700 odražava nasljedstvo uređaja Handycam® koji omogućuje korisnicima da s lakoćom snimaju prekrasne filmove, a da pri tome ne promijene zadane postavke. Najveća prednost ovog fotoaparata ipak je njegova prilagodljivost, koja omogućuje reagiranje na različite zahtjeve u duhu profesionalnog kamkordera te proširuje slobodu snimanja. Želim da u potpunosti iskoristite fleksibilne postavke u skladu sa svojim potrebama u različitim situacijama snimanja. Vjerujem da ćete fotoaparat još više zavoljeti što ga više koristite.

Hitoshi Ueda
Nobuhiro Onouchi

Nobuhiro Onouchi
[Dizajn proizvoda (voditelj projekta)]

AX700 rezultat je znatnog poboljšanja fotoaparata i Handycam® modela dizajniranog s naglaskom na snimanje koje ostvaruje snove profesionalnih korisnika i amatera. Želio bih da ga potencijalni korisnici uzmu u ruke, pregledaju ga i koriste za snimanje te tako upoznaju njegov pravi potencijal. Ovaj će fotoaparat proizvesti pokretne slike koje će biti uglađenije i ljepše no što ste mogli zamisliti.