OSNOVE OBJEKTIVA

Terminologija objektiva

Kružni otvor blende

Općenito, ako blenda ima 7, 9 ili 11 listića, oblik otvora blende njenim smanjenjem postaje mnogokut sa 7, 9 ili 11 stranica. Međutim, to ima neželjeni učinak pri defokusiranju točkastih izvora svjetlosti koji tada izgledaju kao mnogokut. Objektivi α prevladavaju taj problem zahvaljujući jedinstvenom dizajnu koji otvor blende održava gotovo savršeno okruglim, od široko otvorene postavke do 2 koraka od zatvaranja. Ishod je uglađenije i prirodnije defokusiranje.

Usporedba dizajna otvora blende [1] Uobičajeni otvor blende [2] Kružni otvor blende

Staklo s izuzetno niskom disperzijom (Extra-low Dispersion (ED) / Staklo Super ED

S povećanjem žarišnih duljina objektivi izrađeni s običnim optičkim staklom imaju poteškoće s kromatskom aberacijom, a ishod su slike sa slabim kontrastom, niskom kvalitetom boje i nižom razlučivošću. Za rješavanje takvih problema razvijeno je staklo ED te se ugrađuje u odabrane objektive. Dramatično poboljšava kromatsku aberaciju pri telefoto rasponima te osigurava vrhunski kontrast na cijeloj slici, čak i uz velike otvore blende. Staklo Super ED pruža poboljšanu kompenzaciju kromatske aberacije.

[1] Staklo [2] ED staklo [3] Super ED staklo [4] Žarišna ravnina

Višeslojni premaz

Iako većina svjetlosti koja pada na optičko staklo prolazi kroz njega, dio se ipak odbija na površinu objektiva, uzrokujući odbljeske ili sjene. Kako bi se taj problem izbjegao, na površinu objektiva mora se nanijeti tanak sloj antirefleksivnog premaza. α objektivi koriste višeslojni premaz koji učinkovito uklanja takve probleme kroz širok spektar valnih duljina.

Nano AR premaz

Tehnologija originalnog premaza Nano AR tvrtke Sony pruža premaz objektiva s precizno definiranom i pravilnom nano strukturom za precizno prenošenje svjetlosti uz učinkovito suzbijanje refleksija koje mogu uzrokovati odbljeske i sjene. Karakteristike potiskivanja refleksija premaza Nano AR pokazuju kako je bolji od uobičajenih antireflektivnih premaza, uključujući premaze s nepravilno nano strukturom, te kako vidljivo poboljšava jasnoću, kontrast i ukupnu kvalitetu slike.

[1] Suvišna svjetlost [2] Reflektirana svjetlost [3] Prenesena svjetlost [4] Staklo [5] Antirefleksivni premaz [6] Premaz Nano AR

Fotografija snimljena s Nano AR premazom

S Nano AR premazom

Fotografija snimljena bez Nano AR premaza

Bez Nano AR premaza

Asferična leća

Sferična aberacija je blaga neusklađenost zraka svjetlosti koje se projiciraju na površinu slike jednostavnom sfernom lećom koju uzrokuju razlike u odbijanju u različitim točkama objektiva. Ta neusklađenost može umanjiti kvalitetu slike u objektivima s velikim otvorom blende. Rješenje je upotreba jednog ili više posebno oblikovanog "asferičnog" elementa u blizini dijafragme za obnovu usklađenosti na površini slike uz održavanje velike oštrine i kontrasta čak i pri maksimalno otvorenoj blendi. Asferične elemente također je moguće koristiti u drugim točkama optičkog puta radi smanjenja izobličenja. Dobro oblikovani asferični elementi mogu smanjiti ukupan broj potrebnih elemenata, a time i ukupnu veličinu i težinu objektiva.

[1] Sferični objektiv [2] Asferični objektiv [3] Žarišna ravnina

Napredni asferični

Napredni asferični (AA) elementi napredna su varijanta koju odlikuje iznimno velik omjer debljine između središta i ruba. AA elemente izuzetno je teško proizvesti – za konzistentno i precizno postizanje potrebnog oblika i preciznosti površine potrebno je koristiti najnapredniju dostupnu tehnologiju izrade. To rezultira značajno boljom reprodukcijom i prikazom.

XA (ekstremno asferični) objektiv

Asferične objektive mnogo je teže proizvesti od jednostavnih sferičnih primjeraka. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji proizvodnje, novi XA (ekstremno asferični) elementi objektiva postižu iznimno veliku površinsku preciznost s odstupanjima unutar svega 0,01 mikrona, za fantastičnu kombinaciju visoke rezolucije i najljepšeg zamućenja koje ste ikad vidjeli.

[1-1] Površina standardnog asferičnog objektiva [1-2] Nepoželjno zamućenje [2-1] Površina XA (ekstremno asferičnog) objektiva [2-2] Predivno zamućenje

ZEISS® T* premaz 

Činjenica da je tehnologija premaza objektiva – plinsko nanošenje tankog, ravnomjernog premaza na površinu objektiva radi smanjivanja refleksije i maksimiziranja prijenosa – originalno patent tvrtke ZEISS® dobro je poznata. Tvrtka ZEISS® također je razvila i dokazala učinkovitost višeslojnih premaza za fotografske objektive, tehnologije koja je postala T* premaz.

