Mudar odabir za okoliš

Audiodizajn za buduće generacije

Sonyjevi audioproizvodi dizajnirani su za izniman zvuk, kao i s okolišem na umu.
Prema ciljevima našeg plana ekološkog upravljanja za 2025., želimo smanjiti potrošnju izvorne plastike u svim našim proizvodima i ambalaži.

Reciklirani materijali proizvoda

Zvuk i okoliš shvaćamo ozbiljno

Za Sonyjeve kućne audioproizvode poput soundbarova i zvučnika koristi se reciklirana plastika kako bi se smanjila upotreba izvorne plastike.
Odabir materijala pogotovo utječe na kvalitetu zvuka, stoga samo godinama razvijali jedinstvenu recikliranu plastiku koja je bolja za okoliš i omogućuje izradu visokokvalitetnih audioproizvoda.

Razvoj reciklirane plastike

Našu recikliranu plastiku dobivamo iz diskova i boca za vodu.
S te plastika se uklanjaju svi omoti i premazi te se ona potom upotrebljava kao osnovni materijal. S ciljem postizanja beskompromisne kvalitete zvuka, ispitali smo brojne kombinacije kako bismo dobili najbolje moguće rješenja za audioproizvode.

[1] Diskovi  [2] Boce za vodu  [3] Usitnjavanje  [4] Reciklirana polikarbonatna plastika  [5]  Miješana izvorna plastika, ostali aditivi  [6] Peleti

Ilustracija koja prikazuje soundbar iznad 2 trakasta grafikona koji pokazuju 45-postotno smanjenje upotrebe izvorne plastike
Smanjujemo upotrebu izvorne plastike u soundbarovima

Koristimo se recikliranom plastikom za razne komponente naših novih soundbarova. To rezultira 45 % manjom upotrebom izvorne plastike u usporedbi s prethodnim modelima.

[1] prethodni model [2] novi model

Ususret budućnosti s više reciklirane plastike

Recikliranu plastiku koristimo za unutarnje i vanjske elemente brojnih audioproizvoda. Planiramo nastaviti istraživati i razvijati nove primjene reciklirane plastike kako bismo nudili proizvode koji pružaju vrhunski zvuk, a istovremeno podržali očuvanje okoliša.

Slike raznih audioproizvoda. Gornja slika prikazuje soundbar, srednja prijenosne bežične zvučnike, a donja AV prijemnik.
Tkanina od recikliranih materijala

Tkanina koja se upotrebljava za sustav HT-AX7 proizvodi se od recikliranih PET boca.
Materijal je pomno odabran kako bi se postigla optimalna kvaliteta zvuka, dizajn, tekstura i boja.

Ekološki osviještena ambalaža

Radimo na smanjenju količine plastike koja se upotrebljava u ambalaži i to tako da upotrebljavamo materijale od recikliranog papira za amortizacijske elemente i umetke, kao i ručke na bazi papira.

Smanjenje izvorne plastike u ambalaži novih soundbarova

Ambalaža naših novih soundbarova sadržava 65 % manje izvorne plastike nego ona prethodnih modela. Također smo smanjili količinu ispisa, zbog čega upotrebljavamo 65 % manje tinte. Cilj je da ambalaža bude ekološki prihvatljiva, izdržljiva i lijepo dizajnirana, bez narušavanja funkcionalnosti.

[1] prethodni model [2] novi model

Ilustracija ambalaže soundbara i 2 trakasta grafikona koji pokazuju 65-postotno smanjenje upotrebe izvorne plastike
Slika prirodnih materijala za ambalažu slijeva i Sonyjeve ambalaže zdesna.
Sonyjev originalni miješani materijal

Svoj ekološki prihvatljiv originalni miješani materijal koristimo sve više, tako da smo ga primijenili za ambalažu sustava HT-AX7. Originalni miješani materijal ekološki je papirnati materijal od bambusa, vlakana šećerne trske i papira recikliranog nakon upotrebe.

Intervju s inženjerom

Portret sugovornika, Juko Fudžihira.
Yuko Fujihira

Sony Corporation, Poslovna grupa za kućnu zabavu i proizvode za zvuk,
Odjel akustičnog dizajna, Odjel dizajna 2

Na upotrebi materijala od reciklirane plastike u kućnim audioproizvodima radimo od 2010. godine. Dok smo njihove radne značajke podizali na razinu usporedivu s onima izvorne plastike, radili smo na aspektima dizajna i te smo materijale od reciklirane plastike učinili upotrebljivim u stvarnim proizvodima. 2016. razvili smo materijal od reciklirane plastike koji se koristi za unutrašnje komponente u našim proizvodima uzimajući u obzir i kvalitetu zvuka.

 No za dodatno širenje upotrebe materijala od reciklirane plastike morali smo prošiti opseg njihove primjene. Materijal koji smo nedavno razvili odlikuje se usporenim gorenjem. Tijekom razvojnog procesa nastojali smo postići kvalitetu zvuka što bližu materijalima koje smo prije koristili. Nakon proučavanja brojnih kombinacija uz višestruke prototipe i testiranja snage uspjeli smo proizvesti materijal koji zadovoljava zahtjeve za kvalitetu zvuka i fizičke zahtjeve proizvoda.