Početak rada: objašnjenje značajki kamkordera

Digitalni kamkorder omogućuje vam snimanje filmova, dokumentiranje važnih događaja kao što su djetetovi prvi koraci te bilježenje uspomena sa svakog godišnjeg odmora.

No da biste odabrali odgovarajuću kameru i u potpunosti je iskoristili, morate poznavati njezine značajke. U ovom su vodiču objašnjenje najvažnije stvari.

 • Odabir odgovarajuće rezolucije
 • Usporedba digitalnog i optičkog zumiranja
 • Objašnjenje HD formata za kompresiju
 • Mogućnosti snimanja i pohranjivanja videozapisa
 • Reprodukcija videozapisa na TV-u
 • Ostale važne značajke koje je potrebno razmotriti prilikom odabira kamere

Odabir odgovarajuće rezolucije

Različiti kamkorderi snimaju s različitom kvalitetom slike odnosno rezolucijom.

Broj vodoravnih crta određuje rezoluciju slike. Što je broj crta veći, to je slika oštrija. Full HD, primjerice, sadrži 1.080 vodoravnih crta.

Standardna rezolucija (SD): SD je rezolucija 720 x 576 piksela i obično je to značajka jeftinijih kamera. Standardna je rezolucija manje jasna i sadrži manje detalja od HD-a.

Visoka rezolucija (HD): Kamkorderi s rezolucijom Full HD nude kvalitetniju sliku u odnosu na modele s rezolucijom SD. Full HD standardna je rezolucija novih modela TV-a, a mnogi kanali i programi emitiraju u visokoj rezoluciji. Zahvaljujući rezoluciji od 1920 x 1080 piksela kadar sadrži puno više detalja.

4K: 4K nudi rezoluciju četiri puta veću od rezolucije Full HD. Zahvaljujući rezoluciji od 3840 x 2160 piksela, poboljšani su boja, zasićenost i kontrast. Materijali snimljeni u rezoluciji 4K moraju se reproducirati na TV-u iste rezolucije.Usporedba digitalnog i optičkog zumiranja

Zumiranje je mogućnost promjene vidnog polja bez pomicanja kamere. To je važna značajka pa je prilikom kupnje kamkordera potrebno na nju obratiti pozornost. Prilikom povećavanja i smanjivanja mijenjate blizinu objekta na slici, bilo pomoću pomičnih dijelova objektiva ili zumiranjem digitalne slike.

Optičko zumiranje: kada upotrebljavate optičko zumiranje konfiguracija optičkih elemenata u objektivu mijenja se kako bi se promijenila žarišna duljina. Standardno optičko zumiranje iznosi 10x, što znači da je najveća žarišna duljina 10 puta veća od najmanje, no postoje i kamkorderi s rasponom zumiranja do 60x.

Digitalno zumiranje: ovo zumiranje povećava sliku koju je snimio senzor kamere, a ne mijenja žarišnu duljinu objektiva. Budući da se izvorna slika ne mijenja, s povećanjem zumiranja gubi se kvaliteta slike.


Objašnjenje HD formata za kompresiju

Kada snimate pomoću kamkordera, snimka se komprimira da bi datoteka bila praktične veličine. Kvaliteta snimke obično se određuje u brzini prijenosa u bitovima, a mjeri se u megabitima u sekundi (Mbps). Što je brzina veća, to je kvaliteta bolja, a datoteka veća.

Postoji nekoliko formata za kompresiju.

HDV: izvorni HD format za digitalne kamkordere koji je kompatibilan s klasičnim DV formatima za trake. Snima u Full HD rezoluciji, no koristi MPEG-2 kompresiju. Danas se HDV kamere ne proizvode u značajnim količinama. Većinom ih koriste stručnjaci.

