Smanjenje utjecaja tvornica na okoliš

Sony vodi računa o okolišu u Japanu, ali i u drugim dijelovima svijeta, zbog čega smo i pokrenuli inicijative usmjerene načinima na koje naši proizvodi funkcioniraju, no i načinima na koje se proizvode.

Operacije u tvornici koje vode računa o okolišu

Sony je fokusiran na smanjenje utjecaja na okoliš, počevši od mjesta nastanka naših proizvoda. Tako, primjerice, proizvodnja CMOS slikovnih senzora zahtijeva iznimno kvalitetnu klimatizaciju čiste sobe. Poduzeli smo određene korake da bismo bili sigurni da su sobe energetski učinkovite, no da pri tome zadržimo razine kvalitete radnog prostora koje su potrebne za proizvodnju jednog od tehnički naprednih proizvoda.

CMOS sl. senzori izrađeni u novim en. učinkovitim čistim sobama
CMOS sl. senzori izrađeni u novim en. učinkovitim čistim sobama

Korištenje čistih soba za preciznu proizvodnju uz energetsku učinkovitost

CMOS slikovni senzori elektroničke su oči pametnih telefona i digitalnih fotoaparata, a prisutni su i u uređaju Xperia™ i drugim uređajima, fotoaparatima i automobilima. Najnoviji poluvodiči, npr. CMOS slikovni senzori, ne mogu se proizvesti bez čistih soba, a potrebno je puno energije za održavanje potrebne temperature, vlage i čistoće.

Svi rade na zaštiti okoliša

Poticanje primjene inovativnih rješenja zaštite okoliša na radnim mjestima

Da bismo ispunili stroge uvjete čiste sobe koji su potrebni za preciznu obradu poluvodiča, bilo je važno iskoristiti iskustvo i znanje internih suradnika. Oni su ključni za ulaganje energije u poboljšanja koja mogu smanjiti utjecaj na okoliš, istovremeno održavajući standarde za čistu sobu koji su potrebni radi osiguravanja kvalitete i dovoljne proizvodnje.

Svi rade na zaštiti okoliša

1. slučaj: postrojenje u Nagasaki

Iskorištavanje otpadne topline
Dodatni načini iskorištavanje energije koju već imamo

Recikliranje prekomjerne topline radi smanjenja ukupne potrošnje energije

Na sustav za klimatizaciju u tehnološkom centru u Nagasaki usredotočili smo se radi smanjenja potrošnje energije. Pri proizvodnji poluvodiča važno je održati određenu temperaturu i vlažnost u čistoj sobi. Da bismo to postigli, temperatura zraka koja je izmjerena izvan sobe prilagođava se hlađenjem ili zagrijavanjem.

Energija dobivena grijanjem parom u ovom postrojenju prethodno je bila rezultat spaljivanja fosilnih goriva. Zamjena tog načina grijanja toplinom dobivenom radom uređaja u samom postrojenju omogućila nam je da povećamo energetsku učinkovitost otprilike 2,1 put.

[1] Protok zraka iz postrojenja za klimatizaciju [2] Oprema za hlađenje [3] Bojler [4] Postrojenje za proizvodnju poluvodiča

Prije

U prethodnom je sustavu bojler dovodio zrak koji se miješao s ohlađenim zrakom radi precizne kontrole temperature zraka u čistoj sobi. Da bi ona ostala dosljedna, bilo je nužno ohladiti uređaje u čistoj sobi ohlađenim zrakom koji se izvan sobe ispuštao u obliku otpadne topline. Toplinska energija koja se pri radu uređaja oslobađala nije se produktivno iskorištavala.

Poslije

U novom sustavu otpadna se toplina uređaja čiste sobe zamijenila parom koju bojler generira radi kontrole temperature u čistoj sobi. Zatvaranjem energetskog kruga otpadna je toplina uspješno reciklirana radi produktivnog iskorištavanja unutar postrojenja i smanjenja potrošnje fosilnih goriva te emisije CO2.

Pomoć pri učinkovitom iskorištavanju energije i emisija CO2

[1] godišnje

Pomoć pri učinkovitom iskorištavanju energije i emisija CO2

Novi je sustav ostvario dvije prednosti za okoliš: povećanje ukupne energetske učinkovitosti zahvaljujući ponovnom iskorištavanju otpadne topline i pomoć pri smanjenju emisija CO2 putem smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Emisije C02 smanjene su za otprilike 52 % u odnosu na prethodnu konfiguraciju, odnosno sa 9300 na otprilike 4400 t.

