Održivost zvuči sjajno

Ekološki prihvatljivi Sonyjevi audioproizvodi

U sklopu plana Road to Zero i plana ekološkog upravljanja do 2025. Sony nastoji ostvariti 10-postotno smanjenje upotrebe izvorne plastike po proizvodu (ne uzimajući u obzir ambalažu) u odnosu na fiskalnu godinu 2018. Više od 10 godina u području audioproizvoda poboljšavamo radne značajke recikliranih materijala i upotrebljavamo ih u svojim dizajnima.

Naša neprestana težnja vrhunskom zvuku i održivosti

Prevladavanje izazova u pogledu zvuka uz reciklirane materijale

Kvaliteta zvuka starijih materijala od reciklirane plastike nije bila na razini izvorne plastike i za postizanje radnih značajki koje zadovoljavaju naše stroge standarde uz recikliranu plastiku bile su potrebne godine truda i inovacija.

Uspješna komercijalizacija soundbara s recikliranim materijalima

Nakon testiranja različitih kombinacija materijala i aditiva te višekratnog testiranja prototipa 2016. smo uspjeli razviti recikliranu plastiku s akustičkim radnim značajkama usporedivim s onima izvorne plastike. Ta je plastika najprije korištena u unutrašnjim komponentama naših soundbarova, kao što su HT-XT2 i HT-NT5.

Ugrađivanje recikliranja u dizajn naših proizvoda

Nakon brojnih testiranja i prototipa ta se reciklirana plastika upotrebljava u širokoj lepezi proizvoda, uključujući unutrašnje dijelove u nekim našim televizorima i audiosustavima velike snage kao što je MHC-V13.

Izrada nove i napredne reciklirane plastike

Nastavljamo razvijati nove materijale od reciklirane plastike da bismo poboljšali njihove radne značajke i proširili upotrebljivost recikliranih materijala u dizajnu naših proizvoda.

Naš je najnoviji razvojni uspjeh novi materijal od reciklirane plastike koji zadovoljava zahtjeve za usporeno gorenje, stabilnost boje i akustičke radne značajke, zbog čega je prikladan za još širu lepezu dijelova u našim budućim audioproizvodima.

Slika na kojoj se objašnjava materijal s usporenim gorenjem
Novi materijal od reciklirane plastike s usporenim gorenjem

Usporeno gorenje, koje je obavezno u električnim proizvodima, predstavlja veliki izazov kod recikliranih materijala. Naš novi materijal od reciklirane plastike odlikuje se iznimno usporenim gorenjem i značajnom upotrebom recikliranih materijala.

Konzistentnost i varijacije boja

Dizajn proizvoda mora biti vizualno privlačan bez ugrožavanja kvalitete i radnih značajki proizvoda, ali konzistentnost boja predstavlja izazov kod reciklirane plastike. Razvijamo novu recikliranu plastiku od homogenog materijala, što omogućuje jednostavno bojanje konzistentnom nijansom boje i brojne varijacije boja u budućim proizvodima.

Slika recikliranih materijala u Petrijevoj zdjelici
Slika proizvoda koji se uključuje pomoću daljinskog upravljača
U potrazi za zvukom visoke kvalitete

Razni materijali „zvuče” različito. Da bi se novorazvijeni materijali od reciklirane plastike koristili u proizvodima, oni moraju zvučati slično kao postojeći materijali. Projektiranjem akustike i strukture prilikom višekratne procjene kvalitete zvuka raznih materijala uspjeli smo postići kvalitetu zvuka usporedivu s onom postojećih materijala.

Projektiranje subwoofera za HT-S400

Novi materijal od reciklirane plastike korišten je u stražnjoj ploči subwoofera za HT-S400. Taj dio mora biti od materijala s usporenim gorenjem, pa je idealan za implementaciju novog materijala.

Konstruirani dijelovi zvučnika SRS-XE200 i SRS-XE300

U nove bežične zvučnike SRS-XE200 i SRS-XE300 ugradili smo unutarnje dijelove izrađene od reciklirane plastike.

Ubrzavanje Sonyjevih održivih audioproizvoda

Nastavit ćemo razvijati materijale od reciklirane plastike koji omogućuju kvalitetan zvuk i češće upotrebljavati reciklirane materijale u našim kućnim i prijenosnim audioproizvodima. Naše trajne inovacije jamče proizvode najboljih radnih značajki proizvedene imajući na umu zaštitu okoliša.

Razgovori

Slika Yukoa Fujihire
Yuko Fujihira

Odjel za tehnologiju kućnih proizvoda, poslovna divizija za kućne proizvode, poslovna grupa za kućnu zabavu i zvučne proizvode, Sony Corporation

Na upotrebi materijala od reciklirane plastike u kućnim audioproizvodima radimo od 2010. godine. Dok smo njihove radne značajke podizali na razinu usporedivu s onima izvorne plastike, radili smo na aspektima dizajna i te smo materijale od reciklirane plastike učinili upotrebljivim u stvarnim proizvodima. 2016. razvili smo materijal od reciklirane plastike koji se koristi za unutrašnje komponente u našim proizvodima uzimajući u obzir i kvalitetu zvuka.

No za dodatno širenje upotrebe materijala od reciklirane plastike morali smo prošiti opseg njihove primjene. Materijal koji smo nedavno razvili odlikuje se usporenim gorenjem. Tijekom razvojnog procesa nastojali smo postići kvalitetu zvuka što bližu materijalima koje smo prije koristili. Nakon proučavanja brojnih kombinacija uz višestruke prototipe i testiranja snage uspjeli smo proizvesti materijal koji zadovoljava zahtjeve za kvalitetu zvuka i fizičke zahtjeve proizvoda.

Tomoya Kato

Odjel za tehnologiju kućnih proizvoda, poslovna divizija za kućne proizvode, poslovna grupa za kućnu zabavu i zvučne proizvode, Sony Corporation

Slika Tomoye Katoa

Prvo, materijal od reciklirane plastike razvili smo pazeći na zvuk samog materijala Htjeli smo dobiti materijal koji dobro zvuči, bez neugodnih ili mutnih tonova, pa smo mnogo puta testirali zvuk zvučnika od reciklirane plastike dok smo mijenjali konfiguracije.

Dovršeni materijal od reciklirane plastike u pravilu je tiši od materijala od izvorne plastike. Zato su, čak i nakon što je reciklirana plastika dovršena, bile potrebne razne dizajnerske mjere da bi se mogla koristiti u proizvodima. Da bi se, primjerice, postigao odgovarajući zvuk kada se plastika oblikuje u komponente, optimizirali smo debljinu odljevne ploče, strukturu nabora itd. radi kontrole rezonancije. Uz to, pogonska je jedinica dizajnirana tako da ostavlja dojam lakoće. Zbog tih se mjera sada mogu čuti pojedinačni zvukovi koji su prije bili nečujni, što rezultira većom rezolucijom zvuka.