Prijeđi na sadržaj

DJELIĆ ŽIVOTNOG PROSTORA

Jedna ploča

Umjetnička estetika jedne ploče

Televizor u dnevnoj sobi može biti umjetničko djelo, element doživljaja. Sony je ostvario tu ideju svojim novim i inovativnim dizajnom televizora koji u prostor unosi dašak umjetnosti.

Serija A1

Nenadmašna elegancija dizajna unutar jedne ploče

Koncept Djelić životnog prostora preoblikuje elemente i ponašanja koja su oduvijek bila dijelom ideala "dnevne sobe" te stvara proizvode koji se prirodno usklađuju sa svojom okolinom. Htjeli smo postići samu srž tog koncepta te otkloniti estetski pojam televizora od tradicionalnih poimanja namještaja i dizajna interijera. Pritom smo osmislili koncept jedne ploče – pristup kojim se svaki proizvod skuplja u jednu ploču te postiže prirodna elegancija koju će korisnici smatrati umjetničkim djelom samu po sebi. Više se ne primjenjuju standardni protokoli za dizajn televizora. Znali smo što moramo postići ako želimo osmisliti dizajn koji može promijeniti životne prostore, a to je pretvoriti televizor u umjetničko djelo.

Čistoća u jednostavnosti

Umjetnost nije samo nešto vizualno lijepo – ona u gledatelju mora pobuditi određene emocije. To je bila osnovna ideja za dizajn ovog novog televizora. Kad smo počeli osmišljavati koncepte za jednostavnu i minimalističku estetiku u kalupu jedne ploče, sjetili smo se da bismo upotrebom tehnologije OLED zaslona sve razne funkcije mogli ugraditi u sami zaslon, pa neće biti potrebni zasebni elementi kao što su zvučnici, okvir ili stalak. Zvuk smo u zaslon uklopili pomoću nove tehnologije kojom se zvuk stvara putem vibracija samog zaslona te se vizualni i zvučni doživljaj tako objedinjuju u jednoj ploči. Televizor mora izgledati tanko i prirodno i kad se montira na zid, pa smo cjelokupnu strukturu zadržali na minimumu pomoću primarne ploče sa zaslonom i potporne ploče u pozadini. Od toga se sastoji cijeli dizajn. Kad objedinite sliku, zvuk i estetiku u jednu cjelinu, imate sve što vam je potrebno. To je najčišći mogući doživljaj jedne ploče.

U potrazi za najvećom jednostavnošću za savršeni doživljaj

Naš je zadatak bio pronaći način za postizanje savršenog doživljaja gledanja. Postavili smo si jednostavno pitanje: što je zaslonu potrebno na najosnovnijoj razini? Došli smo do toga da moramo osmisliti potpuno novi format u kojem ćemo ukinuti standardni stalak i okvir i koji će nam omogućiti da iznova definiramo cjelokupni doživljaj. Smatrali smo da bismo promjenom izgleda televizora mogli promijeniti i način na koji ljudi zamišljaju svoje životne prostore, čak i način na koji provode svakodnevicu. Da bismo postigli tu estetsku transformaciju, odlučili smo se za kombinaciju maksimalne jednostavnosti i vrhunskog doživljaja gledanja. Ovaj dizajn gledateljima omogućuje da istraže brojne nove mogućnosti oblikovanja svojih životnih prostora.

Tako, glavni umjetnički direktor

Ljepši strukturalni dizajn zahvaljujući staklu

Cilj je koncepta jedne ploče ukloniti iz dizajna televizora sve vanjske elemente da bi se korisnici mogli potpuno udubiti u doživljaj gledanja. Da bismo postigli taj minimalistički dizajn, odlučili smo se vratiti na sam početak i potpuno promijeniti strukturu televizora. Premjestivši supstrat i terminale, dijelove koji se obično nalaze na stražnjoj površini televizora, u stražnju potpornu ploču, primjerice, postigli smo tanji profil zaslona. Strukturu pak ojačava stakleni pokrov, kojim se ujedno postiže i ekskluzivna, sjajna završna obrada. Izgled jedne ploče postignut je sa svih strana, čak i pod kutom jer smo stražnju ploču zadržali što užom da se rubovi ne bi vidjeli. Usredotočili smo se i na nagib zaslona da bi zauzimao prirodan kut te korisnicima omogućio ugodan doživljaj gledanja. Objedinjavanjem svih tih različitih detalja u potpun i jednostavan dizajn izradili smo televizor koji svojim tankim obrisima unutar jedne ploče izgleda kao umjetničko djelo, a ujedno se svojom svestranom estetikom može uklopiti u bilo koji dio prostorije, a ne samo u kut. Tako će postati sastavni dio prostora bez obzira na to je li montiran na zid ili položen na ravnu površinu.

Televizor A1 tvrtke Sony
Televizor A1 tvrtke Sony
Televizor A1 tvrtke Sony
Televizor A1 tvrtke Sony

Kontrastni materijali nadahnuti životnim prostorima

Jedinstveni spoj slike i zvuka ovog televizora morao je biti usklađen sa životnim prostorima. To je značilo da su svi detalji, uključujući materijale, morali biti savršeno pogođeni. Za aluminijski okvir na bočnim stranama zaslona pronašli smo savršenu kombinaciju boje i kemijske završne obrade kojom smo postigli sjaj usklađen sa staklom, ali diskretan i delikatan. Tim je i vibracijske zvučnike postavio u sredinu stražnje površine da bi se postigao optimalni zvuk i oblikovala vodoravna puna aluminijska traka koja ojačava televizor, ali služi i za postizanje tanjeg izgleda proizvoda. Za potpornu ploču upotrijebili smo platneni materijal koji svojom mekanom vizualnom strukturom stoji u kontrastu sa staklom. Tkanina ima i svoju funkciju, a to je prigušivanje basova niskotonca koji se nalazi u stražnjoj ploči radi postizanja sveprisutnog, dubokog zvuka. Upotrebom različitih materijala koji se savršeno uklapaju u životne prostore, tj. tkanine, stakla i aluminija, televizor je potpuno i prirodno usklađen s okolinom.

Suradnja za najbolje rezultate

Osmislivši ideju jedne ploče, znali smo je najvažnije: jednostavnost. Oblik i detalji morali su biti jednostavni. S obzirom na razne elemente koji čine dizajn televizora, tijekom optimizacije dizajna nailazi se na razne komplikacije. Nama je najteže bilo pronaći odgovarajuću ravnotežu različitih materijala, pravilno poravnati teksture, smjestiti veliki niskotonac u tanak format te postići strukturu za upravljanje kabelima koja je prilagođena korisnicima i koja sjajno izgleda na cijeloj stražnjoj površini. U tom je segmentu najvažnija bila suradnja – dizajneri i inženjeri udružili su se i zajedno rješavali sve izazove sve dok nisu postigli ovaj idealni dizajn televizora.

Kuwao, dizajner

Slika, zvuk i izgled – ništa više i ništa manje. Sonyjev novi dizajn koncept televizora razlaže na utjelovljenje funkcionalne i estetske jednostavnosti postižući time jedinstveni doživljaj gledanja. Baš kao što neko umjetničko djelo oblikuje galeriju, tako i dizajn jedne ploče mijenja interakciju televizora i prostora.