AVCHD: trenutačni standard za snimanje i reprodukciju materijala snimljenog u formatu Full HD na kamkorderima. AVCHD:

 • snima u Full HD rezoluciji, no stopa kompresije veća je u odnosu na HDV, a upotrebljava se način kompresije MPEG-4/H.264
 • snima HD video, a da pri tom ne upotrebljava previše memorije
 • za 30 minuta snimljenog materijala potreban je prostor od 1 GB

XAVC: ovaj je format osmišljen tako da podržava kamkordere rezolucije 4K. Snimateljima omogućuje kontrolu nad veličinom i kvalitetom datoteka u rezoluciji 4K. Rezolucija 4K može doseći brzinu prijenosa u bitovima do 960 Mbps, no XAVC omogućuje njezino snižavanje na niže od 100 Mbps.

XAVC se ne upotrebljava samo za rezoluciju 4K. Može se upotrebljavati i za Full HD.


Mogućnosti snimanja i pohranjivanja videozapisa

Kada snimate kućne filmove oni se snimaju u digitalnom obliku na interni tvrdi disk ili memorijsku karticu.

Tvrdi disk: odaberite model kamere s unutarnjim tvrdim diskom da biste snimali izravno na kameru. Postoje sljedeće dvije vrste unutarnje memorije:

 • HDD: klasičan tvrdi disk. Sadrži veliku količinu prostora za pohranu, no teži je i sadrži pokretne dijelove.
 • Flash: lakši i brži prostor za pohranu koji ne sadrži pokretne dijelove, no sadrži manje prostora.

Memorijske kartice: snimajte videozapise na malu memorijsku karticu koja stane u utor na kameri. Važna je brzina kartice: za Full HD sa zvukom potrebna vam je brža kartica nego za SD video bez zvuka.

Izvedba kartice ovisi o sljedećim značajkama:

pohrani podataka: mjeri se u gigabajtima i količini podataka koju je moguće pohraniti na karticu

brzini kartice: brzina kojom kartica može zapisivati podatke. Mjeri se u megabitima u sekundi (Mbps) (što je različito od megabita u sekundi izvorne brzine snimke). Kartice su svrstane u klase na sljedeći način:

Enlarge image

Stvaranje i uređivanje biblioteke pomoću programa PlayMemories: Svoje videozapise možete sigurno pohraniti na internetu pomoću programa PlayMemories tvrtke Sony. Jednostavno pristupajte svojim vrijednim uspomenama i organizirajte ih u osobnu biblioteku. Jednostavno bežično sinkroniziranje omogućuje vam da ih gledate na svojem prijenosnom računalu, tabletu ili TV-u.

Saznajte kako prenijeti SD videozapise s DV ili Digital8 kamkordera na računalo
Saznajte kako prenijeti SD videozapise s DV ili Digital8 kamkordera na Mac


Reprodukcija videozapisa na TV-u

Digitalni kamkorder u samo nekoliko jednostavnih koraka možete priključiti na TV i gledati videozapise na velikom zaslonu.

 1. Priključite HDMI kabel u HDMI OUT ulaz na kamkorderu
 2. Drugi kraj kabela priključite u HDMI IN ulaz na TV-u
 3. Pokrenite reprodukciju videozapisa na kameri, a ona će se prikazati na TV-u

Dodatne upute za reprodukciju videozapisa na TV-u


Ostale važne značajke koje je potrebno razmotriti prilikom odabira kamere

Širokokutni objektiv: Neki su kamkorderi opremljeni širokokutnim objektivima što je odlično za snimanje panorama brežuljaka i planina ili povijesnih znamenitosti. Širokokutni objektivi sjajni su i za snimanje grupa osoba ili u skučenim prostorima.
Enlarge image

Senzor: senzor je dio kamere koji je izložen svjetlu radi snimanja digitalne slike. Što je senzor na kamkorderu veći, to će snimit više detalja. Visokokvalitetni senzor, kao što je Exmor R CMOS u mnogim kamerama tvrtke Sony, snimit će bogatu sliku s mnogo detalja čak i pri slabom osvjetljenju ili u zatvorenom prostoru.


Optički stabilizator slike: pomicanje ruke ili šake, pa makar i blago, može uzrokovati trešnju kamere. Optički stabilizator pomoći će vam da slika bude mirna i jasna. Sony Balanced Optical SteadyShot osmišljen je za osiguranje iznimno stabilne snimke.