OSNOVE OBJEKTIVA

Terminologija objektiva
[FL] Objektiv od fluorita / [Super ED] Super ED staklo (staklo izuzetno niske disperzije) / [ED] ED staklo

Objektivi u kojima se koristi konvencionalno optičko staklo imaju poteškoća s kromatskom aberacijom, a za slike snimljene njima tipičan je slabiji kontrast, niža kvaliteta boja i niža rezolucija. Radi rješavanja tih problema razvijeno je ED staklo, koje se koristi u biranim objektivima. Ono dramatično poboljšava kromatsku aberaciju u telefoto rasponima i daje superioran kontrast na cijeloj slici čak i pri većim otvorima blende. Objektivi od Super ED stakla i fluorita još bolje kompenziraju kromatsku aberaciju. Fluorit je ujedno i lakši od običnog optičkog stakla, što smanjuje ukupnu masu objektiva.


[1] Staklo [2] ED staklo [3] Super ED staklo i objektiv od fluorita [4] Žarišna ravnina

[Aspherical] Asferični objektiv

Sferična aberacija je blaga neusklađenost zraka svjetlosti koje se projiciraju na površinu slike jednostavnom sfernom lećom koju uzrokuju razlike u odbijanju u različitim točkama objektiva. Ta neusklađenost može umanjiti kvalitetu slike u objektivima s velikim otvorom blende. Rješenje je upotreba jednog ili više posebno oblikovanog "asferičnog" elementa u blizini dijafragme za obnovu usklađenosti na površini slike uz održavanje velike oštrine i kontrasta čak i pri maksimalno otvorenoj blendi. Asferične elemente također je moguće koristiti u drugim točkama optičkog puta radi smanjenja izobličenja. Dobro oblikovani asferični elementi mogu smanjiti ukupan broj potrebnih elemenata, a time i ukupnu veličinu i težinu objektiva.


[1] Sferični objektiv [2] Asferični objektiv [3] Žarišna ravnina

[XA] XA (ekstremno asferični) objektiv

Asferične objektive mnogo je teže proizvesti od jednostavnih sferičnih primjeraka. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji proizvodnje, novi XA (ekstremno asferični) elementi objektiva postižu iznimno veliku površinsku preciznost s odstupanjima unutar svega 0,01 mikrona, za fantastičnu kombinaciju visoke rezolucije i najljepšeg zamućenja koje ste ikad vidjeli.


[1-1] Površina standardnog asferičnog objektiva [1-2] Nepoželjno zamućenje [2-1] Površina XA (ekstremno asferičnog) objektiva [2-2] Predivno zamućenje

[AA] Napredni asferični objektiv

Napredni asferični (AA) elementi napredna su varijanta koju odlikuje iznimno velik omjer debljine između središta i ruba. AA elemente izuzetno je teško proizvesti – za konzistentno i precizno postizanje potrebnog oblika i preciznosti površine potrebno je koristiti najnapredniju dostupnu tehnologiju izrade. To rezultira značajno boljom reprodukcijom i prikazom.

[Asferični ED] Asferični ED objektivi

Asferični ED element asferični je element objektiva proizveden od ED stakla (stakla izuzetno niske disperzije). ED staklo učinkovito sprječava aberaciju boja dok asferični profil može precizno kompenzirati niz optičkih aberacija, uključujući sfernu aberaciju, kome i izobličenje. Budući da asferični ED element u jednom elementu objedinjuje funkcije ED stakla i asferičnog profila, može se upotrebljavati za izradu kompaktnih, laganih objektiva vrhunskih optičkih značajki.

[APD] Apodizacija

"U klasičnom je objektivu količina svjetlosti prikupljena na rubovima objektiva gotovo jednaka količini svjetlosti u njegovu središtu. Na taj se način dobivaju jednolike oštre točke na mjestima označenima slovima 'b' i 'c' u nastavku. Poseban filtar naziva "optički element za apodizaciju" prikuplja manje svjetlosti na rubovima objektiva, što umjesto točaka na rubovima stvara difuziju. Zbog te se optičke karakteristike ostvaruje uglađenije defokusiranje.

