Fotografski vodič: Kako s fotoaparatom dobiti lijepe slike

Ako ste prije koristili kompaktni digitalni fotoaparat, sve su vaše slike vjerojatno spremljene kao JPEG datoteke. Vaš DSLR fotoaparat također proizvodi te datoteke, ali nudi i izbor izrade Raw datoteka. Što je Raw datoteka i zbog čega biste je željeli koristiti umjesto JPEG-ova na koje ste se navikli?

Pri snimanju slike senzor fotoaparata snima velike količine podataka, mnogo veće nego što je potrebno za izradu JPEG datoteke. Kada fotoaparat obrađuje sliku, on mora odbaciti mnogo podataka kako bi proizveo manju datoteku. Rezultirajuća slika bit će dobra za većinu namjena za koje ju želite koristiti, poput ispisivanja ili razmjene slike e-poštom ili na web-mjestu.

Za razliku od JPEG datoteke Raw datoteku ne obrađuje niti ne komprimira fotoaparat. Ona sadrži sve podatke koje je senzor snimio prilikom snimanja slike. To uključuje znatno širi raspon boja i nijansi nego što bi se koristilo u JPEG datoteci, a također ima mnogo više detalja u ekstremnim sjenama i na osvijetljenim dijelovima. Iz tog razloga ona se ponekad naziva "digitalni negativ". Te, baš kako vam razvijanje i ispis vlastitih slika u tamnoj komori omogućuje da dobijete mnogo bolje rezultate od onih iz lokalne foto trgovine, dodatni podaci snimljeni u Raw datoteci mogu se koristiti za postizanje veće kvalitete slike. Sve što je potrebno je malo prakse

Za obradu Raw datoteke potreban vam je poseban softver 'raw converter' poput softvera Data Converter SR isporučenog s vašim fotoaparatom.

Kada otvorite Raw datoteku u softveru Image Data Converter, on na početku prikazuje sliku kako bi ona izgledala da ste primijenili postavke koje su bile na fotoaparatu kada je posljednji put snimljena. Možete provesti promjene na ekspoziciji, balansu bijele boje, načinu boje, kontrastu i brojnim drugim postavkama dok slika ne bude izgledala onako kako vi to želite. Možete prikazati slike "prije" i "poslije" jednu pored druge, kako biste vidjeli učinak koji postižete. A ne trebate brinuti o tome da ćete nešto pogriješiti. Kada ste gotovi s podešavanjem slike, rezultat možete spremiti kao novu TIFF ili JPEG datoteku. Izvorna Raw datoteka ostaje potpuno nepromijenjena pa se kasnije možete na nju vratiti i izraditi potpuno drugačiji skup podešavanja ako želite.

Primjeri onoga što možete dobiti odabirom RAW umjesto JPEG formata:

Primjer 1

U ovom primjeru možete jasno vidjeti da kapljice vode koje udaraju o pod nisu detaljne na JPEG slici. Također, cjelokupnoj slici nedostaje mnogo detalja na osvijetljenim mjestima.

Povećajte sliku

RAW slika pokazuje da se na slici vidi znatno više detalja što je čini intenzivnijom.

Povećajte sliku

Uvećani detalji razlike između RAW i JPEG formata

Povećajte sliku

Primjer 2

Slika snimljena u JPEG načinu

U ovom primjeru slika je snimljena na kraju dana, tijekom zalaska sunca. Crveno svijetlo okoline trajalo je samo nekoliko minuta. Izazov je ponovno stvoriti takvo crveno osvjetljenje na slici. U JPEG načinu slika je podeksponirana, a boje su zagasite. Ova slika nema ništa posebno

Podešena RAW datoteka

primjer 2