Sustav osvjetljenja
Osvjetljenje za profinjene slike

Bez obzira na to snimate li fotografije ili videozapise, osvjetljenje je ključno za stvaranje ugođaja koji učinkovito dočarava vaš umjetnički stil. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko alata i tehnika osvjetljenja koje možete upotrijebiti za snimanje slika profesionalne kvalitete.

Brojke vodilje bljeskalice

* Dostupnost proizvoda ovisi o regiji.

Vanjska bljeskalica za veće udaljenosti

"Brojke vodilje" služe za određivanje mogućnosti bljeskalice da osvijetli udaljene objekte. Brojka vodilja jednaka je maksimalnoj udaljenosti između bljeskalice i objekta snimanja pomnoženoj s odgovarajućim F brojem otvora blende. Brojka vodilja (Guide Number, GN) = udaljenost (m) x otvor blende (F broj)

Npr. brojka vodilja 60 (izražena u metrima pri ISO osjetljivosti od 100) znači da će objekt snimanja na udaljenosti od 15 metara biti pravilno osvijetljen uz postavku otvora blende F4 (60 = 15 x 4). Ako smanjite veličinu otvora blende na F8, udaljenost će se prepoloviti, što znači da će pravilno biti osvijetljeni predmeti snimanja na udaljenosti od najviše 7,5 metara (60 = 7,5 x 8). Povećanjem postavke ISO osjetljivost fotoaparata možete postići rezultate slične onima koji se postižu bljeskalicama s većom brojkom vodiljom.

Vanjske bljeskalice

Odbijanje bljeskalice 
Ublažavanje sjena i povećanje dubine

Iako pomoću konfiguracija s vanjskim bljeskalicama možete poboljšati vizualnu dubinu, obično je lakše, a ponekad i jednako učinkovito upotrijebiti odbijanje svjetla ugrađene bljeskalice na fotoaparatu od obližnje površine, primjerice zida ili stropa, radi postizanja prirodnog osvjetljenja s poboljšanom dimenzionalnošću. Razlika može biti zapanjujuća, a činjenica da bljeskalica ostaje na fotoaparatu omogućuje vam maksimalnu mobilnost i brzinu. Odbijanje bljeskalice omogućuje vam i snimanje šireg područja i idealno je kada, primjerice, želite osvijetliti skupinu ljudi.

Izravna bljeskalica
IZRAVNA BLJESKALICA
Odbijanje od stropa
ODBIJANJE BLJESKALICE
Odbijanje od stropa

Usmjerite bljeskalicu prema stropu da biste raspršili i rasporedili svjetlost i postigli blaže ugođaje te sofisticiranije slike od onih snimljenih pomoću izravne bljeskalice.

Izravna bljeskalica

Izravna bljeskalica

Odbijanje od stropa

Odbijanje bljeskalice

Odbijanje od zida

Ako želite postići blage sjene pokraj kontura objekta snimanja, možete koristiti i odbijanje od zida. Taj je pristup ponekad pogodniji za snimanje u zatvorenim prostorima.

Odbijanje od stropa
IZRAVNA BLJESKALICA
Odbijanje od zida
ODBIJANJE BLJESKALICE
Izravna bljeskalica

Izravna bljeskalica

Odbijanje od zida

Odbijanje bljeskalice

Sinkronizacija bljeskalica
Brza i usporena sinkronizacija bljeskalice

Da biste stvorili pozadinsko zamućenje u uvjetima jakog osvjetljenja, trebat će vam velika brzina zatvarača i veliki otvor blende. Ako vam je potrebna i dopunska svjetlost, maksimalna će brzina zatvarača biti ograničena, pa nećete moći upotrijebiti otvor blende odgovarajuće veličine. Pomoću brze sinkronizacije bljeskalicu možete upotrebljavati pri svim brzinama zatvarača, pa prema potrebi možete i povećavati veličinu otvora blende.

Usporena sinkronizacija koristi se u situacijama kada je potrebna mala brzina zatvarača radi pravilne ekspozicije pozadinskih elemenata u zatvorenim prostorima ili noću. Bljeskalica se aktivira radi ekspozicije objekta snimanja, a zatvarač se ne zatvara u istom trenutku, već ostaje otvoren dovoljno dugo da se postigne i pravilna ekspozicija pozadine. Ta vam značajka omogućuje snimanje uravnoteženih slika s pravilnom ekspozicijom objekta snimanja i pozadine.    

Brza sinkronizacija

[Lijevo] Normalno [Desno] Brza sinkronizacija

Brza sinkronizacija

Upotrebom bljeskalice za dopunsko osvjetljenje brzina zatvarača obično je ograničena, a za zadržavanje fokusa na pozadini potreban je mali otvor blende. Brza sinkronizacija omogućuje veliku brzinu zatvarača i velik otvor blende za malu dubinu polja.

Usporena sinkronizacija

Upotrebom normalne bljeskalice postiže se odgovarajuća ekspozicija objekta snimanja, no pozadina ostaje mračna. Uz bljeskalicu s usporenom sinkronizacijom postiže se odgovarajuća ekspozicija i objekta snimanja i pozadine.

Usporena sinkronizacija

[Lijevo] Normalno [Desno] Usporena sinkronizacija

Vanjska bljeskalica
Konfiguracije s jednim, dva i tri svjetla uz kontrolu omjera

Upotrebom većeg broja vanjskih bljeskalica znatno proširujete mogućnosti osvjetljenja. Kontrola omjera putem infracrvene ili radijske komunikacije olakšava postizanje idealne emisije svjetlosti na svakoj bljeskalici.