T brojevi
Budući da STF objektiv s optičkim elementom za apodizaciju prikuplja manje svjetlosti od klasičnih objektiva, F-točke zamijenjene su T-brojevima (brojevima prijenosa). U praksi se obje dvije vrste vrijednosti mogu koristiti za utvrđivanje ekspozicije."

[1] STF objektiv [2] Klasični objektiv [3] Optički element za apodizaciju [4] Defokusiranje STF objektiva (oko točke za fokusiranje "a") [5] Defokusiranje klasičnog objektiva (oko točke za fokusiranje "a")

[Nano AR] Premaz Nano AR

Tehnologija originalnog premaza Nano AR tvrtke Sony pruža premaz objektiva s precizno definiranom i pravilnom nano strukturom za precizno prenošenje svjetlosti uz učinkovito suzbijanje refleksija koje mogu uzrokovati odbljeske i sjene. Karakteristike potiskivanja refleksija premaza Nano AR pokazuju kako je bolji od uobičajenih antireflektivnih premaza, uključujući premaze s nepravilno nano strukturom, te kako vidljivo poboljšava jasnoću, kontrast i ukupnu kvalitetu slike.


[1] Suvišna svjetlost [2] Reflektirana svjetlost [3] Prenesena svjetlost [4] Staklo [5] Antirefleksivni premaz [6] Premaz Nano AR

S Nano AR premazom

S Nano AR premazom

Bez Nano AR premaza

Bez Nano AR premaza

[Nano AR II] Premaz Nano AR II

Novi premaz Nano AR II, koji se može ravnomjerno nanijeti na velike elemente objektiva ili izrazito zakrivljene površine, razvijen je radi smanjenja unutarnjih refleksija koje mogu uzrokovati odbljesak i pojavu sjena, čime se dobivaju čiste i oštre slike. Unatoč širokom kutu objektiva, premaz Nano AR II održava visoku čistoću i kontrast cijele slike, čak i u uvjetima s nepogodnim osvjetljenjem.

[A] Standardni premaz [B] Premaz Nano AR II
[1] Standardni premaz [2] Premaz Nano AR II [3] Staklo [4] Izrazito zakrivljena staklena površina [5] Reflektirana svjetlost
*Ova slika predstavlja teoretsku primjenu standardnog premaza na izrazito zakrivljenu staklenu površinu.

[A] Standardni premaz [B] Premaz Nano AR II

[F coating] Premaz od fluorita

Izloženi prednji element podložan je nakupljanju vode, blata, ulja, otisaka prstiju i drugih štetnih tvari koje, osim što mogu ugroziti kvalitetu slike, u nekim slučajevima mogu oštetiti objektiv. Sony je razvio vrhunsko rješenje – premazivanje prednjeg elementa fluorom omogućuje bolji kut dodira s tekućinom i time smanjuje mogućnost zadržavanja vode na objektivu te učinkovito "odbija" štetne tvari. Sva prljavština koja sadrži vodu ili ulje koja se nakupi na objektivu može se jednostavno obrisati. Osim zaštite vrijednih objektiva, premaz od fluora omogućuje vam da manje brinete o održavanju čistoće objektiva na vanjskim površinama.

Da biste pogledali ovaj videozapis, prihvatite kolačiće za Youtube

Otvorite u nastavku svoje postavke za kolačiće i u dijelu „Funkcionalni” uključite kolačiće za Youtube.

ZEISS® T* premaz 

Činjenica da je tehnologija premaza objektiva – plinsko nanošenje tankog, ravnomjernog premaza na površinu objektiva radi smanjivanja odsjaja i maksimiziranja prijenosa – originalno patent tvrtke ZEISS dobro je poznata. Tvrtka ZEISS razvila je i dokazala učinkovitost višeslojnih premaza za fotografske objektive, a ta je tehnologija postala T* premaz.

Do uvođenja premazanih objektiva, površine objektiva reflektirale su veliki postotak dolazeće svjetlosti i tako smanjivale prijenos i otežavale upotrebu brojnih elemenata dizajna objektiva. Učinkoviti premazi omogućili su dizajn složenije optike sa znatno boljim radnim značajkama. Smanjeni unutarnji odsjaj pridonio je ostvarenju minimalnog odbljeska i visokog kontrasta.

