Kako čistiti i održavati fotoaparat i objektive

Vidim mrlje/prašinu na fotografijama koje sam snimio svojim fotoaparatom
Najčešći problem s kojim se suočavaju fotografi je prašina na senzoru fotoaparata. Ona bi mogla uzrokovati negativne posljedice na vašim fotografijama jer su te difuzne tamne mrlje vidljive na svijetlim dijelovima slike. Najčešće su vidljive na plavom nebu kao što je prikazano na primjerima u nastavku.Ponekad je pogrešno misliti da mrlje koje se pojavljuju na fotografijama dolaze od prašine na zrcalu, elektroničkom tražilu ili objektivu. Prašina na zrcalu ili elektroničkom tražilu nema nikakvog utjecaja na krajnje prikazivanje fotografije. Uobičajene čestice prašine na objektivu bit će premalene i predaleko od žarišne točke te su nevidljive na fotografijama.
Koje mjere opreza mogu poduzeti kako bi se izbjegla prašina na senzoru ili zrcalu?

Nije posve moguće izbjeći prašinu koja ulazi u fotoaparat, ali postoji mnogo malih savjeta koji će znatno smanjiti rizik.

 1. Prije promjene objektiva isključite fotoaparat. To će smanjiti statički naboj senzora i rizik od privlačenja prašine.
 2. Pobrinite se da je vanjski dio stražnjeg dijela objektiva čist i bez prašine prije spajanja na fotoaparat. Upotrijebite puhalicu za uklanjanje prašine s objektiva i drugih čestica koje mogu uzrokovati ogrebotine na staklu. Kasnije, ako je to potrebno, upotrijebite suhu krpu s mikrovlaknima.
 3. Nemojte ostavljati fotoaparat bez objektiva dulje vrijeme. Prilikom uklanjanja objektiva odmah stavite poklopac na fotoaparat ili odmah promijenite objektiv.
 4. Ako je to moguće, mijenjate objektive u okruženju koje je suho i nije vrlo prašnjavo ili pjeskovito.
 5. Prilikom mijenjanja objektiva uperite fotoaparatom prema dolje kako biste izbjegli upadanje prašine.
 6. Uvijek održavajte stražnji poklopac objektiva i poklopac za tijelo fotoaparata čistim i bez prašine. Kad je objektiv pričvršćen za fotoaparat spojite stražnji poklopac za objektiv na poklopac tijela fotoaparata. Time ćete zaustaviti nakupljanje prašine i zemlje na poklopcima, posebno ako poklopce držite u torbi za fotoaparat.
 7. Održavajte čistoću torbe za fotoaparat. Iznenadit ćete se koliko se prašine i zemlje nakupi u torbi nakon nekog vremena. Ispraznite vašu torbu u potpunosti i uz pomoć usisavača uklonite prašinu i prljavštinu. Pobrinite se da ste izvadili sve male dijelove poput memorijskih kartica, zaštite za priključak za dodatke itd. iz torbe prije korištenja usisavača.
Što da učinim kad uočim prašinu na fotografijama?

SLT fotoaparati koriste dvostupanjsku funkciju Anti Dust (Zaštita od prašine).

 1. Anti Static Coating (Protustatički premaz) optičkog niskopropusnog filtra
 2. Sensor Vibration (Vibraciju senzora) za otresanje prašine koja se lagano uhvatila za niskopropusni filtar. (SLT modeli koji su predstavljeni prije ljeta 2011. (SLT-A77 i noviji modeli) koriste učinkovitiju ultrazvučnu vibraciju za otresanje prašine u odnosu na prijašnje modele

Vibracija senzora provodi se automatski pri svakom isključivanju fotoaparata i može se po potrebi aktivirati preko izbornika. Budući da je funkcija Anti Dust automatski provedena prilikom svakog isključivanja unutar samog fotoaparata, prašina koja vidljiva na ranije snimljenim slikama možda je posve nestala. Također, uobičajene čestice prašine vrlo su malene i jako ih je teško uočiti gledajući senzor golim okom.

Kako očistiti senzor fotoaparata (odnosno optički niskopropusni filtar ispred njega)

Sony može odobriti samo jednu metodu čišćenja koje provodi kupac, a to je koristeći ručnu gumenu puhalicu (tzv. rocket blower)*. Korištenje drugih metoda podrazumijeva rizik od oštećivanja senzora, odnosno optičkog niskopojasnog filtra ispred senzora, i poništava jamstvo fotoaparata.

Kako biste očistili optički niskopojasni filtar ispred senzora, učinite sljedeće:

 1. Isključite fotoaparata kako bi se automatski provelo čišćenje labave prašine sa senzora vibracijom.
 2. Uklonite objektiv. Sad možete vidjeti zrcalo koje štiti senzor. Pomoću gumene puhalice lagano otpušite prašinu koja se nakupila na zrcalu, ali ga nipošto nemojte dodirnuti.
 3. Kako biste došli do senzora, morate podignuti zrcalo. Prstom nježno pritisnite ručicu za podizanje zrcala kako bi se podiglo.

