OSNOVE OBJEKTIVA

Montiranje; formati senzora
A-mount i E-mount objektivi tvrtke Sony

Tvrtka Sony proizvodi fotoaparate s dva sustava montaže objektiva: A-mount i E-mount. A-mount je standard na jedinstvenim kućištima fotoaparata Translucent Mirror tvrtke Sony, a E-mount se koristi na kućištima fotoaparata bez zrcala.

Razlike u montaži objektiva

Značajke A-mount i E-mount objektiva

A-mount fotoaparati s tehnologijom Translucent Mirror tvrtke Sony nude prednosti kontinuiranog automatskog fokusiranja s prepoznavanjem faza. Mala udaljenost između prstena za montažu objektiva i površine senzora kod E-mount fotoaparata bez zrcala omogućava dizajniranje kompaktnih, vrhunskih kućišta i objektiva koji omogućavaju izvanredno rukovanje i mobilnost.

unutar A-mount fotoaparata
A-mount

[1] Montaža objektiva [2] Udaljenost između prstena za montažu objektiva i površine senzora [3] Translucent Mirror [4] Ravnina senzora slike

unutar E-mount fotoaparata
E-mount

[1] Montaža objektiva [2] Udaljenost između prstena za montažu objektiva i površine senzora [3] Ravnina senzora slike

Veličina senzora slike

Format punog kadra i APS-C format

A i E mount fotoaparati imaju opcije sa senzorima punog kadra i APS-C senzorima. U usporedbi sa svim ostalim standardnim dimenzijama senzora, senzori punog kadra smatraju se velikim, a APS-C senzori srednjim formatom. Oba su popularna i imaju svoje prednosti.

* Sve su mjere približne

Kombinacije objektiva i senzora

Tvrtka Sony nudi objektive punog kadra i APS-C objektive s krugovima slike koji pokrivaju odgovarajuće formate senzora. Premda se objektivi obično biraju tako da odgovaraju formatu senzora, možete koristiti razne kombinacije za postizanje specifične površine izrezivanja i kuta gledanja ako želite postići širu pokrivenost ili veći telefoto doseg.

* Slike služe samo kao primjer.