Tehnologija premaza ZEISS T* ne primjenjuje se jednostavno na svaki objektiv. Simbol T* jamstvo je najviše kvalitete i pojavljuje se samo na objektivima s brojnim elementima u kojima je željeni učinak postignut duž cjelokupnog optičkog puta.


[1] Izvor svjetlosti [2] Slikovni senzor [3] Smanjeni odsjaj

Višeslojni premaz

Iako većina svjetlosti koja pada na optičko staklo prolazi kroz njega, dio se ipak odbija na površinu objektiva, uzrokujući odbljeske ili sjene. Kako bi se taj problem izbjegao, na površinu objektiva mora se nanijeti tanak sloj antirefleksivnog premaza. α objektivi koriste višeslojni premaz koji učinkovito uklanja takve probleme kroz širok spektar valnih duljina.

[IF] Interno fokusiranje

Radi fokusiranja se pomiču samo središnje skupine optičkog sustava, pa nema promjene ukupne duljine objektiva. Prednosti obuhvaćaju brzo automatsko fokusiranje i kratku najmanju udaljenost fokusiranja. Osim toga, navoj filtra na prednjem dijelu objektiva neće se okretati, što je praktično kada koristite polarizirajući filtar.

[PZ] Motorizirano zumiranje

α mount objektivi tvrtke Sony sa snažnim zumiranjem pružaju naprednu kontrolu i potencijal za izražavanje kroz snimanje videozapisa zahvaljujući uglađenom, konzistentnom zumiranju kakvo je teško postići ručno. Važni su i detalji poput uglađenog ubrzavanja i usporavanja, a i sustav praćenja je izvrstan u svim uvjetima. Sve to postignuto je kombinacijom provjerenih tehnologija kamkordera tvrtke Sony i vrhunskih inovacija, od optičkog i mehaničkog dizajna do originalne tehnologije pokretača tvrtke Sony, a kvalitetu krajnjeg proizvoda jamči minuciozni proces proizvodnje. Interno zumiranje još je jedna korisna značajka: duljina objektiva tijekom zumiranja ostaje konstantna, a cijev se ne rotira, tako da polarizatore i druge filtre koji ovise o položaju možete koristiti bez potrebe za dodatnom podrškom.

[SMO] Optika za uglađene pokrete

Optika za uglađene pokrete (SMO) koncept je optičkog dizajna tvrtke Sony namijenjen izmjenjivim objektivima koji je posebno usmjeren postizanju najveće moguće kvalitete slike i rezolucije pokretnih slika.

SMO dizajn rješava tri glavna problema kritična u slučaju snimanja filmova:

- Odstupanje kod fokusiranja (nestabilnost kuta gledanja tijekom fokusiranja) učinkovito smanjuje precizni interni mehanizam za fokusiranje.

- Sitna odstupanja fokusiranja koja se mogu pojaviti prilikom zumiranja uklonjena su posebnim mehanizmom za prilagodbu praćenja.

- Bočno pomicanje optičke osi tijekom zumiranja uklonjeno je unutarnjim mehanizmom za zumiranje koji duljinu objektiva održava nepromjenjivom pri svim žarišnim duljinama.

Razina zahtijevane preciznosti uvjetuje dizajn koji osigurava radne značajke i neprekidni nadzor tijekom proizvodnje, no prednosti snimanja videozapisa s pomoću objektiva s velikim otvorima blende, pogotovo na senzorima velikog formata, spektakularne su i vrijedne truda.

[IZ] Unutarnji zum

Vrsta načina zumiranja objektiva. Prednost unutarnjeg zumiranja jest činjenica da duljina objektiva ostaje nepromijenjena tijekom zumiranja, a cijev se ne okreće, pa polarizatori i ostali filtri ovisni o položaju mogu biti korišteni bez potrebe za dodatnom podrškom.

[LR MF] MF s linearnim odgovorom

MF s linearnim odgovorom poboljšava kontrole za upravljanje ručnim fokusiranjem. Prsten za fokusiranje ima kontrolu visoke rezolucije pa se prilikom ručnog fokusiranja pažljivo prati unos korisnika. MF s linearnim odgovorom ujedno i realizira intuitivno fokusiranje, a gotovo je ekvivalentan mehaničkom ručnom fokusiranju. Fokus se linearno mijenja kao odgovor na zakretanje prstena za fokusiranje te tako korisniku omogućuje da odmah upotrijebi kontrole potrebne za brzo i precizno ručno fokusiranje.

