Intervju: Kazuo Hirai, Sony

Revolucija u glazbenoj industriji uz zvuk visoke rezolucije

Ako pratite novosti u glazbenoj industriji, tada znate da gotovo svi pričaju o »zvuku visoke rezolucije«. Što je to? Možete li doista čuti razliku? Isplati li se uložiti u njega?

Zvuk visoke rezolucije, poznat po tehničkim specifikacijama kao što su 192 kHZ i 24 bita, može pohraniti do sedam puta više podataka od CD-a. Drugim riječima, zvuk visoke rezolucije omogućuje vam da čujete detalje, teksture i nijanse koje se u pravilu žrtvuju prilikom slušanja mp3 formata.

Je li se svijet spreman suočiti s prednostima zvuka vrhunske kvalitete?

Direktor tvrtke Sony Kazuo Hirai dijeli svoje misli o tome zašto će zvuk visoke rezolucije osvojiti glazbenu industriju.

P: Zašto je zvuk visoke rezolucije važan tvrtki Sony? Što mislite, kakav će utjecaj imati na glazbenu industriju?

Hirai: Glazbu sam oduvijek smatrao umjetnošću i vjerujem da se u njoj mora uživati kako zaslužuje. Puno je krvi, znoja i suza uloženo u proizvodnju pjesme. Zašto ne bismo ljubiteljima glazbe pružili priliku da slušaju svoje omiljene pjesme upravo na način na koji je to zamislio izvođač?

Doista vjerujem da će zvuk visoke rezolucije oživjeti glazbenu industriju i omogućiti slušateljima sudjelovanje u glazbi kao nikada do sada. To je budućnost.

P: Koju vrstu opreme sa zvukom visoke kvalitete nudi tvrtka Sony?

Hirai: Nudimo veliki asortiman proizvoda sa zvukom visoke rezolucije: od vrhunskih sustava kućnog kina za zagrižene audiofile do povoljnijih modela za početnika. Svjesni smo da su prenosivost i praktičnost važni ljubiteljima glazbe pa nam je prioritet ponuda proizvoda sa zvukom visoke rezolucije koje možete upotrebljavati u pokretu. Naši mobilni proizvodi uključuju sve od našeg digitalnog glazbenog reproduktora Walkman® od 64 GB do našeg pametnog telefona Xperia™, a svi podržavaju zvuk visoke rezolucije.

P: Zašto bi mlađu generaciju trebao zanimati zvuk visoke rezolucije?

Hirai: Nijedno se iskustvo ne može usporediti s prvim slušanjem zvuka visoke rezolucije. To je jedini način da se iskusi istinska sirova emocija pjesme. Želim da mlađa generacija doživi to iskustvo. Želim da mladi mogu staviti slušalice i osjećati se kao da su na privatnom koncertu uživo. Znate li onu povezanost koju osjećate s omiljenim izvođačem kada ste na koncertu uživo? Tu istu duboku emocionalnu povezanost moći ćete sada iskusiti i iz udobnosti vlastitog doma. Jednom kada čujete zvuk visoke rezolucije, više se nećete moći vratiti na zvuk standardne kvalitete. Jednostavno su neusporedivi.