1 svjetlo: B

1 svjetlo
1 svjetlo

Iako konfiguracije s više bljeskalica pružaju više mogućnosti, jedna vanjska bljeskalica može vam pomoći pri snimanju predivnih fotografija odmicanjem glavnog izvora svjetla od osi fotoaparata radi postizanja dubljih i zanimljivijih sjena te kontura. Reflektiranjem svjetlosti možete postići dodatnu ispunu. Ugrađena bljeskalica na fotoaparatu (A) služi samo za kontrolu, dok vanjska (B) služi kao primarni izvor svjetlosti za cijelu scenu.

2 svjetla: B + C

2 svjetla
2 svjetla

Konfiguracija s dva svjetla pruža više mogućnosti i bolju kontrolu jer možete postaviti jedinice bljeskalica na željene položaje te prilagoditi svjetlosti koju emitiraju da biste postigli optimalne dubine objekta snimanja uz savršen omjer glavnog i dopunskog osvjetljenja. "Glavnim" svjetlom (B) objekt snimanja osvjetljava se sa strane, a "dopunskim" svjetlom (C) ublažavaju se sjene i osvjetljava pozadina. U usporedbi s konfiguracijom s jednim svjetlom koja je prikazana gore, objekt snimanja jasnije je definiran i ističe se od pozadine. Kao i u konfiguraciji s jednim svjetlom, bljeskalica na fotoaparatu (A) služi samo za kontrolu.

3 svjetla: B + C + D

3 svjetla
3 svjetla

Treće svjetlo pruža vam dodatnu slobodu pri osvjetljenju pozadine i definiranju kontura objekta snimanja. U ovom se primjeru za osvjetljenje primarnog objekta snimanja upotrebljava glavno svjetlo (B), dok svjetlo ispune (C) izravno i široko osvjetljava pozadinu. Trećim svjetlom koje služi za osvjetljenje rubova (D) u ovom slučaju dodaje se oštra linija svjetlosti koja definira bočne strane osobe najudaljenije od glavnog svjetla tako da se ona jasno ističe u odnosu na prilično svijetlu pozadinu. Unatoč tome što ova slika sadrži više svjetlosti od svih prethodnih primjera, svaki je element jasno istaknut i dobro definiran. Ugrađena bljeskalica (A) služi samo za kontrolu.

Bljeskalice pogodne za vanjsku upotrebu

Radijsko upravljanje

Infracrveni daljinski upravljač za osvjetljenje zadovoljavajuće je rješenje za konfiguracije u kojima je objekt snimanja na maloj udaljenosti, ambijentalno svjetlo prikladno, a kontrolni signal neometan, no radijski upravljač pouzdano je rješenje u većem broju okruženja. Sonyjeva bljeskalica s radijskim sustavom (HVL-F45RM) i bežičnim radijskim upravljačem/prijemnikom (FA-WRC1M/FA-WRR1) omogućuje jednostavno postavljanje naprednih konfiguracija s više bljeskalica te pristup detaljnim i preciznim kontrolnim podacima za 15 bljeskalica u pet grupa (tri grupe u načinu TTL) na udaljenostima do približno 30 metara (98,4 stope). Kontrolni signali doprijet će do prijemnika bez obzira na prevladavajuće uvjete osvjetljenja, lokaciju prijemnika i prepreke. Bežični radijski upravljač jamči dosljednost rezultata u najviše situacija snimanja.

Duboke kompozicije
Duboke kompozicije

Pomoću bljeskalice i upravljača s radijskim sustavom i dometom od otprilike 30 metara (98,4 stope) možete strateški rasporediti svjetla i njima upravljati da biste na najučinkovitiji način osvijetlili udaljene objekte snimanja i detalje u pozadini.

Pouzdanost u svim uvjetima osvjetljenja

Rad infracrvenog upravljača mogu ometati jako sunčevo svjetlo i drugi izvori s infracrvenim komponentama, a radijski upravljač pouzdano funkcionira u svim uvjetima osvjetljenja.

Pouzdanost u svim uvjetima osvjetljenja
Zaobilaženje prepreka
Zaobilaženje prepreka

Pomoću radijskog upravljača možete zaobići prepreke koje bi mogle ometati signal infracrvenog upravljača. Prijemnici mogu biti postavljeni iza fotoaparata ili predmeta snimanja, čime pouzdanost neće biti umanjena.

Bežična radijska bljeskalica ili upravljač/prijemnik

[1] HVL-F45RM (prijemnik/vanjska bljeskalica)
[2] FA-WRR1 (prijemnik) i kompatibilna bljeskalica (vanjska bljeskalica)
[3] FA-WRR1 (prijemnik) i sustav bljeskalica (putem kabela za sinkronizaciju)
[4] HVL-F45RM (upravljač/ugrađena bljeskalica)
[5] FA-WRC1M (upravljač)

LED osvjetljenje
Dodatno osvjetljenje za bolje slike

Isključeno/Uključeno

Dodatno osvjetljenje za bolje slike

Pomoću efikasnih i dugotrajnih LED žaruljica možete postići dodatno osvjetljenje potrebno za snimanje slika visoke kvalitete. Omogućuju vam snimanje pri nižoj ISO osjetljivosti i olakšavaju fokusiranje.

Prirodna ravnoteža boja

Neprilagođeno LED svjetlo slično je prirodnoj sunčevoj svjetlosti, stoga jednostavno možete uskladiti temperaturu boje drugih vrsti osvjetljenja da biste prilikom snimanja postigli prirodne ravnoteže boja.

Prirodna ravnoteža boja

Isključeno/Uključeno

Neprekidna prilagodba svjetline

Isključeno/Uključeno

Neprekidna prilagodba svjetline

Pomoću varijabilne kontrole svjetline jednostavno možete prilagoditi omjere svjetline i osvjetljenja radi stvaranja željenog ugođaja i postizanja željene razine detalja.