Do uvođenja premazanih objektiva površine objektiva reflektirale su veliki postotak dolazeće svjetlosti i tako smanjivale prijenos i otežavale upotrebu brojnih elemenata dizajna objektiva. Učinkoviti premazi omogućili su dizajn složenije optike sa znatno boljim performansama. Smanjena unutarnja refleksija doprinijela je ostvarenju minimalnog odbljeska i visokog kontrasta.

Tehnologija premaza ZEISS® T* ne primjenjuje se jednostavno na svaki objektiv. Simbol T* jamstvo je najviše kvalitete i pojavljuje se samo na objektivima s brojnim elementima u kojima je željeni učinak postignut duž cjelokupnog optičkog puta.

[1] Izvor svjetlosti [2] Senzor slike [3] Smanjena refleksija

Interni mehanizam za fokusiranje (Internal focusing, IF)

Samo središnje skupine optičkog sustava pomiču se radi fokusiranja pa nema promjene ukupne duljine objektiva. Prednosti obuhvaćaju brzo automatsko fokusiranje i kratku minimalnu udaljenost za fokusiranje. Uz to, navoj za filtar na prednjem dijelu objektiva se ne okreće, što je praktično kada koristite polarizirajući filtar.

Stražnje fokusiranje (Rear focusing, RF)

Pomicanjem samo stražnje skupine leća u žarište, objektiv omogućava brži rad automatskog fokusiranja (AF) i skraćuje minimalnu udaljenost fokusiranje. Uz to, budući da se prednji dio objektiva ne zakreće, poboljšano je rukovanje prilikom snimanja s postavljenim polarizirajućim filtrom.

Cijev objektiva od aluminijske legure

Aluminijska legura koristi se prilikom izrade G Lens i drugih vrhunskih objektiva, a osigurava vrhunske optičke značajke. Taj je materijal lagan, izdržljiv i iznimno otporan na promjene u temperaturi.

Graničnik opsega fokusa (Focus range limiter, FRL)

Ovom funkcijom štedite malo vremena tijelom rada s automatskim fokusiranjem (AF) ograničavajući raspon fokusiranja. Za makro objektive ograničenje može biti bliski ili udaljeni raspon (kako je prikazano). Za SAL70200G ograničenje je postavljeno samo na udaljeni raspon. Fokusiranje modela SAL300F28G možete ograničiti na udaljeni raspon ili na raspon koji sami odredite.

Gumb za zadržavanje fokusa (Focus hold button, FHB)

Nakon prilagodbe fokusa pritisnite ovaj gumb na cijevi objektiva kako biste objektiv zaključali na toj udaljenosti za fokusiranje. Gumbu se također može dodijeliti funkcija pregleda putem prilagođenih postavki fotoaparata.

Direct Drive ultrazvučni motor (DDSSM)

Novi sustav DDSSM omogućava precizno pozicioniranje teške grupe za fokusiranje formata punog kadra, osiguravajući precizno fokusiranje čak i unutar najmanje dubine polja objektiva. Osim toga, pogonski sustav DDSSM izuzetno je tih, što ga čini idealnim za snimanje videozapisa kod kojih dolazi do čestih promjena fokusa usred scena.

Super Sonicwave Motor (SSM)

SSM je piezoelektrični motor koji doprinosi uglađenom i tihom automatskom izoštravanju. Motor proizvodi visoki moment vrtnje pri sporoj rotaciji te pruža trenutni odziv prilikom pokretanja i zaustavljanja. Osim toga, izuzetno je tih pa je automatsko izoštravanje tiho. Objektivi koji imaju SSM obuhvaćaju i detektor osjetljiv na položaj koji izravno prepoznaje koliko se objektiv okreće, što je čimbenik koji poboljšava ukupnu preciznost automatskog izoštravanja.

Ultrazvučni motor SSM sastoji se od rotora (lijevo) i statora (desno) na koji su postavljeni piezoelektrični elementi.

Mjerenje bljeskalice ADI

Mjerenje bljeskalice Advanced Distance Integration dostupno je kada se ugrađena bljeskalica ili vanjska bljeskalica HVL-F60M / HVL-F43M / HVL-F20M koriste u kombinaciji s objektivom s ugrađenim sustavom za kodiranje udaljenosti.* Omogućava automatsko mjerenje na koje praktički ne utječu refleksije objekata ili pozadina. Sustav za kodiranje pruža precizne informacije o udaljenosti, a ti podaci omogućavaju pravilnu kompenzaciju bljeskalice. Time omogućava veću pouzdanost dobrih ekspozicija u odnosu na standardno mjerenje bljeskalice TTL (kroz objektiv) koje inače mogu omesti prekomjerno refleksivni ili previše tamni objekti ili pozadine.