  Nipošto nemojte dodirnuti površinu zrcala! Zrcalo fotoaparata izrađeno je od prozirnog filma. Dodirivanje zrcala može uzrokovati prijenos prljavštine ili deformaciju, što će utjecati na kvalitetu snimaka i rad fotoaparata.
 4. Usmjerite fotoaparat prema dolje i dok je vrh puhalice malo unutar prstena za spajanje objektiva nekoliko puta puhnite puhalicom. Tako ćete najčešće ukloniti sve uobičajene čestice prašine na senzoru i otpuhati ih van fotoaparata.
 5. Po završetku, prstom nježno gurnite zrcalo na uobičajeni položaj dok ne začujete "klik". Da naglasimo, pobrinite se da dodirujete samo okvir zrcala, nipošto samo zrcalo.

*Ručna gumena puhalica/rocket blower: Postoje mnogi proizvođači ručnih puhalica koje se mogu jako razlikovati po kvaliteti i snazi. Dobre puhalice sadrže zamjenjive filtre zraka kako bi se izbjeglo upuhivanje nove prašine u komoru fotoaparata. Gumena puhalica osnovni je dio fotografske opreme i najčešće će brzo postići zadovoljavajuće rezultate.

Napomena: Nikad nemojte koristiti stlačeni zrak za čišćenje senzora! Tlak bi mogao biti prejak i uzrokovati oštećenja i sadržavati sićušne kapi agresivnih tekućina koje mogu dospjeti na niskopojasni filtar ili zrcalo te uzrokovati ozbiljna oštećenja.

Prašina na zrcalu

Zrcalo je vrlo osjetljivi dio fotoaparata.

Zrcalo fotoaparata izrađeno je od prozirnog filma. Dodirivanje zrcala može uzrokovati prijenos prljavštine ili deformaciju, što će utjecati na kvalitetu snimaka i rad fotoaparata. Osim toga, prozirni film može se lako izgrebati.

Nikada nemojte prljavštinu, prašinu ili masnoću pokušati istrljati sa SLT-zrcala i nikada nemojte koristiti sredstva za čišćenje. Time se oštećuje zrcalo. Šteta nastala izravnim dodirom prozirnog filma nije pokrivena jamstvom.

Kako bi SLT-zrcalo ostalo čisto i fotoaparat radio optimalno, redovito upotrijebite gumenu puhalicu za čišćenje prašine* kako biste izbjegli nakupljanje prašine. Osim toga, očistite vanjski dio stražnjeg dijela objektiva prije izmjene objektiva. To je posebno korisno prije korištenja fotoaparata u okolinama visoke vlažnosti i opasnosti od kondenzacije. Kombinacija prašine na SLT-zrcalu i vlage/kondenzacije može uzrokovati prianjanje prašine za zrcalo

*Ručna gumena puhalica/rocket blower: Postoje mnogi proizvođači ručnih puhalica koje se mogu jako razlikovati po kvaliteti i snazi. Dobre puhalice sadrže zamjenjive filtre zraka kako bi se izbjeglo upuhivanje nove prašine u komoru fotoaparata. Gumena puhalica osnovni je dio fotografske opreme i najčešće će brzo postići zadovoljavajuće rezultate.

Napomena: Nikad nemojte koristiti stlačeni zrak! Tlak bi mogao biti prejak i uzrokovati oštećenja i sadržavati sićušne kapi agresivnih tekućina koje mogu dospjeti na zrcalo te uzrokovati ozbiljna oštećenja.

Prašina unutar objektiva

Prašina unutar objektiva uobičajena je pojava i nema razloga za zabrinutost. U odnosu na prašinu na senzoru, prašina unutar objektiva neće se pojaviti na fotografijama. Stoga, ako uočite prašinu unutar objektiva (lakše ju je uočiti od prašine na senzoru), samo nastavite uživati u fotografiranju!

Objektivi propuštaju ponešto zraka jer se elementi objektiva stalno pomiču prilikom fokusiranja i/ili zumiranja. Kad bi objektiv bio posve zabrtvljen, elementi bi se mogli pomicati samo malo, a zatim bi bili pogurani natrag djelovanjem tlaka zraka.

Čak i posve novi objektivi mogu sadržavati malene količine prašine unutar sebe. To nije kvar. Objektivi se brižljivo proizvode u vrlo čistim okolinama, ali nijedan prostor nije 100% bez prašine.