[Floating F] Pomični fokus 

Mehanizam pomičnog fokusa postiže dosljednu visoku rezoluciju od beskonačnosti do najbliže udaljenosti za fokusiranje. Sustav pomaže pri smanjenju svih vrsta aberacija na najniže razine i održavanju prikaza jasne, visoke rezolucije od fokusiranja na beskonačnost, kao kada je riječ o, primjerice, pejzažima, sve do malih udaljenosti fokusiranja, kao kada je riječ o portretima i sličnim objektima.

[XD LM] Linearni motor XD (s iznimnom dinamikom)

Linearni je motor XD (s ekstremnim potiskom) razvijen da postigne veći potisak i učinkovitost od prethodnih vrsta motora da bi se maksimalno iskoristile brzo razvijajuće brzinske performanse trenutnih i budućih tijela fotoaparata. Dizajn i raspored komponenti linearnog motora u potpunosti su promijenjeni da bi se postigao znatno veći potisak.

Da biste pogledali ovaj videozapis, prihvatite kolačiće za Youtube

Otvorite u nastavku svoje postavke za kolačiće i u dijelu „Funkcionalni” uključite kolačiće za Youtube.

[DDSSM] Ultrazvučni motor Direct Drive

Novi sustav DDSSM omogućava precizno pozicioniranje teške grupe za fokusiranje formata punog kadra, osiguravajući precizno fokusiranje čak i unutar najmanje dubine polja objektiva. Osim toga, pogonski sustav DDSSM izuzetno je tih, što ga čini idealnim za snimanje videozapisa kod kojih dolazi do čestih promjena fokusa usred scena.

[RDSSM] Ultrazvučni motor Ring Drive

RDSSM je piezoelektrični motor koji pridonosi uglađenom i tihom radu AF-a. Motor postiže velik broj okretaja pri polaganom zakretanju te pruža trenutni odaziv na pokretanje i zaustavljanje. Ujedno je i iznimno tih, što pomaže pri tihom automatskom fokusiranju. Objektivi koji koriste RDSSM imaju i detektor osjetljiv na položaj koji izravno prepoznaje koliko se objektiv okreće, što je faktor koji poboljšava ukupnu preciznost automatskog fokusiranja.

Ultrazvučni motor SSM sastoji se od rotora (lijevo) i statora (desno) na koji su postavljeni piezoelektrični elementi.

[LM] Linearni motor

Posebno dizajnirani linearni motori pružaju izravan, beskontaktan elektromagnetski pogon grupe za fokusiranje objektiva radi postizanja iznimno tihog i responzivnog rada. Tih rad, brz odgovor i precizno zaustavljanje koje se postiže sustavom beskontaktnog linearnog pogona nije samo prednost u slučaju fotografije već i u slučaju snimanja filmova gdje je potreban uglađen i tih rad. 

[SAM] Smooth Autofocus Motor

Umjesto upotrebe pogonskog motora za fokusiranje u kućištu fotoaparata, SAM objektivi imaju motor za automatsko fokusiranje koji je ugrađen u sam objektiv i koji izravno pomiče elemente za fokusiranje. Budući da ugrađeni motor izravno okreće mehanizam za fokusiranje, pokreti su značajno uglađeniji i tiši no prilikom upotrebe standardnih sustava za automatsko fokusiranje.

[STM] Koračni motor

Koračni motor (STM) jest motor s mehanizmom koji dijeli operaciju rotacije na određeni broj koraka da bi rotacija bila kontrolirana. Svaki put kada primi električni signal, motor se zakreće za jedan korak. STM objektivu omogućuje uglađeno i tiho fokusiranje prilikom snimanja fotografija i filmova.

[FHB] Gumb za zadržavanje fokusa 

Nakon prilagodbe fokusa pritisnite ovaj gumb na cijevi objektiva kako biste objektiv zaključali na toj udaljenosti za fokusiranje. Gumbu se također može dodijeliti funkcija pregleda putem prilagođenih postavki fotoaparata.