Enkoder udaljenosti

Enkoder udaljenosti dio je objektiva koji izravno otkriva položaj mehanizma za fokusiranje i šalje signal procesoru radi mjerenja udaljenosti do objekta. Ti podaci posebno su koristi tijekom fotografiranja s bljeskalicom jer omogućavaju izračun bljeska prikladnog za prizor. Enkoder udaljenosti integralni je dio mjerenja jakosti bljeskalice ADI koja velikom preciznošću mjeri jakost bljeskalice, neovisno o refleksiji objekata ili pozadina.

Smooth Autofocus Motor (SAM)

Umjesto upotrebe pogonskog motora za fokusiranje u kućištu fotoaparata, SAM objektivi imaju motor za automatsko fokusiranje koji je ugrađen u sam objektiv i koji izravno pomiče elemente za fokusiranje. Budući da ugrađeni motor izravno okreće mehanizam za fokusiranje, pokreti su značajno uglađeniji i tiši no prilikom upotrebe standardnih sustava za automatsko fokusiranje.

Optička stabilizacija slike na razini objektiva (OSS)

Žiroskopski senzori ugrađeni u objektiv prepoznaju i najsuptilnije pokrete, a objektiv za stabilizaciju precizno se pomiče kako bi poništio sva zamućenja do kojih bi inače moglo doći. Precizni, tihi linearni motori i tehnologija preuzeta iz vrhunskih profesionalnih kamkordera tvrtke Sony rezultira iznimno tihom, učinkovitom stabilizacijom slike koja doprinosi kvaliteti videozapisa i fotografija.

Aktivni način rada (Active Mode OSS)

Kretanje tijekom snimanja videozapisa uzrokuje veću trešnju fotoaparata koja može uzrokovati zamućenje. Premda uobičajeni sustavi za stabilizaciju slike nisu bili učinkoviti za ovakvu vrstu kretanja, aktivni način rada "Active Mode" koristi širi raspon kretanja za objektiv za kompenzaciju i postiže poboljšanu stabilizaciju kroz veći raspon pomicanja fotoaparata. Stabilizacija pri širokom kutu raspona zumiranja znatno je poboljšana i omogućuje ručno snimanje videozapisa s minimalnim zamućenjem slike.

Uglađeno, fleksibilno snažno zumiranje (PZ)

α mount objektivi tvrtke Sony sa snažnim zumiranjem pružaju naprednu kontrolu i potencijal za izražavanje kroz snimanje videozapisa zahvaljujući uglađenom, konzistentnom zumiranju kakvo je teško postići ručno. Važni su i detalji poput uglađenog ubrzavanja i usporavanja, a i sustav praćenja je izvrstan u svim uvjetima. Sve to postignuto je kombinacijom provjerenih tehnologija kamkordera tvrtke Sony i vrhunskih inovacija, od optičkog i mehaničkog dizajna do originalne tehnologije pokretača tvrtke Sony, a kvalitetu krajnjeg proizvoda jamči minuciozni proces proizvodnje. Interno zumiranje još je jedna korisna značajka: duljina objektiva tijekom zumiranja ostaje konstantna, a cijev se ne rotira, tako da polarizatore i druge filtre koji ovise o položaju možete koristiti bez potrebe za dodatnom podrškom.

Optika za uglađene pokrete (SMO)

SMO (optika za uglađene pokrete) optički je koncept dizajna tvrtke Sony za izmjenjive objektive koji su namijenjeni za postizanje najveće moguće kvalitete slike i rezolucije pokretnih slika.

SMO dizajnom rješavaju se tri glavne poteškoće od presudnog značaja za snimanje videozapisa:

– Odstupanje kod fokusiranja (nestabilnost kuta gledanja tijekom fokusiranja) učinkovito smanjuje precizni interni mehanizam za fokusiranje.

– Sitna odstupanja fokusiranja koja se mogu pojaviti prilikom zumiranja uklonjena su posebnim mehanizmom za prilagodbu praćenja.

– Bočno pomicanje optičke osi tijekom zumiranja uklonjeno je unutarnjim mehanizmom za zumiranje koji duljinu objektiva održava nepromjenjivom pri svim žarišnim duljinama.

Razina zahtijevane preciznosti uvjetuje dizajn koji osigurava radne značajke i neprekidni nadzor tijekom proizvodnje, no prednosti snimanja videozapisa pomoću objektiva s velikim otvorima blende, pogotovo na senzorima velikog formata, spektakularne su i vrijedne truda.

Premaz od fluora

Izloženi prednji element podložan je nakupljanju vode, blata, ulja, otisaka prstiju i drugih štetnih tvari koje, osim što mogu ugroziti kvalitetu slike, u nekim slučajevima mogu oštetiti objektiv. Sony je razvio vrhunsko rješenje – premazivanje prednjeg elementa fluorom omogućuje bolji kut dodira s tekućinom i time smanjuje mogućnost zadržavanja vode na objektivu te učinkovito "odbija" štetne tvari. Sva prljavština koja sadrži vodu ili ulje koja se nakupi na objektivu može se jednostavno obrisati. Osim zaštite vrijednih objektiva, premaz od fluora omogućuje vam da manje brinete o održavanju čistoće objektiva na vanjskim površinama.