Naše mjere uštede energije nisu imale utjecaj na proizvodnju

Shinnosuke Baba

Sony Semiconductor Manufacturing Corporation,
odjel za postrojenja

Shinnosuke Baba

Tehnološki centar u Nagasaki uglavnom proizvodi CMOS slikovne senzore s poluvodičima za fotoaparate za pametne telefone. Da bi kupcima diljem svijeta pružili proizvode visoke kvalitete, odjel za postrojenja neprestano radi da bi bio osigurao da je energija potrebna za čitavu proizvodnu infrastrukturu stabilna te da se učinkovito koristi.

Zadali smo si izazov uz pitanje "Koliko otpadne topline iz tvornice možemo ponovno iskoristiti?" Novi sustav prikuplja i ponovno iskorištava znatnu količinu otpadne topline koja dolazi iz proizvodne opreme i pomoćnih postrojenja. Zahvaljujući iskustvu i analizi podataka, počeli smo osmišljavati poboljšanu kontrolu uravnoteženosti topline da bismo implementirali mjere koje će uštedjeti energiju bez utjecaja na proizvodnju. Želimo da ljudi mogu reći da je ono što radimo "sjajno na tih način!"

2. slučaj: SDT Thailand

Kreativno smanjenje potreba klimatizacije
Pametnija i usmjerenija klimatizacija

Sony Device Technology (Thailand) Co., Ltd. (SDT) zadužen je za sastavljanje i slanje poluvodiča. Promjenom protoka zraka s pomoću "djelomične klimatizacije" i povišenih temperatura rashlađene vode uspjeli su održavati čiste sobe uz mnogo manje energije.

[1] Postrojenje za klimatizaciju [2] Ohlađeni zrak [3] Grijani zrak [4] Postrojenje za proizvodnju

Prije

Snažni ventilatori guraju ohlađeni zrak iz stropa i na taj način hlade čitavu prostoriju i sve uređaje, dok se otpadna toplina usisava kroz ventilacijske otvore koji se nalaze u podu.

Poslije

Novi sustav koristi prirodno kruženje zraka; ohlađeni zrak ulazi u prostoriju na razini poda, gdje su uređaji koji proizvode toplinu. Topli se zrak prirodno uzdiže prema stropu radi recikliranja, pri čemu se s radnih površina odnose čestice prašine.

Dobro za učinkovitost energije i za tvrtku Sony

Optimiziranje protoka zraka radi poboljšanja učinkovitosti

Novi je sustav smanjio emisiju CO2 za otprilike 67% u odnosu na prethodni sustav, i to s otprilike 4000 na 1300 t. Nove HVAC jedinice upravljaju protokom zraka na učinkovitiji način jer usmjeravaju zrak prema uređajima za proizvodnju. Nove strategije protoka zraka prenose i neželjenu prašinu prema stropu i tako je miču od područja za proizvodnju.

Dobro za učinkovitost energije i za tvrtku Sony

[1] godišnje

Hirotoshi Kikuchi
Simulacija idealne ravnoteže između energije i performansi

Hirotoshi Kikuchi

Sony Technology (Thailand) Co.,Ltd
URED CWS – regija Azija – Pacifik

Upravljanje energijom u tvornici predstavlja neprestanu potragu za načinima održavanja kvalitete proizvodnje, i to uz korištenje manje energije i smanjeni utjecaj na okoliš. Naš cilj predstavljanja sustava za klimatizaciju utemeljena na prirodnom kruženju zraka zahtijevao je ponovljene simulacije i analize podataka. Budući da je taj sustav uvelike različit od klasičnih sustava klimatizacije, potrebna nam je bila i podrška osoba koje rade u proizvodnji da bismo dobili potvrdu da ne postoje negativne posljedice za njihovo radno okruženje.

Taj je sustav postavljen i u tvornici za sastavljanje uređaja Xperia™ u Tajlandu (Sony Technology (Thailand) Co., Ltd). Druge su azijske tvornice zakazale obnovu svoje opreme u bliskoj budućnosti, pa se nadamo da ćemo na vrijeme unaprijediti mjere za uštedu energije da bismo ih mogli iskoristiti tijekom tih obnova. Nadamo se da ćemo postići još veću uštedu energije te diljem svijeta nastaviti povećavati dostupnost proizvoda tvrtke Sony koji dolaze iz tvornica koje vode računa o okolišu.

SRODNI PROIZVODI

Mobilni uređaji, tableti i pametni uređaji
Mobilni uređaji, dodatna oprema i pametni uređaji

Saznajte više o tehnologiji tvrtke Sony

Projektori za sljedeći generaciju
Projektori za sljedeći generaciju
Inovacija načina opskrbe električnom energijom
Inovacija načina opskrbe električnom energijom
Slojevitost sjajnih ideja
Slojevitost sjajnih ideja