RAZGOVORI S IZVOĐAČIMA TVRTKE SONY

Marty Friedman

Glavni gitarist američkog heavy metal benda "Megadeath", od 1990. do 2000., Marty se preselio u Japan 2004. i voli mnoge glazbene stilove, uključujući JPOP.

Osnovno: jednostavan prijenosni audio-uređaj

Marty živi u Japanu od 2004. i vrlo je aktivan na tamošnjoj glazbenoj sceni. Televizijski je voditelj, izvođač, pisac i vlasnik izdavačke kuće, da nabrojimo samo neke od njegovih uloga. Govori o utjecaju zvuka visoke rezolucije na glazbenu industriju.

Razgovor: blueprint / Fotografija: Yohei Takeuchi

P: Vi ste iz SAD-a; kada ste se prvi put susreli s uređajem Walkman®?

O: Kada sam bio tinejdžer. U to vrijeme glazbu ste obično slušali kod kuće ili na koncertu, ali ja sam volio slušati noseći okolo svoj ogromni kasetofon dok sam bio u srednjoj školi. Kad sam prvi put ugledao Walkman®, bio sam očaran.

P: Kakvu glazbu slušate?

O: Općenito, to je glazba koju trenutno stvaram. Ponekad kada sam zatvoren u studiju i slušam dugo vremena, teško je razlučiti što je dobro, a što loše. Stoga slušam dok šećem parkom ili hramom. Imam osjećaj da slušam tuđu glazbu pa dobivam prirodnu povratnu informaciju.

P: Čini se da je prijenosni audio-uređaj nužan za Vaš kreativni posao. Kakav je osjećaj koristiti Walkman® za zvuk visoke rezolucije?

O: U usporedbi s mp3 formatom, zvukovi nižeg registra melodičniji su. No meni je važnije imati prijenosni audio-uređaj koji je robustan i jednostavan za upotrebu umjesto razmišljanja samo o "odličnim specifikacijama" i "visokoj kvaliteti".

P: Što kao skladatelj mislite o zvuku visoke rezolucije?

O: Istina je da kvaliteta opada kod CD-a ili komprimiranih audio datoteka u usporedbi sa studijskim snimkama, ali to mi nije doista smetalo. Hoću reći, uvijek razmišljam "Ne zaboravi na osjećaje običnih ljudi". Stoga dok skladam, koristim dobre zvučnike, ali na kraju slušam putem jeftinih zvučnika i prilagođavam zvuk.

P: Ako zvuk visoke rezolucije postane standard, bi li mogao promijeniti vrstu procesa produkcije?

O: U bliskoj budućnosti pametni telefoni podržavat će zvuk visoke rezolucije. Kada se to dogodi, korist će imati ne samo produkcija nego i cijela glazbena industrija jer “novac pokreće svijet”. Trebate novčana sredstva za stvaranje dobre glazbe…i želim da slušatelji troše novce na glazbu u kojoj uživaju. Ako ljudi isprobaju ovaj Walkman®, možda će poželjeti glazbene naslove u visokoj rezoluciji, a to bi svakako bilo dobro za glazbenu industriju i glazbenike.

P: OK, posljednje pitanje. Što je za Vas glazba?

O: Pa, rekao bih da mi se život sastoji od nje. Ako bih se morao naći na pustom otoku sa samo jednom stvari, to bi bio prijenosni audio-uređaj s ogromnom memorijom. (smije se)

Chiyomaru Shikura

"Ono što slušatelji doista žele – i što će kupiti – glazba je koja potiče želju da je posjedujete."

Doista onako kako je to izvođač zamislio

Uživajte u profinjenim nijansama zvuka studijske kvalitete zahvaljujući zvuku visoke rezolucije. Strast prema glazbi ujedinjuje svaku komponentu od signala do zvučnika, dok napredne tehnologije kao što je digitalno poboljšanje zvuka pomažu u stvaranju vrhunskog doživljaja slušanja.