Čišćenje i održavanje tijela fotoaparata i objektiva

Čišćenje tijela fotoaparata i objektiva osnova je za održavanje opreme u dobrom stanju, no to je ujedno i osjetljiv postupak. Zbog toga je najbolji način da opremu držite u dobrom stanju taj da pažljivo brinete o njoj:

Uvijek vraćajte poklopac na objektive.
Objektive držite u zaštitnim vrećicama.
Opremu fotoaparata nosite u odgovarajućoj torbi.

Dodatni pribor možete pronaći ovdje.

Može se pojaviti i kondenzacija ako se nalazite na vrlo vlažnoj lokaciji ili prijeđete s hladnog na toplo mjesto. Ta kondenzacija može dovesti od oksidacije nekih metalnih dijelova unutar tijela fotoaparata što će uzrokovati kvar. Pored toga, može se pojaviti rast gljivica i plijesni, a to bi moglo oštetiti opremu. Kako biste smanjili taj rizik, bilo bi mudro u torbi nositi vrećice silikonskog gela. Silikonski gel pomaže pri upijanju vlage.

Pri rukovanju opremom prašina ili ostale krute čestice mogu se nataložiti u tijelu fotoaparata i na objektivima; mogu se pojaviti i otisci prstiju. Evo kako ih ukloniti bez oštećivanja opreme.

 1. Tijelo fotoaparata

  Nakon, primjerice, dana provedenog na plaži, čestice pijeska mogu se nataložiti u utorima tijela fotoaparata. Ako se odmah ne uklone, mogle bi doći do kotačića za namještanje i time uzrokovati prerano trošenje koje će vaš fotoaparat učiniti neupotrebljivim. One također mogu naštetiti prstenima fokusa vaših objektiva, što može dovesti do većih oštećenja.
  Najjednostavnije rješenje za uklanjanje čestica je iščetkati ih izvan tijela četkicom mekih dlačica. Ne pritišćite snažno jer biste mogli izgrepsti tijelo ili LCD zaslon.
  Štapić za uši može se također koristiti ako se zalijepljena prašina ne može ukloniti četkicom. Puhaljka je često učinkovita za teško dostupna mjesta.
  Konačno, ako je tijelo fotoaparata uprljano tvarima koje je teško ukloniti (blato itd.), krpica od mikrovlakna (možete je nabaviti kod optičara) lagano navlažena vodom bit će savršeno rješenje. Preporučujemo mikrovlakna jer ona neće izgrepsti LCD zaslon.
  Ne koristite bilo kakve kemijske proizvode poput razrjeđivača, benzina, alkohola, jednokratnih krpica za čišćenje itd.

 2. Objektivi

  Objektive je potrebno čistiti osobito pažljivo. Staklo od kojeg se objektivi sastoje vrlo je krhko i vrlo se lako može izgrepsti. Objektive treba čistiti kada je to posljednja mogućnost. Na optičku površinu utječe svako čišćenje. Uvijek ostaju tragovi, čak i ako nisu odmah vidljivi golim okom. Bolje je da su objektivi neznatno prašnjavi nego da su izgrebani.
  S našeg stajališta, čišćenje je bitno ako primijetite otiske prstiju; po svojoj prirodi oni su masni i kiseli te mogu oštetiti antirefleksivnu oblogu objektiva. Osušene kapljice vode i morska prašina koja sadrži kristale soli mogu također oštetiti staklo te ih valja ukloniti.
Uklanjanje prašine i mikročestica

Prvo upotrijebite puhalicu kako biste uklonili većinu prašine. Nikada ne pušite ustima. Na taj će način čestice sline dospjeti na objektiv i ostaviti mrlje koje je teško ukloniti.

Nakon toga upotrijebite četkicu s vrlo mekim dlačicama kako biste s objektiva uklonili prašinu. Ne dodirujte dlačice četkice prstima jer biste dlačice mogli zamastiti pa bi mogle nastati mrlje. Ne pritišćite prejako. Nakon, primjerice, dana provedenog na plaži, mikročestice kvarca ili silicija mogu ostati na staklu objektiva, a neispravno čišćenje može izgrepsti optičku površinu.

Uklanjanje masnih mrlja i otisaka prstiju

Opće pravilo je izbjegavati dodirivanje stakla prstima. Ako se na staklu nalaze otisci prstiju, nikada ih ne uklanjajte dijelovima odjeće ili maramicom. Njihova vlakna pregruba su i mogu izgrepsti staklo.

Upotrijebite krpicu od mikrovlakana i nosite je u torbi kako se ne bi zaprašila.
Ako za uklanjanje masnih mrlja trebate upotrijebiti tekućinu, ne koristite vodu iz slavine jer soli u njoj mogu izgrepsti staklo.
Umjesto toga, navlažite krpicu od mikrovlakana u demineraliziranoj vodi, a zatim bez trljanja lagano tapkajte površinu.