[FRL] Graničnik opsega fokusa

Ovom funkcijom štedite malo vremena tijelom rada s automatskim fokusiranjem (AF) ograničavajući raspon fokusiranja. Za makro objektive ograničenje može biti bliski ili udaljeni raspon (kako je prikazano). Za SAL70200G ograničenje je postavljeno samo na udaljeni raspon. Fokusiranje modela SAL300F28G možete ograničiti na udaljeni raspon ili na raspon koji sami odredite.

[I/A ring] Prsten za blendu / otvor blende 

Prsten za blendu / otvor blende omogućuje intuitivno upravljanje otvorom blende. On omogućuje neometanu kontrolu nad otvorom blende za izvanrednu upotrebljivost.

[I/A click] Prekidač blende / otvora blende 

Prsten za blendu / otvor blende pruža neposrednost i odziv koji je profesionalcima potreban prilikom snimanja fotografija i filmova. Prekidač sa stupnjevima ON/OFF omogućuje aktivaciju i deaktivaciju mehanizama za zaustavljanje prstena za otvor blende kada je to potrebno. Aktiviranje mehanizma za zaustavljanje pruža osjetne povratne informacije koje mogu olakšati procjenu koliko je prsten pomaknut, pa je samim time riječ o dobrom odabiru za fotografiju. Kada su mehanizmi za zaustavljanje deaktivirani, prsten za otvor blende pomiče se uglađeno i tiho te jamči neometanu, tihu kontrolu potrebnu tijekom snimanja filma.

[I/A blokada] Prekidač blokade blende / otvora blende

Prekidač blokade blende sprječava neželjene promjene ekspozicije tijekom snimanja. Kada je blenda blokirana, otvor blende blokira se u položaju [A] ili se može okrenuti na bilo koju ručnu postavku. Kada blenda nije blokirana, prsten otvora blende može se bez ograničenja okrenuti na položaj [A] ili bilo koju ručnu postavku.

[ZRDSL] Prekidač za zaključavanje odabira smjera rotacije zumiranja 

Promjenjivi smjer prstena za zumiranje. Jednostavan je mehanički pokret sve što je potrebno za promjenu smjera prstena za zumiranje da bi se uskladile zasebne potrebe korisnika. Smjer prstena za zumiranje moguće je po potrebi jednostavno promijeniti.

[OSS] Optical SteadyShot 

Ponuđeni načini rada Optical SteadyShot olakšavaju dobivanje jasnih slika prilikom snimanja iz ruke u različitim uvjetima. Tako, primjerice, stabilizacija Mode 2 olakšava snimanje dinamičkih snimki u pokretu, dok Mode 3 pruža stabilniju sliku tražila, što olakšava praćenje i kadriranje.

[OSS mode] Način rada Optical SteadyShot

Načini rada Optical SteadyShot olakšavaju snimanje jasnih slika prilikom snimanja iz ruke u različitim uvjetima. Tako, primjerice, stabilizacija Mode 2 olakšava snimanje dinamičkih snimki u pokretu, dok Mode 3 pruža optimalnu stabilizaciju za praćenje i snimanje dinamičkih, nepredvidivih sportskih akcija.

[DMR] Dizajn otporan na prašinu i vlagu 

Objektiv je dizajniran da bude otporan na prašinu i vlagu, čime se jamči pouzdan rad u zahtjevnim uvjetima.

[Circular] Kružni otvor 

Općenito, ako blenda ima 7, 9 ili 11 listića, oblik otvora blende njenim smanjenjem postaje mnogokut sa 7, 9 ili 11 stranica. Međutim, to ima neželjeni učinak pri defokusiranju točkastih izvora svjetlosti koji tada izgledaju kao mnogokut. Objektivi α prevladavaju taj problem zahvaljujući jedinstvenom dizajnu koji otvor blende održava gotovo savršeno okruglim, od široko otvorene postavke do 2 koraka od zatvaranja. Ishod je uglađenije i prirodnije defokusiranje.


Usporedba dizajna otvora blende [1] Uobičajeni otvor blende [2] Kružni otvor blende